Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плаксій Н.-курсова.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
248.32 Кб
Скачать

3.1. Шляхи удосконалення фінансового стану підприємства

Проаналізувавши діяльність підприємства СТ «Довіра» в другому розділі курсової роботи можна сказати, що дане підприємство цілком непогано працює, але щоб більш краще удосконалити його роботу на мою думку потрібно використати технологічні нововведення, це сучасні форми автоматизації та інформаційних технологій, які справляють найістотніший вплив на рівень і динаміку ефективності виробництва продукції (надання послуг). Також можна звернути увагу на стиль управління, який поєднує професійну компетентність, діловитість і високу етику взаємовідносин між людьми, практично впливає на всі напрямки діяльності підприємства (організації). Від нього залежить, у якій мірі враховуватимуться зовнішні чинники зростання ефективності діяльності на підприємстві СТ «Довіра». Відтак належний стиль управління як складовий елемент сучасного менеджменту є дійовим чинником підвищення ефективності діяльності підприємства, кожної підприємницької структури.

Важливою передумовою зростання ефективності діяльності підприємства СТ «Довіра» є достатній рівень розвитку мережі різноманітних інституцій ринкової та виробничо-господарської інфраструктури. Безпосередній вплив на результативність діяльності підприємств (організацій) справляє належний розвиток виробничої інфраструктури (комунікацій, спеціалізованих інформаційних систем, транспорту, торгівлі тощо). Вирішальне значення для ефективного розвитку всіх структурних елементів економіки має наявність широкої мережі установ соціальної інфраструктури.

Також я думаю, що на підприємстві можна оновити деяке устаткування. Тому що продуктивність діючого устаткування залежить не тільки від його технічного рівня, а й від належної організації ремонтно-технічного обслуговування, оптимальних строків експлуатації, змінності роботи, завантаження в часі тощо. На підприємстві СТ «Довіра» самі продукти праці, їхня якість і зовнішній вигляд (дизайн) також є важливими чинниками ефективності діяльності суб'єктів господарювання. Рівень останньої має корелювати з корисною вартістю, тобто ціною, яку покупець готовий заплатити за виріб відповідної якості.

Також важливим моментом на підприємстві є його організація і система. Тому що єдність трудового колективу, раціональне делегування відповідальності, належні норми керування характеризують добру організацію діяльності підприємства, що забезпечує необхідну спеціалізацію та координацію управлінських процесів, а отже, вищий рівень ефективності (продуктивності) будь-якої складної виробничо-господарської системи.

Лише вміле використання всієї системи перелічених чинників може забезпечити достатні темпи зростання ефективності виробництва підприємства СТ «Довіра»

3.2. Використання інформаційних технологій у фінансовій діяльності підприємства

Діяльність підприємства СТ «Довіра» набагато покращилась під час використання інформаційних технологій, завдяки яким на підприємстві середня продуктивність праці стала набагато вищою, причому її зростання під дією цього чинника оцінюється приблизно в 5%. На підприємстві практикується процедура голосування й обробка результатів із використанням мережних технологій. При цьому для ідентифікації й захисту результатів голосування застосовується технологія цифрового підпису.

Завдяки «електронній комерції» на підприємстві появилась можливість безготівкової електронної оплати товарів і послуг та використання глобальної мережі.

Інтернет на підприємстві розглядається як додатковий капітал комунікації, що полегшує закордонні стосунки; висока прибутковість підприємства СТ «Довіра» дає йому змогу залучати інноваційні технології для розвитку підприємства в умовах жорсткої конкуренції в галузі. Обробка даних здійснюється за допомогою ПЕОМ з використанням пакета Microsoft Office 2000 (Excel 2000) та MathCAD.

Новими формами організації підприємств є мережні й віртуальні корпорації. Суть мережної структури полягає в розподілі основних функцій між окремими підрозділами й організаціями. Зв'язок центрального офісу з підрозділами здійснюється з використанням електронних засобів і глобальної мережі передачі даних, електронної пошти й відео конференцій. Деякими фірмами практикується процедура голосування й обробка результатів із використанням мережних технологій. При цьому для ідентифікації й захисту результатів голосування застосовується технологія цифрового підпису.

У свою чергу, основними тенденціями при побудові інформаційної системи на підприємстві СТ «Довіра» можна вважати інтеграцію front- і bаск-офісу – іншими словами, об'єднанню в єдине інформаційне середовище касових апаратів, систем безпеки, телекомунікацій, програмних систем управління та ін.

Аналіз реалізованих проектів з впровадження інформаційних технологій на даному підприємстві дає можливість виділити пріоритетні напрямки розвитку підприємства СТ «Довіра» за допомогою інформаційних  технологій:

1)     Web-торгівлю;

Основні складності в цьому напрямку – це необхідність інтеграції платформи для організації Інтернет - магазину з існуючими або планованими до впровадження програмними продуктами.

2)    Організацію складних маркетингових акцій і систем забезпечення лояльності клієнта: супермаркети активно застосовують різні методики sales promotion. Усе це вимагає оперативного та надійного обліку та синхронізації роботи всіх задіяних підрозділів. Останнім часом усе більшого значення набуває персоніфікація взаємин з кожним конкретним покупцем, установлення більш чіткої залежності наданих йому привілеїв від обсягу зроблених ним покупок.

Впровадження технологій інформаційного суспільства знижує вартість трансакцій і дистрибуцій, перебудовує взаємини компаній зі своїми клієнтами, підвищує конкуренцію між постачальниками й полегшує доступ до них постачальниками й полегшує доступ до них потенційним клієнтам.

На підприємстві СТ «Довіра» встановлено автоматизовану систему документообігу й обліку, тому всю необхідну інформацію зберігають у корпоративних базах даних, які залежно від масштабів підприємства і встановленої системи автоматизації, можуть бути як однотипними (dBase, Access, Paradox та ін.), так і скомбінованими з кількох типів баз даних.

Аналізуючи досвід реалізованих проектів можна зробити висновок, що використання інформаційних технологій дозволяє:

- консолідувати фінансові й управлінські дані за всіма структурними підрозділами, окремими підприємствами;

- підключити дистрибуторські центри в єдину систему збереження та використання даних;

- автоматизувати фінансовий, управлінський, бухгалтерський та податковий облік;

- вести облік великого обсягу номенклатури;

- здійснювати он-лайн інтеграцію з касовими апаратами.

На підприємстві СТ «Довіра» з допомогою економічної інформації здійснюється багато операцій, які за ознакою однорідності і цільових функцій об'єднані в інформаційні процедури (процеси).