Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціальне страхування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
867.33 Кб
Скачать

Питання для самостійного опрацювання

  1. Гарантії забезпечення прав застрахованим у страхуванні від нещасного випадку.

  2. Рівень навантаження на фонд оплати праці підприємства відповідно з нарахуванням соціального збору на страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

  3. Добровільне страхування від нещасного випадку на виробництві.

Література

1; 4; 6; 13; 14; 22; 25; 39; 40; 64; 80; 85; 86; 89; 90; 92.

Тема 5. Страхування тимчасової втрати працездатності

Мета роботи: засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про роль та організацію страхування з тимчасової втрати працездатностів Україні

План вивчення теми

  1. Суть та значення соціального страхування у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

  2. Права, обов’язки та відповідальність суб’єктів соціального страхування: страховика, страхувальників та застрахованих осіб.

  3. Механізми фінансових розрахунків соціальних виплат певним категоріям громадян. Умови соціальних виплат.

  4. Управління Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Методичні рекомендації

Суть та значення соціального страхування у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю краще за все вивчати за Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ та іншими нормативними актами, що регулюють здійснення цього виду страхування. Як і в попередніх видах, страхову справу здійснює цільовий Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Зверніть увагу, що платниками страхових внесків є і страхувальники і застраховані особи. Ознайомтесь, хто має право на страхування за цим видом. Певний інтерес являє питання про спрямованість і механізм використання коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Зауважимо, що розмір страхових внесків щорічно встановлюється Верховною Радою України.

Правові, організаційні та фінансові засади соціального страхування з тимчасової непрацездатності визначаються Законом України № 2240-ІІІ. Права, обов’язки та відповідальність суб’єктів соціального страхування - страховиків, страхувальників та застрахованих осіб потребують ретельного вивчення. Радимо з цього приводу скористатись таблицею джерела № 92 (с. 215) у списку рекомендованої літератури.

Особливої уваги потребує питання про механізми фінансових розрахунків соціальних виплат певним категоріям громадян (зверніть увагу на відмінності в наданні допомоги у разі хвороби самого застрахованого і у разі хвороби дитини, виплати заміжнім жінкам та матерям-одиночкам, по вагітності та пологах: при нормальній течії пологів і при ускладнених пологах) та умови соціальних виплат. У цьому виді соціального страхування також існує певний порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку соціальних виплат, який затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2001 р. № 126. Зауважимо, що для надання допомоги з тимчасової непрацездатності за сумісництвом середній заробіток визначається за той же розрахунковий період, що й за основним місцем роботи.

Щодо четвертого питання, відзначимо, що Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, що здійснює керівництво і управління соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, зумовленими похованням. З іншими обов’язками Фонду можна ознайомитись за Положенням «Про Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності». Зверніть увагу, що Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів. Усі застраховані громадяни є його членами. До складу правління Фонду входять по 15 представників держави, застрахованих осіб і роботодавців, що виконують свої обов’язки на громадських началах. Ознайомтесь із повноваженнями Правління Фонду, Правління відділень Фонду, виконавчої дирекції Фонду. Це допоможе краще зрозуміти проблеми, що існують у цьому виді страхування та характер діяльності Фонду та його органів.