Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / Фінансове право Ден. 2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
520.7 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. У чому необхідність та сутність страхування?

  2. Що є змістом та об’єктом страхування?

  3. Які функції виконує страхування?

  4. Які основні галузі страхування існують в законодавстві України?

  5. Які види страхування виділяють у законодавстві України?

Бібліографічний список

Основна література: [1-9].

Додаткова література: [3,4,6,13,14,15,16].

Тема 14. Система державних видатків в Україні

Мета: поглибити, узагальнити та систематизувати знання студентів про сутність державних видатків; особливості відносин у галузі видатків; принципи фінансування; принципи бюджетного фінансування.

План вивчення теми

  1. Поняття державних видатків, особливості відносин у галузі видатків у період перехідної економіки.

  2. Принципи фінансування.

  3. Поняття та принципи бюджетного фінансування.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Скласти структурно-логічну схему: «Система державних видатків в Україні». Розпочинаючи самостійну роботу, слід визначити, що видатки – це безперервне використання державою коштів бюджету та позабюджетних фондів та власних коштів підприємств і організацій на потреби, що визначені державними завданнями. Згідно з Бюджетним кодексом України видатки бюджету – це кошти, які спрямовані на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом, за винятком коштів на погашення основної суми боргу та повернення надміру сплачених до бюджету сум. Витрати бюджету – це видатки бюджету та кошти на погашення основної суми боргу. Необхідно усвідомити, що бюджетне фінансування – це безповоротний та безоплатний відпуск коштів з державного та місцевих бюджетів на виконання загальнодержавних функцій і функцій муніципальних органів і забезпечення діяльності бюджетних установ та організацій.

Структурно-логічна схема повинна відображати сутність основних понять теми, а також наочно зображати види взаємозв`язків між ними. Студент самостійно обирає форму для розробленої схеми.

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення видатків бюджету.

  2. Чим видатки бюджету відрізняються від витрат бюджету?

  3. Як класифікують державні видатки за предметною ознакою, за роллю у відтворювальному процесі, за економічним змістом?

  4. Назвіть принципи фінансування та розкрийте їх сутність.

  5. Що розуміють під терміном „бюджетне фінансування”?

  6. Назвіть принципи бюджетного фінансування та розкрийте їх сутність.

Бібліографічний список

Основна література: [1-9].

Додаткова література: [1,3,4,6,13,14,15,16].

Тема 15. Правові основи кошторисно-бюджетного фінансування

Мета: поглибити, узагальнити та систематизувати знання студентів про сутність кошторисно-бюджетного фінансування; кошторис як індивідуально-плановий акт, його зміст; порядок кошторисно-бюджетного фінансування.сутність державних видатків; особливості відносин у галузі видатків; принципи фінансування; принципи бюджетного фінансування.

План вивчення теми

  1. Поняття кошторисно-бюджетного фінансування, принципи, об'єкти фінансування.

  2. Кошторис як індивідуально-плановий акт, його зміст та правове значення кошторисних підрозділів.

  3. Порядок складання та затвердження кошторисів.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Скласти структурно-логічну схему: «Правові основи кошторисно-бюджетного фінансування». При підготовці роботи зверніть увагу на те, що кошторисно-бюджетне фінансування – це метод безповоротного, безоплатного відпуску коштів на утримання установ, що перебувають на повному фінансуванні з бюджету, на основі відповідних фінансових планів-кошторисів бюджетних установ. Згідно з Бюджетним кодексом України бюджетна станова – це орган, установа, організація, яка повністю утримається за рахунок відповідного державного або місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими.

Порядок кошторисно-бюджетного фінансування встановлюється і регулюється законодавчими актами. Необхідно усвідомити, що до повноважень Рахункової палати України згідно з Бюджетним кодексом належить здійснення контролю за використання та управління цими коштами. Органи Державної контрольно-ревізійної служби України забезпечують контроль за цільовим та ефективним використанням коштів Державного бюджету та місцевих бюджетів. Бюджетне правопорушення – це недодержання учасником бюджетного процесу встановленого чинним законодавством порядку складання, розгляду, затвердження, внесення змін, виконання бюджету чи звіту про його виконання.

Структурно-логічна схема повинна відображати сутність основних понять теми, а також наочно зображати види взаємозв`язків між ними. Студент самостійно обирає форму для розробленої схеми.