Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Облік в бюджетних установах Заоч. 2012. Фін.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Методичні рекомендації

При підготовці до практичного заняття необхідно вивчити тему «Облік необоротних активів, матеріальних запасів, малоцінних та швидкозношуваних предметів».

Для відображення в бухгалтерському обліку необоротних активів у План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затверджений наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 № 114 і зареєстрований у Міністерстві юстиції України 20.12.99 за № 890/4183 (із змінами) включені такі синтетичні рахунки:

10 «Основні засоби»;

11 «Інші необоротні матеріальні активи»;

12 «Нематеріальні активи»;

13 «Знос необоротних активів».

У бухгалтерському обліку вартість, за якою відображаються необоротні активи, розподіляється на первісну, балансову (залишкову), відновлювану. Первісна вартість необоротних активів – це вартість, що історично склалася, тобто собівартість за фактичними витратами на їх придбання, спорудження та виготовлення.

Зміна первісної (відновлювальної) вартості необоротних активів проводиться у разі індексації їх первісної вартості відповідно до чинного законодавства України, а також при добудівлі, дообладнанні, реконструкції, частковій ліквідації відповідних об’єктів та модернізації, яка призвела до додаткового укомплектування необоротних активів.

Витрати з наймання транспорту для перевезення необоротних активів не збільшують вартість придбаних необоротних активів, а відносяться на видатки за відповідними кодами економічної класифікації видатків.

Суми податку на додану вартість, які сплачуються при отриманні необоротних активів, не враховуються до вартості необоротних активів і відносяться на фактичні видатки за кодом економічної класифікації видатків, що призначений для придбання цих активів.

Вартість придбаних необоротних активів супроводжується записом за дебетом субрахунку класу 1 «Необоротні активи» та кредитом субрахунків класу 3 «Кошти, розрахунки та інші активи»та класу 6 «Поточні зобов’язання». Водночас проводиться другий запис за дебетом відповідного субрахунку класу 8 «Витрати» та кредитом субрахунку 401 «Фонд в необоротних активах».

При вибутті, ліквідації і безоплатній передачі необоротних активів дебетуються субрахунок 401 і відповідний субрахунок рахунку 13 «Знос необоротних активів» (на суму зносу) і кредитуються відповідні субрахунки класу 1 «Необоротні активи».

Вартість придбаних малоцінних і швидкозношуваних предметів записується в кредит субрахунку 411 і в дебет відповідного субрахунку класу 8 «Витрати». На суму малоцінних і швидкозношуваних предметів, що вибули з експлуатації проводиться запис у дебет субрахунку 411 і в кредит субрахунку 221 «Малоцінні та швидкозношувані предмети, що знаходяться на складі і в експлуатації».

Залишок на субрахунку 411 повинен дорівнювати сумі залишків на субрахунку 221 «Малоцінні швидкозношувані предмети що знаходяться на складі та в експлуатації».

Операції з вибуття та переміщення основних засобів відобразити у меморіальному ордері № 9. Операції з вибуття та переміщення малоцінних та швидкозношуваних предметів відобразити у меморіальному ордері № 10. записі здійснюються за кожним документом із зазначенням матеріально відповідальних осіб.