Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Облік в бюджетних установах Заоч. 2012. Фін.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Дайте характеристику кошторису бюджетної установи.

  2. Охарактеризуйте поняття “первинний документ”, визначте його значення та порядок оформлення і зберігання.

  3. Хто несе відповідальність за своєчасне і якісне складання документів?

  4. На підставі чого заповнюються меморіальні ордери – накопичувальні відомості?

  5. Розкрийте суть і призначення меморіальних ордерів – накопичувальних відомостей.

  6. Розкрийте права, обов’язки та відповідальність головних бухгалтерів централізованих бухгалтерій та бюджетних установ.

Теми дайджестів

1. Роль бухгалтерського обліку в управлінні бюджетними установами та особливості його організації.

2. Форми бухгалтерського обліку та облікові регістри в бюджетних установах.

3. Централізація і децентралізація обліку в бюджетних уставах.

4. Бухгалтерський облік у бюджетних установах в умовах застосування сучасних інформаційних технологій.

Ситуаційні завдання

Завдання 1. Назвіть основні терміни

  • основні засади, на яких здійснюються його функції в бюджетних установах

  • основний плановий фінансовий документ бюджетної установи, яким на бюджетний період встановлюються повноваження щодо отримання надходжень і розподіл бюджетних асигнувань на взяття бюджетних зобов’язань та здійснення платежів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення результатів, визначених відповідно до бюджетних призначень.

  • підтвердження в письмовій формі факту здійснення операцій

  • кошти, спрямовані на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом

- це звіт про фінансовий стан установи, що відображає її активи, пасиви та капітал у синтезованому вигляді на певну дату

Бібліографічний список до самостійної роботи

[2, 12, 19, 20, 27, 32, 39, 41]

Тема 2. Облік грошових коштів, доходів та видатків

загального і спеціального фондів

Мета заняття: засвоєння, закріплення і систематизація знань про принципи і методи фінансування бюджетних установ, про облік операцій з іноземною валютою, облік інших грошових коштів, склад і класифікацію спеціальних коштів, облік сум за дорученням, облік інших власних надходжень, облік депозитних сум.

План вивчення теми

  1. Основні принципи і методи фінансування бюджетних установ.

  2. Облік операцій з іноземною валютою.

  3. Облік інших грошових коштів.

  4. Склад і класифікація коштів спеціального фонду.

  5. Облік сум за дорученнями.

  6. Облік інших власних надходжень та інших доходів бюджетних установ.

  7. Облік депозитних сум.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні першого питання необхідно звернути увагу на те, що бюджетними установами та організаціями вважаються такі, що повністю або частково фінансуються за рахунок коштів бюджету і здійснюють свої видатки відповідно до кошторису.

Потім необхідно охарактеризувати поняття фінансування та принципи фінансування. Під поняттям «фінансування» розуміють забезпечення бюджетних установ грошовими коштами для здійснення їхньої статутної діяльності.

Фінансування бюджетних установ здійснюється на певних принципах:

- фінансування бюджетних установ є кошторисним і має плановий характер. Кошти виділяються установі в міру виконання нею планових обсягів робіт з урахуванням раніше відпущених коштів. У разі невиконання установою плану по основних показниках діяльності обсяг коштів зменшується. Не допускаються видатки, не передбачені кошторисом, і перевищення видатків за кошторисом;

- безповоротність надання коштів, тобто отримані бюджетною установою кошти не повертаються до джерела фінансування, адже бюджетна установа не має власних доходів для повернення отриманих сум;

- обґрунтованість кошторису видатків за видами і напрямами бюджетних асигнувань, а також економічна доцільність і раціональність використання виділених коштів. Здійснення цього принципу забезпечується шляхом бюджетного нормування, розробки обґрунтованих норм видатків та їх суворого дотримання у фінансовій діяльності кожної установи;

- цільовий характер бюджетних асигнувань, тобто отримані з бюджету кошти повинні витрачатися суворо відповідно до передбачених у кошторисі кодів бюджетних установ;

- систематичний суворий контроль за використанням наданих коштів за їх цільовим призначенням здійснюють органи державного казначейства, місцеві фінансові органи, вищі розпорядники коштів, контролюючі органи.

Кошти із бюджету надаються в розпорядження керівників міністерств, відомств, органів місцевих адміністрацій, керівників окремих установ, які є розпорядниками коштів бюджету.

Розглядаючи друге питання слід знати, що окремі бюджеті установи можуть здійснювати операції з іноземною валютою. Джерелами надходження валюти до бюджетних установ можуть бути: асигнування з бюджету для придбання за валюту засобів матеріально-технічного призначення або оплати за виконані роботи нерезидентами; цільове фінансування з міжнародних спеціальних фондів; оплата нерезидентами наданих послуг, виконаних науково-дослідних робіт; оплата за навчання, лікування іноземних громадян тощо. Напрямками витрачання можуть бути: розрахунки з нерезидентами за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги; розрахунки за службовими закордонними відрядженнями та ін..

Облік бюджетними установами операцій з іноземною валютою регламентується «Порядком відображення в обліку операцій в іноземній валюті», затвердженим наказом ДКУ від 24.07.2001 р. № 126, та наказом ДКУ від 26.04.2001 р., № 63 «Про внесення доповнення до інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ».

Бухгалтерський облік операцій з іноземною валютою ведеться в тих самих класах рахунків, що й облік гривневих операцій.

При вивченні третього питання необхідно звернути увагу на те, що крім грошових коштів бюджетні установи можуть мати інші грошові кошти, до яких належать: грошові документи в національній та іноземній валюті: сплачені талони на бензин і мастило, оплачені путівки в будинки відпочинку, санаторії, на турбази, поштові марки і марки держмита, бланки трудових книжок тощо.

