Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Ф_н. п_дпр. 2012 для Ф_К.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Показники оцінки рівня ефективності господарської діяльності підприємства

Показник

Формула розрахунку

Норматив

На поч. року

На кін. року

Зміна за рік

1

2

3

4

5

6

1. Валова рентабельність (прибутковість) витрат

Ф. 2 (р. 050 або 055)

: (р. 040) х 100

Збільш.

2. Коефіцієнт окупності виробничих витрат

Ф. 2 (р. 040)

: (р. 050 або 055)

Зменш.

3. Рентабельність (прибутковість) основної діяльності

Ф. 2 (р. 100 або 105) – (р. 040, 070, 080) х 100

Збільш.

4. Рентабельність (прибутковість) підприємства

Ф. 2 (р. 220 або 225) : (р. 040, 070, 080, 090) х 100

Збільш.

5. Рентабельність активів

Ф.2 (р. 220 або 225) : Ф.1 (р. 280 гр.3 + 4) х 0,5 х 100

Збільш.

6. Загальна економічна рентабельність

Ф. 2 (р. 170 або 175 + р. 200 або 205 + р. 140) х 100 : Ф. 2 (р. 035)

За планом

Загальна економічна рентабельність характеризує ефективність господарської діяльності підприємства створеним прибутком і активами, які брали участь у формуванні фінансового результату.

Практичні завдання

За вищезазначеною методикою проведення фінансового аналізу на підставі фінансової звітності підприємств дати оцінку фінансового стану підприємства і розробити заходи щодо його оптимізації.

Бібліографічний список

[20, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30]

Практичне заняття № 12

Тема 10.

Фінансове планування на підприємствах

Мета заняття:

Закріпити теоретичні знання та придбати практичні навики по складанню фінансового плану підприємства і перевірочної таблиці до нього.

План заняття

1. Розрахунок показників і складання фінансового плану підприємства.

2. Складання перевірочної таблиці до фінансового плану підприємства.

Обладнання:

  1. Методичні рекомендації до виконання практичної роботи

  2. Контрольні завдання

  3. Мікрокалькулятори

Методичні рекомендації до практичного завдання

Фінансове планування – це процес визначення обсягу фінансових ресурсів за джерелами формування і напрямками їх цільового використання згідно з виробничими та маркетинговими показниками підприємства у плановому періоді. Метою фінансового планування є забезпечення господарської діяльності необхідними джерелами фінансування.

В умовах ринку відсутні єдині вимоги до фінансового планування і підприємства самостійно розробляють баланси доходів і витрат, як правило, на 1 рік з розподіленням по кварталах.

В сучасних умовах фінансовий план складається з таких розділів:

  1. доходи і надходження коштів;

  2. витрати і відрахування коштів;

  3. кредитні взаємовідносини;

  4. взаємовідносини з бюджетом і позабюджетними фондами.

Фінансовий план на рік у виді балансу доходів і витрат наведено в таблиці 3.30.

При розрахунках фінансового плану слід пам’ятати, що між основними розділами існує тісний взаємозв’язок і взаємозалежність.

Підсумок за розділом “Доходи і надходження коштів”, а також кредити банку на капітальні вкладення і підсумок за розділом “Асигнування з бюджету” повинні дорівнювати підсумку за розділом “Витрати і відрахування”, а також погашення кредитів і підсумку за розділом “Платежі до бюджету і позабюджетні фонди”.

Загальна сума фінансових ресурсів підприємства за всіма доходами повинна дорівнювати всім витратам і відрахуванням з урахуванням взаємовідносин з органами фінансово-кредитної системи.

Для перевірки правильності складання фінансового плану розробляють перевірочну таблицю (шахматку) (див. табл. 3.31). Її призначення полягає в забезпеченні взаємної ув’язки всіх статей фінансового плану і перевірці цільового спрямування коштів. Вона дозволяє перевіряти збалансованість всіх статей доходів і витрат.

При складанні перевірочної таблиці (шахматки) слід спочатку заповнити підсумкову графу по вертикалі, де відображаються всі витрати і платежі. Потім доповнюється підсумковий рядок по горизонталі, де показуються відповідні джерела фінансування. Після цього встановлюються джерела фінансування по кожному виду витрат.

Якщо перевірочна таблиця складена правильно, то підсумок по горизонталі і вертикалі буде мати один і той же результат. Це буде свідчити про те, що всі статті фінансового плану ув’язані між собою.

Оперативне фінансове планування полягає в складанні та використанні платіжного календаря. Платіжний календар – план раціональної організації оперативної фінансової і комерційної діяльності підприємства. Його складають на квартал з розбивкою по місяцях або на місяць з розбивкою по декадах. У платіжному календарі відображається весь грошовий оборот підприємства, основна частина якого проходить через поточний, валютний, депозитний та інші рахунки підприємства в банку. У платіжному календарі відбито рух грошових коштів відповідно до їх надходження та використання (табл. 8.3).

У випадку перевищення видатків над надходженнями коштів підприємство змушене шукати резерви збільшення обсягів фінансових ресурсів як за рахунок прискорення відвантаження продукції, ліквідації нестачі в сфері розрахунків зі споживачами продукції, так і за рахунок зменшення певних витрат, установлення більш тісних партнерських зв’язків з банками. Якщо ж дані оперативного фінансового планування показують, що має місце перевищення коштів над потребою в них, треба внести певну суму вільних грошей на депозитний рахунок в банку з метою отримання доходу.