Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
52.89 Кб
Скачать

12. .Ресурси інтернет. Медичні ресурси. Телемедицина.

В InterNet є спеціалізовані медичні ресурси інформації. Це електронні медичні журнали, спеціалізовані WWW-сервери різних медичних університетів, НДІ та багато іншого. Серед них є база медичної періодики MedLine, яка була створена медичною бібліотекою США. У цій базі зберігаються короткі інформації про статті (зокрема автореферати), що були надруковані в світових медичних періодичних виданнях, починаючи з 1967 року. За допомогою WWW-браузера можна підключитися до пошукового сервера MedLine та знайти будь-яку інформацію на медичну тематику.

Телемедицина - напрям медицини, заснований на використанні комп'ютерних і телекомунікаційних технологій для обміну медичною інформацією між фахівцями з метою підвищення якості діагностики та лікування конкретних пацієнтів.

Телемедичні консультації. Відкладені телеконсультаціїЦе найбільш дешевий і простий спосіб організації консультації на відстані передачі медичної інформації по електронній пошті. Консультації в режимі реального часу. Телемедичні системи дозволяють організувати діалог з лікарем-експертом (відеоконференцію) на будь-якій відстані і передати практично всю необхідну для кваліфікованого висновку медичну інформацію (виписки з історії хвороби, рентгенограми, комп'ютерні томограми, знімки УЗД і так далі.).

Теленавчання

Трансляція хірургічних операцій. Системи дистанційного біомоніторингу. Наприклад, жилет з набором біодатчіков, що реєструють ЕКГ, артеріальний тиск і ряд інших параметрів, або мобільний телефон з можливістю реєстрації ЕКГ і відправки її засобами GPRS в медичний центр, а також з можливістю визначення координат людини у разі загрози життю.

13. Класифікація медико-біологічних даних реквізити, класифікатори

Класифікаціі - система розподілу об’єктів за класамиМетою медичний класифікатор хвороб є створення умов для систематизованої реєстрації, аналізу, інтерпретації та порівняння даних про смертність у відповідності з певними ознаками. Система класифікації дозволяє згрупувати об’єкти і виділити певні класи, які будуть характеризуватись певними однорідними властивостями.

Властивості інформаційного об○єкту визначаються інформаційними параметрми, які називають – реквізитами.( вага зріст, вік) тому реквізит – невід’ємний інформаційний елемент, що визн певні властивості об’єкту.

Класифікатори являють собою системазований набір найменувань і кодів класифікаційних груп. Поділяються на державні, галузеві, регіональні.

3 основні методи

ієрархічний переваги: простота побудови, використання незалежних класифікаційних ознак; Недоліки: жорстока структура побудови, неможливість класифікувати ознаки у випадку заздалегідь непередбачених.

фасетний переваги: можливість класифікації великих і всладних масивів, дозволяється обрати ознаки незалежно одна від одної, можливість легко модифікувати систему; Недоліки: складність побудови

дескрипторний – відбирає сукупність слів , що описують певну галузь, обрані слова підлягають процедурі нормалізації, створюється словник дескрипторів- ключових слів та словосполучень.