Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Облік в бюджетних установах Заоч. 2012. Фін.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Бібліографічний список до самостійної роботи

[3, 5, 12, 13, 14, 16, 17, 19, 20, 22, 36, 39, 41]

2 Змістовий модуль

Тема 5. Звітність бюджетних установ.

Мета заняття:

поглибити, систематизувати та закріпити знання студентів про склад бухгалтерської звітності, підготовчу роботу до складання річного звіту, інвентаризацію основних засобів, грошових коштів та розрахунків, відображення в обліку результатів інвентаризації, перевірку повноти бухгалтерських записів, що передували річному заключенню рахунків, бухгалтерські записи з укладання рахунків поточного обліку, порядок складання та подання річної бухгалтерської звітності.

План вивчення теми

1. Склад бухгалтерської звітності бюджетних установ.

2. Підготовча робота до складання річного звіту.

3. Інвентаризація основних засобів, матеріальних запасів, грошових коштів та розрахунків. Відображення в обліку результатів інвентаризації.

4. Перевірка повноти бухгалтерських записів, що передували річному заключенню рахунків.

5. Бухгалтерські записи з укладання рахунків поточного обліку.

6. Порядок складання та подання річної бухгалтерської звітності.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні теми „ Звітність бюджетних установ” необхідно звернути увагу на те, що до складання річної звітності мають бути оброблені усі первинні документи, господарські операції відображені на рахунках в облікових регістрах, визначені результати виконання кошторису, закриті рахунки доходів та видатків, визначені фінансові результати, звірені залишки аналітичних і синтетичних рахунків.

Бухгалтерська звітність бюджетних установ складається на підставі даних облікових регістрів про господарські операції з виконання кошторису бюджетної установи за звітний період або про стан її коштів та розрахунків на звітну дату.

Перед складанням річної бухгалтерської звітності бюджетні установи обов’язково повинні проводити інвентаризацію засобів та розрахунків з метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку шляхом їх зіставлення з фактичною наявністю активів та зобов’язань. Інвентаризація проводиться відповідно до „ Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів. Товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу”, затвердженоїнаказом ГУ ДКУ № 90 від 30.10.1998 р.

Результати інвентаризації оформляють інвентаризаційними описами, які складають у двох примірниках окремо за кожним балансовим рахунком і матеріально відповідальною особою.

Перед складанням заключного балансу необхідно виконати бухгалтерські проведення із списання доходів і видатків установи на рахунок 43 «Результати виконання кошторисів». При цьому видатки списують на дебет, а доходи – на кредит відповідних субрахунків рахунка 43.

Бухгалтерські проведення щодо списання заключними оборотами доходів і видатків бюджетної установи.

Зміст господарської операції

Кореспондуючі субрахунки

Дебет

Кредит

1. Списуються доходи загального фонду

701,702

431

2. Списуються доходи спеціального фонду:

- що належать до поточного бюджетного періоду;

711-714

432

- що належать до майбутніх періодів

711

716

3. Списуються доходи спеціального фонду, одержані у минулому, а витрачені у поточному бюджетному періоді

716

432

4. Списуються видатки за рахунок коштів загального фонду

431

801,802

5. Списуються видатки за рахунок коштів спеціального фонду

432

811-813

6. списуються результати переоцінок матеріальних цінностей, придбаних за рахунок коштів:

- загального фонду

431

441

- спеціального фонду

432

441

.

Установи та організації, що утримуються за кошти бюджету складають фінансові звіти про виконання кошторису і подають їх вищим організаціям та органам Державного казначейства у терміни, передбачені нормативними документами.

Інструкції про порядок складання бухгалтерської звітності бюджетних установ переглядаються щорічно і затверджуються ДКУ відповідно до потреб обліку і контролю за виконанням Закону України про Державний бюджет на відповідний рік.