Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Фінансове право Ден. 2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
520.7 Кб
Скачать

Тема 16. Правовий статус банків в Україні

Банківська система України та роль у ній Національного банку України. Правові засади контролю Національного банку за діяльністю комерційних банків.

Модуль 2.

Індивідуальне науково-дослідне завдання

  1. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Модуль 1. Фінансове право

Змістовий модуль 1. Загальна частина фінансового права

Тема 1. Предмет, метод, система та джерела фінансового права

Мета: засвоєння, поглиблення та систематизація знань студентів про дисципліну “Фінансове право”, його предмет, методологію та джерела, а також систему фінансового права взагалі.

План вивчення теми

  1. Предмет і метод фінансового права.

  2. Система фінансового права.

  3. Джерела фінансового права.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При підготовці презентації на тему: «Предмет, метод, система та джерела фінансового права» студент має самостійно обрати одне із питань вказаної теми, яке має проблемний характер. Приступаючи до підготовки презентації слід взяти до уваги, наскільки важливим є значення фінансового права для діяльності держави. Важливим також є саме визначення фінансового права як сукупності правових норм, нормативно-правових документів та законодавчих актів у галузі фінансів. Більш широке визначення фінансового права наголошує на тому, що фінансове право – це галузь права, що регулює відносини, які виникають при встановленні бюджетної системи, розподілі доходів і видатків між її ланками, співставленні, затвердженні і виконанні бюджету, зборі обов’язкових платежів і податків, фінансуванні і кредитуванні, регулюванні грошової системи, розрахунках і валютних операціях.

Отже, предметом фінансового права є фінансові відносини. Але важливо зазначити, що фінансовими є не всі грошові відносини, а лише специфічні, які безпосередньо пов’язані із створенням, розподілом і використанням державних фондів коштів. Метод фінансово-правового регулювання – це сукупність засобів впливу на учасників фінансово-правових відносин, що характеризуються юридичними фактами, з якими зв’язуються виникнення фінансових правовідносин, правовим статусом і розподілом прав та обов’язків між ними, видами санкцій за їх порушення. Фінансове право характеризується такими методами, як метод владних передписань, метод субординації і т. ін. Система фінансового права – це розподіл його норм на окремі фінансово-правові інститути згідно з особливостями фінансових відносин, які регулюються цими нормами. Крім того, як і всі галузі права, фінансове право поділяється на загальну та особливу частини.

Характеризуючи основні джерела фінансового права та випадки їх застосування, треба мати на увазі, що для кожної галузі фінансового права, наприклад, бюджетне, податкове, валютне правове регулювання, застосовуються окремі правові джерела. Таким чином, використовується Бюджетний кодекс України, розпорядження Національного банку України, відповідні законодавчі акти Верховної Ради України.

Презентація має містити лише найбільш важливі, ключові категорії теми, містити ілюстративний матеріал та посилання на законодавство.