Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
56
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
239.1 Кб
Скачать

Семантичні мережі

Кожен концептуальний граф представляє одну логічну формулу. Семантична набагато складніша. Вона представляє не тільки набір (з'єднання) формул, але також описує їх взаємозв'язки і відображення їх в контекст області міркувань. Семантичні мережі утворюються з концептуальних графів за правилами з'єднання, які будуть введені за допомогою прикладів.

Правила кон'юнкції і спрощення

Розглянемо набір з трьох фраз:

Фраза 1: Павло пише конспект,

Фраза 2: Павло посилає цей конспект Марії,

Фраза 3: Марія читає конспект (який їй передав Павло).

Кожну з цих фраз можна представити або формулою числення предикатів, або концептуальним графом. Перший етап побудови семантичної мережі заснований на використанні двох наступних формальних правил отримання концептуального графа g з двох графів g1 і g2.

Правило кон'юнкції. Якщо вузол-концепт с1 в g1 ідентичний вузлу-концепту с2 в g2, то g утворюється шляхом видаленням с2 і з'єднанням із с1, всіх зв'язуючих вузлів, які були пов'язані з с2 в g2.

Правило спрощення. Якщо концептуальний граф g містить два ідентичні (сполучених з одними і тими ж вузлами-концептами) зв'язуючі вузли, то можна видалити один з них разом з пов'язаними з ним стрілками.

Представлення контексту

Сам по собі концептуальний граф несе небагато інформації, тоді як включення в семантичну мережу дозволяє пов'язати його концепти і функціональні зв'язки з областю міркувань (експертизи). Наприклад, „Конспект з ШІ” – конкретизація слова „конспект”, яке представляє абстрактне поняття (або, інакше, тип). Відношення приналежності до типу представляється зв'язуючим вузлом (ім'ям предиката) Конкр (від слова «конкретизація»).

Окрім факту, що „Конспект з ШІ” відноситься до типу «конспект», ми хочемо показати, що вона належить деякій «множині конспектів» (кожен студент володіє конспектами з різних дисциплін). Відношення приналежності множині представлене зв'язуючим вузлом (ім'ям предиката) Елем (від слова «елемент»). Відзначимо, що «тип» уживається в абстрактному сенсі (абстрактний тип). Твердження про типи – аналітичні, наприклад: середній вік студентів університету двадцять років. Навпаки, властивості множин – синтетичні: число студентів університету рівне шести тисячам.

Використовуємо зв'язуючий вузол, що представляє ім'я предиката Підмн для представлення відношення між двома множинами, з яких перше — підмножина другого. Як Елем оголошує про приналежність елементу множині, Підмн означає включення однієї множини в інше. Елем і Підмн відображають приналежність множині.

Зв'язуючий вузол Це використовується для представлення відношення між першим типом і більш загальним другим. Нагадаємо, що предикат Конкр колись використовувався нами для представлення приналежності індивіда типу. Це і Конкр відображають приналежність типу.

Концепти в семантичних мережах володіють різними властивостями, що діляться на аналітичні (властивості «типу») і синтетичні (властивості «множини»). Важливо враховувати цю відмінність при побудові мереж, щоб уникнути некоректних висновків.

Соседние файлы в папке Lec