Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Соціальне страхування Ден. 2011.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
867.33 Кб
Скачать

Питання для самостійного опрацювання

  1. Особливості трирівневої системи пенсійного страхування.

  2. Звітність платників Пенсійного фонду.

  3. Добровільне пенсійне страхування.

Література

1; 4; 5; 9; 11; 13; 14; 16; 17; 20; 21; 26; 40; 47; 58; 60; 70-77; 86; 89; 90; 92; 95.

Тема 9. Недержавне соціальне страхування

Мета роботи: засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань про організацію недержавного соціального пенсійного страхування в Україні

План вивчення теми

1. Теоретичні засади функціонування недержавного соціальногозабезпечення. Види недержавного соціального страхування.

2. Платники збору на недержавне пенсійне страхування. Схеми фінансових потоків коштів недержавногосоціальногострахування.

3. Недержавне пенсійне страхування. Контроль за діяльністю недержавнихпенсійних фондів.

4. Етапи впровадження недержавного пенсійногострахування.

Методичні рекомендації

В Україні на сьогодні недержавне соціальне страхування представлене пенсійним страхуванням, індивідуальним (особистим) добровільним медичним страхуванням та страхуванням від нещасних випадків. Останні два види страхування вивчаються в курсі «Страхування», оскільки вони здійснюються недержавними інститутами, наприклад, страховими компаніями, банківськими установами. Можна ознайомитись з цими видами страхування за навчальною літературою з дисципліни «Страхування». У курсі «Соціальне страхування» більш докладно вивчається недержавнепенсійнестрахування. Воно розвивається в нашій країні, але повільно і поки що не конкурує з державним пенсійним страхуванням. Подумайте, чому так, авжеж значення недержавногопенсійного страхування в умовах ринкової економіки дуже велике. Недержавнепенсійне забезпечення є частиною накопичувальної пенсійної системи. Недержавнепенсійне страхування здійснюється добровільно. Звертаємо Вашу увагу, що суб’єктівнедержавногопенсійного страхування декілька. Це – так би мовити традиційні – страхові компанії та банківські установи та недержавні пенсійні фонди (НПФ). Останні існують здебільшого у формі акціонерних товариств. Треба дізнатися про їх права і обов’язки. Для цього необхідно уважно прочитати Закон України «Про недержавнепенсійнезабезпечення» від 9 липня 2003 р. № 1057-ІV. Це допоможе краще зрозуміти ряд понять. Зауважимо, існує декілька видів НПФ. Це порівняно нові організаційно-правові форми товариств. З’ясування потребує й питання про принципи недержавногопенсійного забезпечення.

Вивчаючи друге питання, необхідно в першу чергу докладно ознайомитись із структурою НПФ. Зверніть увагу на поняття «учасник фонду» і «вкладник фонду». Між ними є певна різниця. У цьому виді страхування діють банки-зберігачі НПФ, компанії з управління НПФ, компанії з управління пенсійними активами. Після того, як Ви зрозумієте права і обов’язки суб’єктівнедержавногопенсійного страхування, можна перейти до вивчення того, як здійснюється процедура сплати страхових внесків і пенсійних виплат. Зазначимо, що НПФ можуть здійснювати такі види пенсійних виплат як пенсія на визначений строк і одноразова пенсійна виплата. Зверніть увагу, що розміри пенсійних виплат визначаються, виходячи з сум пенсійних коштів, що обліковуються на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду, тривалості виплати та формули розрахунку величини пенсії.Схеми фінансових потоків коштів недержавногопенсійногострахування доладно роз’яснюються у правовій та у навчальній літературі.

Держава гарантує дотримання законодавства з метою захисту майнових прав і законних інтересів учасників недержавного пенсійного забезпечення. Нагляд і контроль за діяльністю НПФ здійснюється Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг, за діяльністю осіб, що провадять управління активами НПФ та зберігачів - Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

З приводу четвертого питання зауважимо наступне. З 1992 р. в Україні функціонують небанківські установи, що надають послуги з недержавного пенсійного страхування. Впровадження недержавного пенсійного страхування здійснювалось поетапно. В 1998 р. в Україні була створена асоціація НПФ. Спочатку вона поєднувала 14 НПФ з п’яти регіонів. Закон України «Про недержавне пенсійне забезпечення» був прийнятий 09.07.2003 р. № 1057-IV. У 2005 р. відбулись установчі збори Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів. Нині у складі Асоціації приймають участь адміністратори НПФ, в яких зосереджена більша частина пенсійних активів та учасників ринку. Було б доцільним ознайомитись із новітнім статистичним матеріалом з цієї теми і встановити реальну кількість НПФ, що діють нині в Україні.