Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Соц. економ. статист.2012 денна / 4 МР до СЗ НМП СЕС денна 2012.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Теми для підготовки індивідуальних завдань

За темою 4. Статистика національного багатства:

  1. Проблеми обліку та оцінки вартості окремих складових національного багатства у СНР

  2. Порівняльний аналіз вартості основних засобів (за видами економічної діяльності, за секторами економіки, за регіонами)

  3. Порівняльний аналіз іноземних інвестицій в економіку України (за видами економічної діяльності, за секторами економіки, за регіонами)

  4. Порівняльний аналіз інвестицій в житлове будівництво за регіонами України

  5. Порівняльний аналіз введення в дію нових основних засобів (за видами економічної діяльності, за секторами економіки, за регіонами)

  6. Аналіз стану, руху та використання окремих елементів природних ресурсів (за регіонами)

  7. Порівняльний аналіз стану довкілля за регіонами України

За темою 4. Статистичне вивчення зайнятості населення:

  1. Екстенсивний аналіз зайнятості населення України (за видами економічної діяльності, за секторами економіки, за регіонами)

  2. Інтенсивний аналіз зайнятості населення України (за видами економічної діяльності, за секторами економіки, за регіонами)

  3. Аналіз рівня безробіття населення за регіонами України

  4. Аналіз рівня безробіття населення України за статевим складом і місцем проживання (за регіонами)

  5. Аналіз рівня безробіття населення України за рівнем освіти і кваліфікацією (за регіонами)

Бібліографічний список до семінарського заняття: за темою 3: [14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 26, 27, 33];за темою4: [1, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 26, 32, 36, 37, 39, 40]

Семінарське заняття 3

Тема 5. Статистика результатів виробництва продукції та послуг

Мета заняття:

Закріпити теоретичні знання та сформувати такі компетенції як: розуміння змісту статистичної інформації щодо результатів виробництва продукції та послуг на рівні макро – та мікроекономіки; здатність визначати методи розрахунку ВВП, узагальнювати результати статистичного аналізу та робити висновки стосовно обчислення ВВП у порівняних цінах, номінального та реального ВВП; розуміння особливості галузевої статистики виробництва промислової продукції і продукції сільського господарства.

План заняття

  1. Методи визначення ВВП – виробничий, розподільчий та кінцевого використання

  2. Обчислення ВВП у порівняних цінах, номінальний та реальний ВВП

  3. Особливості галузевої статистики виробництва продукції

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При підготовці до семінарського заняття в частині питань за темою 6 “Методи розрахунку валового внутрішнього продукту” необхідно чітко зрозуміти що одним із найважливіших показників СНР є валовий внутрішній продукт країни (ВВП). Важливо також детально ознайомитися з особливостями основних методів розрахунку ВВП: виробничим методом; розподільним методом; методом кінцевого використання.

Крім номінальних показників ВВП (обчислених у поточних ринкових цінах) розраховують реальні показники. Реальні показники оцінюють за допомогою індексів цін. Необхідно зрозуміти чим відрізняються індекс споживчих цін (ІСЦ), індекс цін виробників промислової продукції (ІЦВ)та дефлятор ВВП, в чому сутність метода послідовного агрегування при визначенні цих індексів.

Також необхідно зрозуміти особливості галузевої статистики виробництва продукції та надання послуг, засвоїти методику оцінки результатів виробництва продукції промисловості та сільського господарства.

Опрацьовуючи матеріал тем, зверніть увагу та спробуйте дати відповіді на питання для самоконтролю, наведені до цих тем у розділі 2 “Методичні рекомендації до самостійної роботи”.