Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Менеджмент Заоч. 2011 (зі змінами 2013).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать
    1. 2.5. Інтегровані підходи до управління Навчальні цілі

      • З’ясувати сутність ключових положень та вклад в теорію і практику менеджменту інтегрованих підходів до управління.

В процесі вивчення цього питання треба зауважити, що інтегровані підходи до управління (процесний, системний та ситуаційний) слід розглядати не як цілісні теорії менеджменту, а скоріше як концептуальні засади, на основі яких у подальшому розроблялися чисельні моделі менеджменту.

Процесний підхід розглядає управління як безперервний процес виконання функцій планування, організації, керівництва й контролю. Системний підхід розглядає організацію як відкриту систему. Ситуаційний підхід, розширюючи практичне застосування теорії систем, визначив основні внутрішні й зовнішні змінні, які впливають на організацію. Відповідно до цього підходу методики й концепції наукового управління повинні застосовуватися до конкретних ситуацій.

Питання до самоконтролю

  1. Сформулюйте причини виникнення інтегрованих підходів до управління. В чому ви бачите відмінності одновимірних (ранніх) та інтегрованих підходів до управління.

  2. Поясніть сутність процесного підходу до управління.

  3. Розкрийте основні положення системного підходу до управління. Як системна концепція вплинула на розвиток науки управління?

  4. Охарактеризуйте сутність і особливості ситуаційного підходу до управління.

2.6. Сучасні концепції менеджменту Навчальні цілі

  • Ідентифікувати сучасні тенденції у розвитку науки управління та фактори, що їх обумовлюють.

  • Поглибити уявлення про те, що різні теорії менеджменту не тільки взаємно виключають, але й доповнюють одна одну в межах сучасного уявлення про сутність менеджменту.

Розгляд сучасних напрямків розвитку науки управління має передувати усвідомлення принципових змін у характері функціонування і зовнішньому середовищі сучасних організацій.

На сучасні організації величезний вплив роблять глобалізація, різноманіття трудових ресурсів, інформаційні технології, управління якістю, тенденції до руйнування ієрархії та ін. Саме ці фактори і обумовлюють сучасні тенденції розвитку науки управління. Існує цілий ряд факторів, внаслідок яких глобальне середовище постійно змінюється. Основними з них є: створення регіональних торгівельних альянсів та існування глобальних організацій різного типу (багатонаціональні корпорації, транснаціональні корпорації, організації «без меж»). Сучасні менеджери повинні міркувати глобально. Сучасні організації характеризуються різноманіттям трудових ресурсів (стать, етична приналежність, вік та ін.). Різноманіття трудових ресурсів потребує, щоб менеджери враховували численні характерні особливості співробітників організацій. На багато які аспекти управління впливає стрімкий розвиток інформаційних технологій (Е-бізнес, Інтернет, Інтранет, екстранет, Е-комерція). Необхідність безперервно змінювати та вдосконалювати способи виконання робіт призвела до появи організацій, які навчаються та адаптуються. TQM дозволяє закріпити конкурентоспроможність. У сучасних організаціях спостерігається тенденція до руйнування ієрархії, завдяки чому забезпечується скорочення затрат, зростає ступінь участі співробітників у прийнятті рішень. Питання етики та довіри становляться більш актуальними. В процесі вивчення теоретичного матеріалу слід розглянути концепцію TQМ, концепцію організації, що навчається, а також концепцію управління віртуальними організаціями.