Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Фінансове право Ден. 2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
520.7 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте поняття фінансового права та проаналізуйте його значення для діяльності держави.

  2. Що є предметом фінансового права?

  3. Які методи фінансового права є найбільш розповсюдженими в Україні?

  4. З чого складається система фінансового права?

  5. Які законодавчі акти є основними джерелами фінансового права?

  6. Яке місце займає фінансове право в правовій системі України?

Бібліографічний список

Основна література: [1-9].

Додаткова література: [1,3,4,5,6,13,14,15,16].

Тема 2. Фінансова діяльність держави, її правові аспекти

Мета: закріплення, поглиблення, систематизація знань про: фінанси як особливу сферу економічних відносин, фінансову діяльність держави, її принципи та методи, фінансову систему.

План вивчення теми

  1. Поняття фінансів.

  2. Фінансова діяльність держави.

  3. Державні фінанси.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Студент при виконанні самостійної роботи має підготувати презентацію на тему: «Фінансова діяльність держави, її правові аспекти». При виконанні завдання студент має самостійно обрати одне із питань вказаної теми, яке має проблемний характер. Для успішного виконання завдання самостійної роботи студент повинен звернутися до теорії фінансового права. Необхідно чітко з’ясувати, що таке фінанси, зрозуміти, що вони є багатостороннім і складним явищем. Державні фінанси нерозривно пов’язані з існуванням держави. Перерозподіл доходів держави та контроль за їх використанням відбувається під час руху фінансів. Для будь-якої держави необхідні кошти для функціонування, а основним призначенням держави є забезпечення фінансовими ресурсами тих потреб суспільства, котрі не можливо забезпечити за допомогою ринкового механізму. В чому полягає сутність і особливості фінансової діяльності держави – складова частина відповіді на друге запитання. Слід не тільки охарактеризувати фінансову систему України, а і знати принципи побудови цієї системи.

Презентація має містити лише найбільш важливі, ключові категорії теми, містити ілюстративний матеріал та посилання на законодавство.

Питання для самоконтролю

  1. Дайте поняття фінансам та їх особливостям.

  2. Фінансові відносини та фінансова діяльність держави: їх взаємодія.

  3. Охарактеризуйте відмінність децентралізованих фондів коштів від централізованих фондів.

  4. Назвіть основні принципи здійснення фінансової діяльності держави.

  5. Методи здійснення фінансової діяльності держави та їх різновиди.

  6. Що являє собою фінансова система України як предмет дослідження фінансового права.

  7. Які особливості мають фінанси державних підприємств?

Бібліографічний список

Основна література: [1-9].

Додаткова література: [1,3,4,6,13,14,15,16].

Тема 3. Фінансово-правові норми та фінансово-правові відносини

Мета: поглибити, узагальнити та систематизувати знання студентів про фінансово-правові норми, зміст норми фінансового права, структуру фінансово-правової норми, особливості фінансових правовідносин, їх об’єкт, суб’єкт, а також юридичні факти фінансових правовідносин.

План вивчення теми

  1. Поняття та особливості фінансово-правових норм.

  2. Поняття та особливості фінансово-правових відносин

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Самостійна робота з даної теми має полягати у підготовці доповіді. Доповідь має бути викладена на 1-2 аркушах, але основним завданням студента є підготовка до усної доповіді одного самостійно обраного проблемного питання теми. Право являє собою особливу форму соціального регулювання, що має певне цільове спрямування. Правові норми служать засобами реалізації права. На початку доповіді важливо сформулювати поняття правової норми взагалі. Потім визначаються особливості саме фінансово-правових норм, та їх класифікація. Особливостями фінансово-правивих норм є те, що вони визначають права та обов’язки фінансових відносин. Це загальнообовязкові приписи компетентних органів державної влади та місцевого самоврядування з приводу мобілізації, розподілу й використання коштів централізованих та децентралізованих фондів, що виражені у категоричній формі й забезпечення силою державного примусу.

При підготовці доповіді необхідно усвідомити, що фінансові правовідносини є різновидом правових відносин, тому для них характерні всі суттєві властивості та ознаки, які мають правовідносини взагалі. Одна з найважливіших особливостей полягає в тому, що вони є юридичною формою вираження і закріплення фінансових відносин, які є формою відповідних економічних відносин. Суб’єктами фінансових правовідносин можуть бути як юридичні, так і фізичні особи, а об’єктом таких відносин виступають фонди коштів (централізовані та децентралізовані).