Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
823.95 Кб
Скачать

4. Схема вузла, що підлягає технічному обслуговуванню

На автомобілі встановлена ​​механічна п'ятиступінчаста двухвальная коробка передач. Вона змонтована разом з головною передачею і диференціалом в єдиний агрегат , корпус якого складається з трьох частин - картера зчеплення , картера коробки і задньої кришки. Місця з'єднань картеров і кришки ущільнені бензомаслостойкость герметиком. На частині коробок передач задня кришка картера ущільнюється прокладкою.

Первинний вал коробки передач виконаний у вигляді блоку шестерень. Шестерні первинного валу - провідні , перебувають у постійному зачепленні з веденими шестернями передач переднього ходу , встановленими на вторинному валу . Всі елементи вторинного валу знімні. Вторинний вал - порожнистий , з радіальними отворами в місцях установки шестерень для змащення зовнішньої поверхні валу. Шестерня п'ятої передачі обертається на втулці . Ведуча шестерня головної передачі і маточини синхронізаторів встановлені на шліцах валу. Передні кінці валів спираються на роликові підшипники , а задні - на кулькові .

Первинний вал з притертими блокуючим кільцем: 1 - первинний вал; 2- блокуюче кільце

5. Технічні умови на дефектування деталі чи вузла

Первинний вал автомобіля відноситься до деталей , які можуть бути відновлені . Сама по собі ця деталь - блок шестерень , частина яких запресована на поверхні валу з великим натягом , а частина - виконана безпосередньо на первинному валу . Конструкція деталі є нерозбірними , заміні підлягають лише підшипники . Однак залишковий ресурс первинного валу дозволяє використовувати деталь повторно , варто тільки піддати вал відновлювального ремонту . При цьому потрібно мати на увазі , що відновлення первинного вала - набагато більш економічний варіант , ніж покупка нової деталі . Тоді як служити відновлена ​​деталь може практично також довго , як нова.

Як має виглядати справний первинний вал і його складові?

По-перше , при огляді на голчастих підшипниках не повинно виявлятися слідів " втоми " - руйнувань , шорсткості та інше. На шліцах для установки муфти синхронізатора (а також на ступиці синхронізатора ) не повинно бути вм'ятин і вибоїн.

По-друге , зуби провідних шестерень ( 1,2 передач і передачі заднього ходу , що виявляють з валом єдине ціле) не повинні виглядати зношеними, якщо вони зносилися - пора міняти первинний вал цілком.

По-третє , торці шліців муфти синхронізатора (а також блокуючих кілець) не повинні носити слідів викришування і мати вм'ятин.

По-четверте, установка блокуючих кільця синхронізатора на конус шестерні повинна залишати зазор ( між зубчастим вінцем шестірні і торцями блокуючого кільця) , відстань якого - не менше ніж одного міліметра. Якщо зазор більше , то кільце слід замінити.

Чому і коли буває потрібний ремонт первинного валу ?

Первинний вал КПП автомобіля експлуатується в умовах постійних контактних навантажень, погіршує згинальними зусиллями, яким піддається працююча деталь . Таким чином, причиною виходу з ладу первинного валу стають: тертя, контактні навантаження, деформація в результаті вигину. Фахівці виділяють в числі найпоширеніших дефектів первинного валу:

  • Знос шліців деталі по товщині;

  • Знос шийки під підшипник (передній );

  • Знос отвору підшипника ( роликового ).

Відновлення деталі в першому випадку проводиться шляхом наплавлення під шаром флюсу , у другому - встановленням додаткової втулки. Третій випадок , знос отвору роликового підшипника , вимагає відновлення за допомогою вибродуговой наплавлення , залізнення або хромування .

Методи, застосовувані для відновлення первинного вала , відносяться до слюсарну - механічній обробці , отже , для ремонту деталі необхідний слюсарну - механічний ділянку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]