Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Аналіз стану кісток

Оцінка черепно-лицьових розмірів має важливе значення в діагностиці структурної дисгармонії обличчя. Протягом багатьох років спроби аналізу і обчислень пропорцій обличчя робилися художниками, хірургами і ортодонтами. Цефалометрія, науково обґрунтований вимір розмірів голови, була уперше використана в ортодонтії для оцінки росту черепно-лицьових структур. Другим методом аналізу, заснованим на цефалометрії, є цефалометрична рентгенографія. Хоча цей метод уперше був застосований в ортодонтії в 1930-і роки, широке визнання він отримав тільки впродовж останніх 20 років. У 1931 р. Hofrath і Broadbent одночасно незалежно один від одного розробили методи отримання стандартизованих цефалометричних рентгенограм. Ця стандартизація досягнута з використанням спеціального утримувача для голови — краніометра (цефалометра), який утримує голову у фіксованому і відтворному положенні.

Краніометр утримує голову у фіксованому і відтворному положенні. Дві рейки розташовані біля зовнішніх слухових проходів, планка з прозорого пластика пасивно розташовується в носолобному кутку. Рентгенівська касета розташована зліва від пацієнта на постійній відстані від середньої лінії краніометра і голови

Краніометр стабілізує голову трьома рейками. По одній рейці поміщаеться біля зовнішніх слухових проходів, а третя рейка пасивно лежить на нижньому краю очної ямки або носолобному шві. Рентгенограма виконується в строго боковій позиції, без ротації голови в сагітальній площині. Цефалометричний знімок повинен виконуватися м'якими променями, щоб максимально ясно показати взаємовідносини між м'якими тканинами і лицевим скелетом. Для додаткової стандартизації рентгенограм і зменшення спотворення усе знимки слід робити при постійній відстані від плівки до об'єкту і від трубки до об'єкту дослідження.

На цефалометричній рентгенограмі отримують двомірні контури черепно-лицьового скелета у боковій проекції.

Стандартна цефалометрична рентгенограма

у бічній проекції.

Вона може бути перенесена на матову ацетатну пластину для створення моделі, на якій можуть виконуватися різні виміри. Однак ця рентгенограма містить спотворення. У ацетатної моделі також є помилки, що виникають при копіюванні. Метою цефалометричного копіювання є отримання об'єктивних даних, сприяючих діагностиці і лікуванню деформацій лицьового скелета.

Цефалометрична рентгенограма дозволяє провести об'єктивну оцінку морфологічних змін кісток і м'яких тканин. Для ефективного виконання цефалометричного копіювання бічних рентгенограм мають бути визначені стандартизовані кісткові орієнтири. Вони можуть бути використані для отримання орієнтирних ліній і кутів.

Між будь-якими двома точками може бути певна відстань, а між трьома орієнтирними точками — кут. Аналіз отриманих таким чином даних дозволяє ефективніше діагностувати і усувати зубо-щелепні дефекти.

Ефективність оцінки рентгенограм залежить від точності визначення місцезнаходження кісткових орієнтирів. Ці точки можуть бути анатомічними або антропологічними і розташовуватися на поверхні або усередині кісткових структур. В протилежність цьому, рентгенологические або побудовані орієнтирні точки є вторинними орієнтирами, що відмічають пересічення рентгенологічних тіней або ліній. Точки можуть бути односторонніми (у сагиттальной площині) або двосторонніми. Точне визначення і вимір двосторонніх точок може бути ускладнене, що приводить до невеликої втрати точності. Найширше використовується в цефалометричному аналізі кісткові орієнтири представлені у врізанні на цій сторінці і на малюнку.

Схематичне зображення найчастише вживаних в цефалометричному аналізі кісткових орієнтирів : N — назіон; S — сідло;

А — подостная; Рr — простион; У — надпідборідна;

ld — инфрадентальная; Роg — погонион; Gn — гнатион; Ме — підборіддя; Go — гонион; Сd — виросток; Аr — суглобова; АNS — передній носовий остюк; РNS — задній носовий остюк; Оr — очноямкова; Р — порион

Ці орієнтирні точки можуть використовуватися для створення численних орієнтирних ліній.

Найчастіше використовувані в цефалометричному аналізі кісткові орієнтири: S — сідло; Р — порион; Аr — суглобова; Gо — гонион;

РNS — задній носовий остюк; Оr — очноямкова; N — назіон; АNS — передній носовий остюк; Рr — простион; ld — инфрадентальная; Роg — погонион;

Gn — гнатион.

Соседние файлы в папке УКР