Перераховані цінності зберігаються в касі установи. Прийом в касу і видача з каси грошових документів оформляється відповідно прибутковими і видатковими касовими ордерами, на яких становиться штамп «фондовий» або робиться такий же напис від руки червоним чорнилом. Облік цих операцій ведеться окремо від грошових коштів у готівці. Облік інших грошових коштів відображається на рахунку 33 «Інші кошти».

Аналітичний облік грошових документів, крім бланків трудових книжок, ведеться на картках ф. № 292-а за їх видами або в книзі поточних рахунків і розрахунків ф. № 292. Облік бланків трудових книжок ведеться в прибутково-видатковій книзі обліку бланків трудових книжок і вкладишів до них (ф. № 449).

Операції з руху грошових документів у касі оформляються меморіальним ордером ф. № 274, на підставі якого робляться записи в книгу Журнал – Головна.

Розглядаючи четверте, п’яте, шосте та сьоме питання слід знати, що бюджетні установи в процесі своєї статутної діяльності можуть отримувати кошти не лише з державного або місцевих бюджетів, а й з інших джерел. Такі кошти включаються до спеціального фонду бюджету. Спеціальний фонд складається з власних надходжень (спеціальні кошти, кошти на виконання окремих доручень, інші власні надходження), субвенцій, одержаних з бюджетів іншого рівня та інших доходів спеціального фонду.

Спеціальні кошти – це доходи бюджетних установ і організацій, які вони отримують від надання платних послуг, виконання робіт, реалізації продукції або іншої діяльності, що проводиться на підставі відповідних нормативно-правових актів, і використовують за цільовим призначенням згідно з кошторисом.

Суми на виконання окремих доручень (суми за дорученням) – це кошти, які бюджетні установи отримують від фізичних і юридичних осіб та благодійних фондів для виконання окремих доручень або використання за цільовим призначенням, визначеним особою, що надає такі кошти.

Інші власні надходження –це надходження, не включені до складу спеціальних коштів або сум за дорученнями.

Крім коштів спеціального фонду, окремим бюджетним установам можуть надходити кошти, що їм не належать і які необхідно перерахувати за призначенням при настанні відповідних умов. Це так звані депозитні суми. Вони не належать до коштів спеціального фонду і в кошторисі не плануються.

До сум за дорученням зараховуються кошти, одержані:

- для проведення розрахунків з молодими спеціалістами; на виплату стипендій студентам; на виплату матеріальної допомоги і доплати до державних стипендій за рахунок замовників; на придбання методичної літератури і навчальних посібників для студентів-заочників;

- на придбання замовлених у централізованому порядку бланків документів з бухгалтерського обліку, звітності, статистики;

- на виконання окремих доручень відповідно до рішення Уряду;

- добровільні компенсації хворих за надання їм медичних послуг медичними, лікувальними та санаторно-профілактичними установами;

- за медичну допомогу громадянам, надану установами охорони здоров’я відповідно договором про добровільне медичне страхування;

- страхові суми при настанні страхового випадку;

- інші кошти, одержані для виконання окремих доручень, а також благодійні внески і пожертви, одержані згідно з чинним законодавством.

Витрачання сум за дорученнями можна здійснювати лише на видатки, передбачені у дорученні підприємства, установи, організації або фізичної особи, яка внесла відповідні кошти або передала матеріальні засоби.

Усі суми за дорученнями повинні зберігатися в органі ДКУ на окремому спеціальному реєстраційному рахунку. Органи ДКУ контролюють використання цих коштів за призначенням.

Для обліку операцій із сумами за дорученнями планом рахунків передбачено такі субрахунки:

324 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку сум за дорученням»

673 «Розрахунки за коштами, одержаними на видатки за дорученнями».

На суми отримані для виконання окремих доручень здійснюється запис в Д 324 і К 673.

На суми виконаних доручень здійснюється запис в Д 673 і К 324.

До інших власних надходжень бюджетних установ зараховують:

  • плату за утримання у дошкільних закладах;

  • плату за навчання у державних школах естетичного виховання дітей;

  • кошти, що надходять на харчування дітей в інтернатах при школах та у групах подовженого дня;

  • плата за проживання у гуртожитках навчальних закладів і установ післядипломної освіти та інші.

Кошти, одержані бюджетними установами, використовуються суворо за призначенням відповідно до цілей, передбачених кошторисом установи.

Для обліку інших власних надходжень використовують субрахунки:

326 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших власних надходжень»;

674 «Розрахунки за спеціальними видами платежів»;

712 «Доходи за іншими власними надходженнями»;

714 «Кошти батьків за надані послуги»;

812 «Видатки за іншими власними надходженнями».

До депозитних сум належать кошти, що надходять у тимчасове розпорядження бюджетної установи і при настанні відповідних умов підлягають поверненню (перерахуванню) за призначенням. Це можуть бути передані на тимчасове зберігання кошти хворих, що знаходяться на лікуванні у медичних установах, суми, що знаходяться у тимчасовому користуванні судових органів і підлягають поверненню їх власникам або перерахуванню за належністю відповідно до рішення суду, та інші.

Депозитні кошти не стосуються до кошторису бюджетної установи і тому кошторисом не плануються, а відтак і не включаються до спеціального фонду. Депозитні суми зберігають на окремих спеціальних реєстраційних рахунках і обліковують окремо. Термін зберігання депозитних коштів визначається депозитним договором відповідно до чинного законодавства України. Після закінчення встановленого терміну зберігання незатребувані депозитні суми підлягають перерахуванню в доход того бюджету, за кошти якого утримується установа.

Для бухгалтерського обліку депозитних сум призначено субрахунки:

325 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку депозитних сум»;

672 «Розрахунки за депозитними сумами».

Аналітичний облік депозитних сум ведеться за окремими одержувачами коштів.