Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Фінансове право Ден. 2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
520.7 Кб
Скачать

1.2. Зміст навчальної дисципліни

Модуль 1. Фінансове право

Змістовий модуль 1. Загальна частина фінансового права

Тема 1. Предмет, метод, система та джерела фінансового права

Поняття фінансового права. Місце фінансового права в системі права України. Система і джерела фінансового права. Фінансове право і наука фінансового права.

Тема 2. Фінансова діяльність держави, її правові аспекти

Поняття фінансів. Фінансова діяльність держави. Державні фінанси. Фінансова політика.

Тема 3. Фінансово-правові норми та фінансово-правові відносини

Фінансово-правові норми, їх зміст, особливості та види. Фінансово-правові відносини, їх зміст і особливості. Суб’єкти фінансового права і фінансових правовідносин.

Тема 4. Правові основи фінансового контролю в Україні

Сутність і призначення фінансового контролю в Україні. Види і методи фінансового контролю. Організація і органи фінансового контролю.

Змістовий модуль 2. Особлива частина фінансового права

Тема 5. Бюджетне право і бюджетний устрій України

Поняття і значення бюджету для функціонування держави. Поняття бюджетного права. Особливості бюджетно-правових відносин. Бюджетний устрій в Україні.

Тема 6. Бюджетний процес в Україні

Поняття і зміст бюджетного процесу. Порядок складання проекту бюджету. Порядок розгляду проекту бюджету. Порядок затвердження бюджету. Зміст актів про бюджет. Порядок виконання бюджету. Звітність про виконання бюджету.

Тема 7. Система оподаткування в Україні. Непрямі податки

Поняття податку, принципи оподаткування. Податкове право, податкові правовідносини. Непрямі податки.

Тема 8. Податок на прибуток підприємств

Сутність та форми прибуткового оподаткування юридичних осіб. Платники і ставки податку з прибутку. Об’єкт оподаткування.

Тема 9. Правове регулювання податків з населення

Прибуткове оподаткування громадян. Пільги з прибуткового податку з громадян. Особливості оподаткування доходів громадян, які займаються підприємницькою діяльністю.

Тема 10. Податки, що сплачують юридичні і фізичні особи

Податок з власників транспортних засобів. Земельний податок. Місцеві податки і збори.

Тема 11. Відповідальність за порушення податкового законодавства

Співвідношення переконання і примусу при реалізації податкових норм. Підстави притягнення до відповідальності за порушення податкового законодавства. Класифікація податкових правопорушень. Види відповідальності за порушення податкових норм.

Тема 12. Правові засади державного кредиту

Поняття і функції державного кредиту. Форми державного внутрішнього кредиту. Правовідносини України з іноземними державами і міжнародними фінансово-кредитними організаціями в галузі державного кредиту. Нормативно-правове забезпечення відносин в галузі державного кредиту.

Тема 13. Правові основи страхування

Поняття і функції страхування. Основні галузі і види страхування. Організація страхування в Україні і відносини у цій сфері, що регулюються державним правом.

Тема 14. Система державних видатків в Україні

Поняття державних видатків, особливості відносин у галузі видатків у період перехідної економіки. Принципи фінансування. Поняття та принципи бюджетного фінансування.

Тема 15. Правові основи кошторисно-бюджетного фінансування

Поняття кошторисно-бюджетного фінансування, принципи, об'єкти фінансування. Кошторис як індивідуально-плановий акт, його зміст та правове значення кошторисних підрозділів. Порядок складання та затвердження кошторисів. Порядок кошторисно-бюджетного фінансування. Порядок фінансування соціально-культурних заходів в умовах переходу до ринку. Порядок фінансування охорони здоров'я та фізичної культури, порядок фінансування видатків на національну оборону. Правове регулювання видатків на утримання законодавчої, виконавчої влади та правоохоронних органів.