Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
104.54 Кб
Скачать

Лікування пухлин слинних залоз:

Принципи лікування доброякісних пухлин слинних залоз полягають в повному (разом з капсулою) видаленні пухлинного вузла: капсулу залози розсікають і обережно, щоб не пошкодити капсулу пухлини, вилущують новоутворення.

При цьому працюють кровоспинними затискачами типу "москіт". Якщо пухлина розташована в товщі залози, то розсікають скальпелем її паренхіму і пухлинний вузол вилущують.

Такий тип втручань носить назву екскохлеації. Віддалену пухлина вивчають макроскопічно, а потім віддають на гістологічне дослідження. Рану ретельно пошарово вшивають: особливо ретельно вшивають капсулу залози для профілактики слинного свища. З тією ж метою в післяопераційному періоді призначають атропін. При операціях на привушної слинної залозі з приводу доброякісних пухлин ніколи не видаляють лицевий нерв. При доброякісних пухлинах підщелепних слинних залоз виконується екстирпація залози разом з пухлиною.

Лікування поліморфних аденом привушних слинних залоз має особливості, на яких слід зупинитися детально.

Петров М.М. і ПАЧЕС А.І. вважають за необхідне видаляти поліморфні аденоми цієї локалізації під наркозом, але без застосування міорелаксантів. Перш ніж перетинати тканини, кожен раз треба переконуватися у відсутності скорочення мімічних м'язів, ніж запобігає перетин гілочок лицьового нерва. З тією ж метою Робінсона (1961) запропонував перед операцією вводити через Стенонів протока 1 % водний розчин метиленового синього. В результаті паренхіма залози забарвлюється в синій колір і на цьому тлі добре видно білі гілки лицьового нерва. Болгарські стоматологи додають до барвнику антисептики.

Основними гілками лицевого нерва є: скронева, вилична, щічна, нижньощелепних, крайова, шийна.

Вищевикладені особливості поліморфної аденоми (неповноцінність оболонки, множинність пухлинних зачатків в залозі) роблять нерадикальних оперативне втручання за типом екскохлеаціі, т.к. в місцях відсутності оболонки можуть пошкодити пухлинної тканини інструментом і розсіювання пухлинних клітин у рані (порушення абластики). Ці клітини можуть стати джерелом рецидиву пухлини. А.І. ПАЧЕС вважає, що пухлинний вузол необхідно видаляти з прилеглої до нього частиною слинної залози. При цьому технічно простіше здійснити операцію, якщо пухлина займає крайове положення. Тоді вона резекується з відповідним полюсом привушної залози.

Вибір оперативного доступу і типу втручання залежить від локалізації та розмірів пухлини. Всі доступи повинні задовольняти двом основним вимогам:

·  Оголювати всю зовнішню поверхню залози для гарного огляду і свободи маніпуляцій.

· розріз повинен бути таким, що, якщо встановлена злоякісна природа пухлини, то можна було б продовжити розріз на шию.

Якщо пухлина розташована поблизу основного стовбура лицевого нерва (в області мочки вуха або соскоподібного відростка), то застосовується техніка субтотального видалення привушної слинної залози з збереженням гілок лицевого нерва по Ковтуновичу. Суть методики виділення периферичних гілок лицьового нерва. За ним поступово просуваються у бік пухлини.

Якщо пухлина розташована ближче до краю залози, то застосовують методику субтотального видалення залози з пухлиною по Редону. Спочатку виділяють основний стовбур лицьового нерва (на 07-10 см нижче зовнішнього слухового проходу) і по ньому поступово просуваються до пухлини, виділяючи відповідну частку (поверхневу або глибоку) слинної залози.

В обох випадках видалення поверхневої частини залози технічно простіше. При необхідності видалення пухлини глибокої частини привушної слинної залози попередньо відпрепарований лицевий нерв піднімають і разом з пухлиною видаляють глибоку частку залози.

Ушивання рани проводиться, як зазначено вище.

При ураженні пухлиною глоткового відростка залози, він видаляється разом з пухлиною.

Післяопераційні ускладнення: тимчасовий парез мімічних м'язів, пов'язаний з порушенням кровообігу, ішемією нерва. Виникає в 5 % після первинних і в 25 % після повторних втручань з приводу рецидиву. Парез проходить в терміни від 2-х тижнів до 6 місяців.

Освіта післяопераційних слинних нориць. Для ліквідації їх застосовується атропінізація, туге бинтування. При відсутності ефекту - погашаються доза променевої терапії (15-25 Гр).

Соседние файлы в папке Новая папка