Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
52.89 Кб
Скачать

11.Поняття комп’ютерних мереж, їх види. Основні поняття: сервер, протокол, провайдер, домен, адреса.

Комп’ютерні мережi призначенi для з’єднання комп’ютерiв, розмiщених на великiй або малiй вiдстанi один вiд одного. На малих вiдстанях найчастiше використовують мережi, які отримані від з’єднання декiлькох комп’ютерiв простими провідниками. Такi мережi називаються локальними. Локальна мережа iнтегрує рiзнi види iнформацiйного обслуговування та з’єднує всi засоби iнформацiйних технологiй в органiзацiї, значно пiдвищуючи їхню ефективнiсть унаслідок можливостi спільного використання обладнання рiзними користувачами. В органiзацiї локальної обчислювальної мережi використовують топологiю типу “кiльце”, “шина” чи “зiрка” (мал.1). Локальна мережа охоплює мережну апаратуру та мережне програмне забезпечення. До апаратури належать мережнi iнтерфейснi плати. Їх вставляють усередину комп’ютерiв, що утворюють мережу. В бiльшостi випадкiв iнтерфейсна плата встановлюється безпосередньо в один зі слотiв материнської плати, а iнколи може бути частиною окремого блоку, до якого пiдключений комп’ютер. Комп’ютери з’єднуються через вiдповiднi роз’єми мережної плати. Данi, що були взятi з одного комп’ютера за допомогою мережної плати, перетворюються у вiдповiдний формат та посилаються по кабелю, що їх з’єднує, до мережної плати iншого комп’ютера, яка отримує данi та перетворює їх у формат, зрозумiлий для ПК, а потім посилає їх в оперативну пам’ять. Усi цi дiї проходять пiд керуванням вiдповiдного програмного забезпечення, що має iм’я мережної операцiйної системи.Мережна операцiйна система також контролює роботу мережi - хто i коли користується мережею, якi ресурси знаходяться в мережi та ін. Мережна операцiйна система працює аналогiчно простим операційним системам, тобто завантажується в оперативну пам’ять та використовується для виконання рiзноманiтних сервiсних послуг у процесi роботи користувачiв чи прикладних програм. Тiльки в цьому разі послуги надаються для мережi машин, а не окремо взятому ПК.

На великих вiдстанях використовують передачу даних телефонними мережами. Такi мережi називаються глобальними. Органiзацiя передачi даних телефонними мережами показана на мал. 2. Ключовим елементом цiєї схеми є модем (модулятор - демодулятор), який здiйснює два види перетворення. У першому випадку цифровi сигнали комп’ютера перетворюються в аналоговi сигнали звукового діапазону, а потiм надходять у телефонну мережу. Таке перетворення називається модуляцiєю. В другому випадку здiйснюється обернене перетворення (демодуляцiя).

Се́рвер як комп'ютер — це комп'ютер у локальній чи глобальній мережі, який надає користувачам свої обчислювальні і дискові ресурси, а також доступ до встановлених сервісів; найчастіше працює цілодобово, чи у час роботи групи його користувачів.

Провайдери, тобто органiзацiї, якi пропонують iншим особам можливiсть пiдключення до мережi. Провайдери мають потужнi канали зв’язку, до яких за допомогою спецiального обладнання пiдключаються iншi клiєнти InterNet. Завдяки провайдерам мережi InterNet функціонує той механiзм взаємодiї, за рахунок якого данi в мережi InterNet можуть безперервно передаватися вiд комп’ютера до комп’ютера

До́мен— частина простору ієрархічних імен мережі Інтернет, що обслуговується групою серверів доменних імен (DNS-серверів) та централізовано адмініструється.

Адреса Ай-Пі, адреса IP (Internet Protocol address) — це ідентифікатор (унікальний числовий номер) мережевого рівня, який використовується для адресації комп'ютерів чи пристроїв у мережах, які побудовані з використанням протоколу TCP/IP (наприклад Інтернет). У мережі Інтернет потрібна глобальна унікальність адреси, у разі роботи в локальній мережі потрібна унікальність адреси в межах мережі.Адреса IP складається з чотирьох 8-бітних чисел, які називають октетами. Прикладом IP-адреси може бути адреса 127.0.0.1

Мереже́вий протоко́л в комп'ютерних мережах — заснований на стандартах набір правил, що визначає принципи взаємодії комп'ютерів в мережі. Протокол також задає загальні правила взаємодії різноманітних програм, мережевих вузлів чи систем і створює таким чином єдиний простір передачі.