Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Соц. економ. статист.2012 денна / 4 МР до СЗ НМП СЕС денна 2012.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Бібліографічний список до семінарського заняття: : [9, 10, 12, 14, 15; 16, 19; 20, 24, 27, 40, 41, 42]

Змістовий модуль 2. Економічна статистика

Семінарське заняття 2

Тема 3. Статистика національного багатства

Тема 4. . Статистичне вивчення зайнятості населення

Мета заняття:

Закріпити теоретичні знання та сформувати такі компетенції як: розуміння змісту статистичної інформації щодо складу національного багатства; здатність будувати систему показників, визначати методи і прийоми, необхідні для оцінювання та аналізу стану, структури, рух, динаміки і ефективності використання основного капіталу та оборотних активів; здатність узагальнювати результати статистичного аналізу та робити висновки для прийняття оптимальних управлінських рішень у галузі ефективного використання основного капіталу та оборотних активів.

  1. Закріпити теоретичні знання та сформувати такі компетенції як: розуміння змісту статистичної інформації щодо використання методів і прийомів екстенсивного та інтенсивного аналізу чисельності і складу економічно активного населення, рівня і динаміки зайнятих і безробітних, ; здатність узагальнювати результати статистичного аналізу та робити висновки для прийняття оптимальних управлінських рішень щодо покращення ситуації на ринку праці.

План заняття

  1. Аналіз стану, структури, руху, динаміки та ефективності використання окремих елементів національного багатства - основного капіталу та оборотних активів.

  2. Аналіз чисельності і складу економічно активного населення, рівня і динаміки зайнятих і безробітних. Аналіз ринку праці

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При підготовці до семінарського заняття в частині питань за темою 4 “Статистика національного багатства” необхідно чітко зрозуміти поняття та склад національного багатства у СНР. У системі національного рахівництва національне багатство - це сума нагромаджених у країні нефінансових і чистих фінансових активів за станом на певний момент часу (як правило, на початок і кінець року).

Вивчаючи цю тему, зверніть увагу на визначення активів, зокрема нефінансових і фінансових. Потрібно з'ясувати склад фінансових і нефінансових активів. Важливо також знати їхні основні форми. Спиніться на питаннях про основний капітал, його відмінності від решти елементів не фінансових активів. Зверніть увагу на таку складову основного капіталу, як нематеріальний основний капітал.

Також необхідно звернути увагу на різницю у класифікації основних засобів у бухгалтерському та податковому обліку, на використання прийомів і методів статистичного аналізу до оцінки стану, структури, руху, динаміки та ефективності використання основних і оборотних фондів.

Опрацьовуючи матеріал теми, зверніть увагу та спробуйте дати відповіді на питання для самоконтролю, наведені до цієї теми у розділі 2 “Методичні рекомендації до самостійної роботи” та у Курсі лекцій [14] до теми 3.

При підготовці до семінарського заняття в частині питань за темою 5 “Статистичне вивчення зайнятості населення” необхідно зрозуміти, що невід'ємним елементом ринкової економіки виступає зайнятість населення. Для дослідження зайнятості населення застосовуються різні статистичні методи. Основні напрямки дослідження процесу зайнятості: екстенсивний та інтенсивний.

Перший напрямок передбачає всебічне дослідження як із демографічного, так і з соціально-економічного погляду основних категорій населення країни згідно із системою національних рахунків (СНР). У процесі екстенсивного аналізу використовують метод групувань та методи аналізу варіаційних і атрибутивних рядів розподілу. Аналіз здійснюють з використанням відносних та середніх величин (відносні величини структури, динаміки та інші).

Другий напрямок передбачає оцінювання напруженості, рівня та сили процесу зайнятості за допомогою розробленої системи показників інтенсивності (загальні, спеціальні, часткові). На основі загальних коефіцієнтів інтенсивності оцінюють ринкову ситуацію щодо зайнятості та безробіття як за окремими галузями економіки, так і в економіці в цілому. Інтенсивність процесу зайнятості стосовно того чи іншого контингенту населення, в якому цей процес може відбуватися, вимірюють за допомогою спеціальних коефіцієнтів інтенсивності. Система показників інтенсивності може використовуватися для узагальнення та порівняльного (динамічного, регіонального) дослідження зайнятості й безробіття.

Опрацьовуючи матеріал тем, зверніть увагу та спробуйте дати відповіді на питання для самоконтролю, наведені до цих тем у розділі 2 “Методичні рекомендації до самостійної роботи” та у Курсі лекцій [14] до теми 4.