Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Фінансове право Ден. 2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
520.7 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Які підстави притягнення до відповідальності за порушення законодавства про податкову систему?

  2. Хто притягується до адміністративної відповідальності за порушення податкового законодавства?

  3. Які порушення податкового законодавства тягнуть кримінальну відповідальність?

  4. Яке співвідношення переконання і примусу при реалізації податкових норм?

Бібліографічний список

Основна література: [1-9].

Додаткова література: [2,9,10,11,12,15,16].

Тема 12. Правові засади державного кредиту

Мета: визначити сутність державного кредиту та його особливості; форми державного внутрішнього кредиту; а також зміст та сутність державного боргу.

План вивчення теми

  1. Поняття і функції державного кредиту.

  2. Форми державного внутрішнього кредиту.

  3. Правовідносини України з іноземними державами і міжнародними фінансово-кредитними організаціями в галузі державного кредиту.

  4. Нормативно-правове забезпечення відносин в галузі державного кредиту.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Скласти структурно-логічну схему: «Правові засади державного кредиту». Розкриваючи тему, зверніть увагу на те, що державний кредит – це метод добровільної мобілізації державою додаткових грошових коштів в дохід держави. У найзагальнішому розумінні державний кредит – це відносини позики, в яких однією із сторін завжди виступає держава. Вона може бути кредитором, позичальником або гарантом, хоча в більшості випадків передбачає запозичення.

Необхідно усвідомити, що державний кредит дістає своє відображення у сумах державного боргу, який виникає у держави перед позичальниками. Державний борг – це загальний розмір накопиченої заборгованості держави. Він складається з зовнішнього та внутрішнього боргу. Борг класифікується також за типом кредитора та за типом боргового зобов’язання.

Структурно-логічна схема повинна відображати сутність основних понять теми, а також наочно зображати види взаємозв`язків між ними. Студент самостійно обирає форму для розробленої схеми.

Питання для самоконтролю

  1. Визначте сутність, економічний зміст та юридичну природу державного кредиту.

  2. Визначте особливості державного кредиту.

  3. Які функції виконує державний кредит?

  4. Як класифікується державний кредит за різними ознаками?

  5. Визначте сутність державного боргу.

  6. На які складові поділяють державний борг та яку структуру він має?

Бібліографічний список

Основна література: [1-9].

Додаткова література: [3,4,6,13,14,15,16].

Тема 13. Правові основи страхування

Мета: визначити зміст та функції страхування; основні галузі і види страхування; організацію страхування в Україні; правовідносини у сфері страхування.

План вивчення теми

  1. Поняття і функції страхування.

  2. Основні галузі і види страхування.

  3. Організація страхування в Україні і відносини у цій сфері, що регулюються державним правом.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Скласти структурно-логічну схему: «Правові основи страхування». При підготовці до виконання завдання самостійної роботи зверніть увагу на те, що страхування служить для компенсації випадково виникаючих матеріальних збитків шляхом взаємних внесків багатьох осіб. Змістом страхування є система замкнених відносин по перерозділу збитків від настання страхових подій як по територіальному розміщенню, так і в часі.

Необхідно зрозуміти, що основні галузі страхування – це загальнообов’язкове державне соціальне страхування і приватне страхування. Види страхування в залежності від об’єктів страхування згідно з Законом України „Про страхування”: особисте майнове і страхування відповідальності.

Слід усвідомити, що відносини у сфері страхування регулюються правовими нормами різних галузей права. Здійснення соціального страхування в значній мірі урегульовується нормами трудового права. Відносини приватного страхування регулюються в першу чергу правовими нормами цивільного права. Державне управління в страхуванні регулюється правовими нормами адміністративного права.

Структурно-логічна схема повинна відображати сутність основних понять теми, а також наочно зображати види взаємозв`язків між ними. Студент самостійно обирає форму для розробленої схеми.