Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
52.89 Кб
Скачать

14. Кодування медико біологічних даних. Міжнародні класифікації

Кодування- процедура присвоєння об’єкту кодового позначення. Поділ на класифікаційне і реєстраційне Класифікаційне – пров після відповідної класифікації інформаційних об’єктів. Реєстраційне використав для однозначної ідентифікації інформаційних об’єктів і не потребує попередньої класифікації об’єктів ( штрихове найпоширеніше на сучасному етапі) Метою МКХ є створення умов для систематизованої реєстрації, аналізу, інтерпретації та порівняння даних про смертність та захворюваність, , отриманих в різних країнах о регіонах та в різний час. МКХ використовується для перетворення словесного формулювання діагнозів хвороб та інших проблем, пов'язаних зі здоров'ям, у коди, які забезпечують зручність збереження, збору та аналізу даних.

МКХ стала міжнародною стандартною діагностичною класифікацією для всіх загальних епідеміологічних цілей та багатьох цілей, пов'язаних з управлінням системою охорони здоров'я. Ці цілі включають аналіз загальної ситуації зі здоров'ям груп населення, а також підрахунок частоти і поширеності хвороб та інших проблем, пов'язаних зі здоров'ям, в їхньому взаємозв'язку з різними факторами.

15. Поняття біосигналу. Медичного зображення. Методи отримання медичних зображень

Телеметрія- дистанційне дослідження різних процсів об’єктів чи явищ шляхом виміру їх параметрів і передачі цих відомостей на відстань. ( і є сам біосигнал) Медичне зображення – це один з важливих засобів отримання візуальної інформації про внутрішні структури й функції людського тіла. Може бути отри радіологічним і не радіологічним методом. Радіологічний за допомогою випромінювання електромагнітної природи (мета зробити зображення візуальним для сприйняття яке не сприйм. власне зором). Нерадіологічні - отрим за допомогою відеокамери(ендоскопія) чи сфотографовані( мікроскоп. зображення в гістології патології дерматологічні зображення)

Методи отримання медичних зображень

Для отримання одно або двовимірних медичних зображень можна використовувати:

1. електромагнітне випромінювання;

2. ультразвук.

Методами отримання двовимірних медичних зображень є:

1. цифрова радіологія;

2. комп'ютерна томографія;

3. ядерний магнітний резонанс;

4. 2D-ультразвук.

Методами й джерелами тривимірних зображень є:

1. послідовність радіологічних зображень або томографічне зображення динамічного об'єкта;

2. об¢ємне томографічне зображення частини нерухомого об'єкта.

Методи обробки зображення

1. Покращення зображення.

2. Вимірювання зображення.

3. Покращення зображення може бути початковим кроком до вимірювання.

4. Істотні методи покращення зображення.

5. Корекція контрастності.

6. Масштабування зображення.

16. Статистика як наука. Основні поняття: параметри, статистична генеральна вибіркова сукупність, варіаційний ряд і його характеристики.

Статистика - це дисципліна, яка вивчає статистичні методи, наукові методи збору, обробки, представлення, аналізу та інтерпретації даних, формулювання статистичних висновків на основі кількісних даних. Статистика як наука вивчає кількісну сторону масових суспільних явищ у нерозривному зв’язку з їхніми якісними особливостями. Властивості, які оцінюються в будь-якій формі (якісній або кількісній), називаються параметрами. Статистична сукупність – група, яка складається із великої кількості відносно однорідних елементів (об'єктів), узятих разом у відомих межах часу або простору. Наприклад, статистичною сукупністю можна назвати:контингент хворих, які перебувають у даний момент на лікуванні в стаціонарі; Генеральна сукупність складається з усіх одиниць спостережень, які можуть бути внесені в неї відповідно до мети дослідження. розглядається в межах конкретних меж, які відповідають територіальним або виробничим ознакам і тому містять певну кількість спостережень. Вибіркова сукупність (вибірка) – частина генеральної сукупності, за властивостями якої судять про генеральну сукупність

Сукупність значень, що вивчаються в даному експерименті або спостереженні параметра, які були ранжовані за величиною (збільшенням або зменшенням), називаються варіаційним рядом. Дані варіаційного ряду називаються варіантами. Варіанти становлять собою числове значення ознаки, що вивчається. Побудова зі статистичної сукупності спостережень варіаційного ряду – це перший крок до осмислення особливостей усієї сукупності. Потім необхідно визначити середній рівень кількісної ознаки, яка вивчається (середній рівень білка крові, середню вагу пацієнтів, середній час настання наркозу і т.п.). Середня величина – це узагальнююча числова характеристика якісно однорідних величин, яка характеризує одним числом усю статистичну сукупність по одній ознаці. Мода – значення, яке найчастіше зустрічається в серії спостережень. У нашому прикладі мода Мо = 120. Медіана – значення, яке поділяє розподіл на дві рівні частини, центральне або серединне значення серії спостережень, упорядкованих за збільшенням або зменшенням.