Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Соц. економ. статист.2012 денна / 4 МР до СЗ НМП СЕС денна 2012.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Теми для підготовки індивідуальних завдань

  1. Порівняльний аналіз валового регіонального продукту за окремими регіонами України

  2. Аналіз натуральних, умовно-натуральних та вартісних показників результатів виробництва продукції та послуг в окремих галузях народного господарства.

  3. Аналіз валового внутрішнього продукту (ВВП) як центрального показника СНР.

  4. Особливості обчислення ВВП у порівнянних цінах, номінальний та реальний ВВП.

  5. Сутність методів міжнародного порівняння ВВП та проблеми його здійснення.

  6. Порівняльний аналіз номінального та реального ВВП (у регіональному розрізі)

  7. Особливості аналізу результатів виробництва продукції та надання послуг за окремими видами економічної діяльності (у регіональному розрізі)

Бібліографічний список до семінарського заняття: [14, 15, 16, 18, 26, 27, 33, 39, 40, 42]

Змістовий модуль 3. Соціальна статистика

Семінарське заняття 4

Тема 7. Населення та домогосподарство як об’єкти соціальної статистики, їх характеристики

Тема 9. Статистика умов життя і соціального обслуговування населення

Мета заняття:

Закріпити теоретичні знання та сформувати такі компетенції як: розуміння змісту статистичної інформації щодо населення та домогосподарства як об’єктів вивчення соціальної статистики; здатність будувати систему показників, визначати методи і прийоми, необхідні для оцінювання та аналізу чисельності та складу населення, процесів його відтворення та руху; структури домогосподарств; здатність узагальнювати результати статистичного аналізу та робити висновки для прийняття оптимальних управлінських рішень.

Закріпити теоретичні знання та сформувати компетенції для розуміння змісту статистичної інформації щодо проблем статистичного вивчення умов життя і соціального обслуговування населення.

План заняття

1. Статистичне вивчення чисельності та складу населення

2. Методи вивчення процесів відтворення та руху населення

3. Сім’я та домогосподарство як елементи структури населення

4. Проблеми статистичного вивчення умов життя і соціального обслуговування населення

Методичні рекомендації до семінарського заняття

При підготовці до семінарського заняття за темою 7 “Населення як об’єкт соціальної статистики” необхідно чітко зрозуміти місце поняття «населення» у соціальній статистиці, напрямки вивчення чисельності та структури населення, процесів його відтворення та руху.

За матеріалами курсу лекцій за даною темою слід опанувати сутність ключових понять та категорій, що використовуються при вивченні населення як об’єкта соціальної статистики, методів і прийомів екстенсивного та інтенсивного аналізу чисельності та складу населення.

Слід звернути увагу на те, що підготовка індивідуальних завдань базується на здатності будувати систему показників, визначати методи і прийоми, необхідні для оцінювання та аналізу чисельності та складу населення, процесів його відтворення та руху; здатності узагальнювати результати статистичного аналізу та пропонувати заходи демографічного та соціально-економічного розвитку в країні та досліджуваних регіонах.

Опрацьовуючи матеріал теми, необхідно звернути увагу та спробувати дати відповіді на питання для самоконтролю, наведені до даної теми у розділі 2 “Методичні рекомендації до самостійної роботи”.

До семінарського заняття у цій його частині можуть бути підготовані оглядові матеріали за наступними напрямками:

- характеристика категорії населення як об’єкта соціальної статистики;

- характеристика організаційних форм і видів спостереження, які можуть використовуватися для отримання статистичних даних стосовно чисельності та складу населення;

- характеристика процесів відтворення та руху населення, типів вікової структури за моделлю шведського демографа Г. Зундберга;

- характеристика напрямків аналізу чисельності та складу населення, процесів його відтворення та руху, системи статистичних показників, що використовуються у аналізі;

- сім’я та домогосподарство як елементи структури населення, напрямки їх статистичного дослідження.

При підготовці до семінарського заняття за темою 9 “Статистика умов життя і соціального обслуговування населення ” необхідно чітко зрозуміти, які напрямки включає статистичне вивчення умов життя і соціального обслуговування населення.

У цьому розділі розглядається дуже широке коло різних питань. Це питання соціального часу як характеристики існування, функціонування і розвитку суспільства. Крім того, вивчається система показників: статистики навколишнього середовища; статистики житлових умов та житлово-комунального обслуговування населення; статистики соціальних послуг, а саме: здоров’я населення та послуги системи охорони здоров’я; освітні послуги та рівень освіти населення; послуги культури, мистецтв і засобів масової інформації; соціальний захист населення; статистика безпеки і дотримання прав людини.

Опрацьовуючи матеріал теми, необхідно звернути увагу та спробувати дати відповіді на питання для самоконтролю, наведені до даної теми у розділі 2 “Методичні рекомендації до самостійної роботи” та у Курсі лекцій [14] до теми 9.