Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
159.23 Кб
Скачать

Сертифікації продукції, що ввозиться в Україну

Сертифікація продукції здійснюється Держкомітетом України по стандартизації, метрології та сертифікації з метою попередження реалізації продукції, небезпечної для життя, здоров’я, майна громадян та навколишнього середовища; сприяння споживачам у компетентному виборі продукції. Сертифікація продукції передбачає підтвердження акредитованими лабораторіями показників, характеристик та властивостей продукції відповідним державним стандартам виробництва з видачею сертифіката відповідності. Відповідність продукції (товару), яка ввозиться і реалізується на території України, обов’язковим вимогам норм і стандартів, що діють в Україні, має підтверджуватися сертифікатом відповідності або свідоцтвом про визнання іноземного сертифіката, виданим або визнаним Державним комітетом України по стандартизації, метрології та сертифікації. Перелік продукції, що підлягає обов‘язковій сертифікації в Україні, затверджується наказами Держстандарту та постійно актуалізується. (Наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01 лютого 2005 р. N 28).

Дія сертифіката відповідності або свідоцтва по визнання іноземного сертифіката поширюється на продукцію, яка надходить до одного покупця за одним товаросупроводжувальним документом ( накладна, товаротранспортна накладна, тощо).

Визнання іноземного сертифіката провадиться на підставі міждержавних угод. Наприклад, Угодою «Про проведення узгоджених робіт з сертифікації між Державним комітетом України з стандартизації, метрології та сертифікації і Комітетом Російської Федерації з стандартизації, метрології та сертифікації» передбачено взаємне визнання:

  • діючих національних систем сертифікації (УкрСЕПРО та ГОСТ РФ), органів з сертифікації, випробувальних лабораторій, акредитованих в межах національних систем;

  • сертифікатів відповідності, що видані в національних системах сертифікації на продукцію, яка виготовлена в Україні та Росії.

Постановою КМУ від 04.11.1997р. «Про затвердження порядку митного оформлення імпортних товарів, які підлягають обов’язковій сертифікації» затверджено перелік продукції, яка не підлягає сертифікації при увезенні на митну територію України в режимі:

  • подарунку;

  • тимчасового ввезення;

  • гуманітарна допомога;

  • інвестиція до статутного фонду;

  • для проведення виставок;

  • на митний ліцензійний склад;

  • реекспорт/ реімпорт.

Всі харчові продукти та продовольча сировина (01-24 група УКТЗЕД) перетинають державний кордон України при наявності сертифікатів відповідності. Сертифікати на цю продукцію надаються митним органам, розташованим у прикордонних пунктах пропуску. Без пред’явлення сертифіката дозволено пропуск харчових продуктів при пред’явленні в прикордонну митницю підтвердження від митниці призначення про наявність на її території митних ліцензійних складів, які мають обладнання для зберігання кожної конкретної партії увезених продуктів.

Санітарно-епідеміологічний контроль

Об'єкт державної санітарно-гігієнічної експертизи- продукція, сировина, технологія, нормативний документ, методики контролю за нормованими характеристиками, проектна, технічна, інструктивно-методична документація тощо, реалізація, функціонування, використання яких (або інші аналогічні дії) може негативно впливати на здоров'я людини і пов'язане з необхідністю виконання вимог санітарного законодавства.

Стаття 16 Закону України від 24.02.94 р. N 4004-ХII "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" визначає умови ввезення продукції з-за кордону, її реалізацію та використання. Згідно цих умов підприємства, установи, організації та громадяни можуть ввозити з-за кордону сировину, продукцію (вироби, обладнання, технологічні лінії, тощо) і реалізовувати чи використовувати їх в Україні лише за наявності даних щодо безпеки для здоров'я населення. Перелік та зміст цих даних встановлюється головним державним санітарним лікарем України.

У разі відсутності зазначених даних ввезення, реалізація та використання продукції закордонного виробництва дозволяється лише після отримання позитивного висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи.

Гігієнічний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи на вітчизняну або імпортовану продукцію, є офіційним документом, який дозволяє виробництво і використання харчової продукції в харчуванні населення України.

Гігієнічний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи на імпортовану продукцію видається на підставі:

  • контракту;

  • оцінки сертифікатів та специфікацій країни-постачальника;

  • необхідних медико-біологічних досліджень продукції, проведених в Україні.

При відсутності сертифікату країни-постачальника на продукцію, що закуповується, остання повинна бути досліджена в атестованих і акредитованих установах і організаціях в системі МОЗ України.

Відносно об'єктів, які не потребують проведення державної санітарно- гігієнічної експертизи при ввезенні на територію України,посадовою особою санітарно-карантинного підрозділу у пунктах пропуску через державний кордон ставиться штамп на товаросупровідну документацію - "Ввезення, реалізація (використання) дозволено".

У випадку, якщо контролююча служба на кордоні визначає необхідність проведення санітарно-гігієнічної експертизи, вантажі направляються у митницю призначення з відмітками контролюючого органу на товаросупровідних документах "Ввезення дозволено без права реалізації (використання)". Митне оформлення таких вантажів у режимі вільного обігу на території України без позитивного висновку державної санітарно- гігієнічної експертизи не дозволяється.

У разі отримання позитивних результатів дослідження показників безпеки, відображених у висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи, на товаросупровідній документації посадовою особою відповідної установи державної санітарноепідеміологічної служби ставиться штамп "Ввезення, реалізацію (використання) дозволено".

У разі отримання негативного висновку державної санітарно- гігієнічної експертизи, посадовою особою установи державної санітарно- епідеміологічної служби відповідної адміністративної території приймається рішення щодо заборони, реалізації (використання) вантажу і виноситься постанова головного державного санітарного лікаря відповідної адміністративної території про вилучення, вивезення за межі України чи утилізацію даного вантажу.

    Документи:

  • Наказ Міністерства охорони здоров'я від 9 жовтня 2000 р. N 247"Про затвердження Тимчасового порядку проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи";

  • Наказ Міністерства охорони здоров'я від 15 березня 2001 р. N97 "Про затвердження Порядку проведення медичного (санітарного) оглядувантажів у пунктах пропуску через державний кордон та на митнійтериторії України".

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект