Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
159.23 Кб
Скачать

Ліцензування і квотування зовнішньоекономічних операцій

Ліцензування і квотування зовнішньоекономічних операцій запроваджено згідно із статтею 16 Закону України від 16.04.91 № 959-XII “Про зовнішньоекономічну діяльність”. Митне оформлення товарів, експорт (імпорт) яких підлягає ліцензуванню, здійснюється тільки за наявності відповідної ліцензії. Перелік товарів, експорт (імпорт) яких підлягає ліцензуванню, опубліко-вуються в офіційних друкованих виданнях України з повідомленням відповідного комітету СОТ. Здійснення зовнішньоекономічних операцій без відповідних ліцензій тягне за собою накладення штрафу у сумі 10 відсотків вартості проведеної операції.

Ліцензування імпорту товарів запроваджується в Україні в разі: різкого погіршення стану платіжного балансу та зовнішніх платежів; необхідності застосування заходів щодо захисту вітчизняного товаровиробника; необхідності забезпечення виконання міжнародних договорів України; тощо.

Приклад:Вітяг з рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі № 5/99 від 05.08.99р. « Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну ламп електричних походженням з Республіки Білорусь, Республіки Польща, Російської Федерації та Угорської Республіки»

Пункт 5.3.9 Дев'ять ламп електричних, потужністю не більше 200 Вт і напругою більше 100 В, що класифікуються згідно з Державним класифікатором України "УКТЗЕД" та мають код 8539 22 90 00, є мінімальною партією, які без пред'явлення спеціальної ліцензії можуть ввозитися (пересилатися) фізичними особами на митну територію України та (або) надходити на митну територію України на адресу фізичних осіб;

 Пункт 5.3.10Уразі, коли ввозяться (пересилаються) фізичними особами на митну територію України та (або) надходять на митну територію України на адресу фізичних осіб, лампи електричні, у кількості, яка перевищує мінімальну партію, таке ввезення, пересилання, надходження на митну територію повинно супроводжуватися спеціальною ліцензією, виданою Міністерством економіки України.

Заходи нетарифного регулювання.

     Згідно статті 27 Митного кодексу України товари, що переміщуються через митний кордон України, крім митного контролю можуть підлягати санітарно-епідеміологічному, ветеринарному, фітосанітарному, радіологічному, екологічному контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей. Митні органи взаємодіють з органами державної влади, що здійснюють зазначені види контролю, в порядку, встановленому законодавством України.

    Митне оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, завершується тільки після здійснення встановлених законодавством України необхідних для цього товару видів контролю, зазначених у частині першій цієї статті. При цьому результати санітарного, фітосанітарного, екологічного, ветеринарного контролю повинні бути відображені у вигляді відміток (штампів, печаток) державних інспекторів цих служб на товаросупровідних, товаротранспортних документах, які слідують з вантажами.

Законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 24.02.94 р. № 4004-XII виконання функцій санітарно-епідеміологічного контролю, у т. ч. і при імпорті сировини та товарів, покладено на органи, установи та заклади державної санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров'я України. Залежно від виду товару, що ввозиться, митному органу подається санітарно-гігієнічний висновок або товаросупровідні документи з відмітками контрольного органу.

    Статтею 22 Закону України "Про ветеринарну медицину" від 5 грудня 1996 року № 566/96-ВРвизначено, що пропуск через митний кордон України вантажів, підконтрольних службі ветеринарної медицини, дозволяється тільки після проходження обов'язкового ветеринарного контролю. Робочі місця державних інспекторів ветеринарного контролю повинні знаходитись безпосередньо у пунктах пропуску через державний кордон України. Товар повинен супроводжуватися ветеринарним сертифікатом, який видається вповноваженими в країні експортера органами (з обов’язковим зазначенням конкретного одержувача товару). Митний контроль і митне оформлення товару здійснюються після проведення ветеринарного контролю як у пункті пропуску, так і за місцем митного оформлення.

Статтею 6 Закону України "Про карантин рослин" від 30 червня 1993 року № 3348-XIIцентральним спеціальним органом у галузі карантину рослин визначено Головну державну інспекцію з карантину рослин. Робочі місця державних інспекторів з карантину рослин повинні знаходитись безпосередньо у пунктах пропуску через державний кордон України. Митний контроль і митне оформлення здійснюються після проведення фітосанітарного контролю. Фітосанітарний сертифікат повинен супроводжувати товари, що підлягають цьому виду контролю.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.95 р. № 198 "Про здійснення екологічного контролю в пунктах пропуску через державний кордон"екологічний та радіологічний контроль проводиться безпосередньо на кордоні посадовими особами Державної екологічної інспекції Міністерства екології та природних ресурсів України. Проведення екологічного та радіологічного контролю підтверджується проставленням відміток та штампів у товаросупровідних документах.

Статтею 8 Закону України “Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей” від 21.09.99 № 1068-XIVспеціально уповноваженим державним органом контролю за вивезенням, ввезенням і поверненням культурних цінностей є Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України при Міністерстві культури і мистецтв України.Підставою для пропуску культурних цінностей є Свідоцтво на право вивезення (тимчасове вивезення) культурних цінностей.

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект