Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
52.89 Кб
Скачать

5.Назвіть сучасні типи носіїв інформації, охарактеризуйте їх.

Сьогодні використовуються три типи носіїв, у яких застосовується магнітний спосіб запису та зчитування інформації. Це такі носії, як: гнучкі диски; жорсткі диски; магнітні стрічки.

Жорсткий магнітний диск (ЖМД, жорсткий диск, вінчестер, hard disk) розміщується в системному блоці комп'ютера, становить собою електронно-механічний високошвідкісний пристрій для запису, зчитування і енергонезалежного зберігання великих обсягів інформації. Для користувача важлива ємність вінчестера. Її стандарту не існує, вона визначається фірмою-виробником залежно від призначення комп'ютера. Нині найпоширенішими стали вінчестери ємністю 20 – 60 Г6.

Гнучкі магнітні диски (ГМД, дискети, floppy disk) використовують не тільки для збереження комп'ютерної інформації, але і для перенесення інформації з одного комп'ютера на інший. Нині використовуються дискети розміром 3,5 . Така дискета має стандартний обсяг пам’яті 1,44 Мб.

Компакт-диски, або CD (лазерні, compact disk). Розрізняють 3 види CD:

1.CD-ROM (Read Only Memory) – диск, призначений тільки для читання записаної на ньому інформації;

2.CD-R (Recodable)- диск для одноразовго запису інформації: після того як запис на диск зроблений, змінити його вже не можна;

3. CD-RW (Rewritable) - компакт-диск, який можна перезаписати багато разів. На CD можна записати 700 Мб інформації.

Для збереження комп'ютерної інформації використовуються спеціальні магнітні стрічки. Комп'ютерний пристрій, що дозволяє записувати інформацію з комп'ютера на магнітну стрічку і зчитувати її, називається стримером, а стрічка відповідно - стримерною. Обсяг збереженої інформації визначається типом касет і складає від 120 Мб до декількох десятків Гб. Широкого поширення стримери не отримали і використовуються для створення резервних копій інформації, яка розміщена на жорсткому диску.

Відеокарта (Video Card) призначена для виведення графічної інформації на екран монітора. Від її типу залежать швидкість робіт графічних програм, якість зображення на екрані. Основна характеристика - це обсяг відеопам’яті, від неї залежать максимальна кількість кольорів за великої роздільної здатності, швидкість виведення графічної інформації на екран. Нині її обсяг може становити 32-64 Мб.

Звукова карта (Sound Blaster) призначена для відтворення і запису звуку на ПК, дозволяє почути звуки в програмах, комп’ютерних іграшках, слухати музику.

6. Назвіть основні сучасні типи введення та виведення інформації, їх характеристики.

Пристрої введення інформації:

1.Стандартний пристрій уведення - це клавіатура. Клавіатура ПК складається з 4 блоків клавіш: алфавітно-цифрові клавіші, функціональні клавіші, клавіші керування курсором і цифровим блоком. Крім алфавітно-цифрових клавіш, на клавіатурі розташовані клавіші спеціального призначення. Клавіша Caps Lock призначена для переключення клавіатури в режим прописних літер. Клавіша Enter (введення) призначена для закінчення введення команди, рядка, переводу курсора на початок нового рядка. Escape (вихід) – клавіша, призначена для скасування якої-небудь дії, виходу з режиму програми. Клавіша Delete (Del) (вилучення літери) вилучає символ, який розташований праворуч від курсора. Insert (Ins) (вставка) - призначена для переключення між двома режимами введення символів: вставки з розсуненням символів і введення із заміною раніше введених символів (заміщення). BackSpace (назад) - це клавіша зі стрілкою, спрямованою вліво, розташована над клавішею Enter. Page Up (PgUp) ( сторінка вгору) - використовується для переміщення інформації, розміщеної на моніторі на одну сторінку вгору. Page Down (PgDn) (сторінка вниз) - використовується для переміщення інформації, розміщеної на моніторі, на екранну сторінку вниз. Home (дім) - переміщення курсора на початок рядка тексту. End (кінець) - переміщення курсора в кінець рядка.

2.Для введення інформації в комп'ютер із плоского носія (звичайного паперу) використовується сканер – перетворює графічну інформацію в електронну форму.

Пристрої виведення інформації:

1.Для виведення інформації на папір використовуються друкарські пристрої - принтери. Принтери поділяються на широкі (для друкування на аркушах формату A3) і вузькі (машинописний формат А4). За способом одержання зображення на папері розрізняють контактні (impact) і безконтактні (non-impact) принтери. До контактних принтерів належать матричні та літерні.У матричному принтері друк здійснюється за допомогою тонких стрижнів (їх називають голками), розташованих у спеціальному корпусі (головці). Найпоширенішими стали безконтактні принтери: струминні та лазерні. У струминних принтерах зображення формується за допомогою мікроскопічних крапель спеціального чорнила, що видуваються через маленькі отвори. Цей спосіб дозволяє одержати більш високу якість друку в порівнянні з матричними принтерами і формувати кольорове зображення. Сучасні лазерні принтери забезпечують найвищу якість друку, навіть кращу за типографський. У лазерному принтері використовується принцип ксерокопіювання: частинки спеціального графітового порошку притягаються до паперу і припікаються до нього. Роздільна здатність лазерних принтерів - від 300 до 1800 крапок на дюйм.

2. Плоттер - пристрій для виведення графічної інформації на папір різних форматів за допомогою писальних маркерів.