Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Таблиця зміни м'яких тканин після операцій на верхній щелепі і особі

Вид втручання Співвідношення реакції м'яких тканин і кістки

Переміщення нижньої щелепи назад:

Погоніон (Pg) 1:1

Нижня губна борозна (Si) 9:1

Нижня губна (Li) 8:1

Верхня губна (ls) 2:1

Переміщення нижньої щелепи наперед:

Погоніон (Рg) 1:1

Нижня губна (Li) 8:1

Верхня губна (Ls) Різне

Переміщення наперед тільки підборіддя:

Погоніон (Рg) 8:1

Переміщення наперед підборіддя і нижньої щелепи :

Погоніон (Рg) 4:1

Переміщення назад тільки підборіддя

Погоніон (Рg) 25:1

Підборіддя (Ме) 33:1

Переміщення назад верхньої щелепи :

Субназальна (Sn) 5:1

Верхня губна (Ls) 5:1

Переміщення наперед верхньої щелепи :

Субназальна (Sn) 5:1

Верхня губна (Ls) 5:1

Репозиція верхньої частини верхньої щелепи :

Укорочення губи 2:1

Репозиція нижньої частини верхньої щелепи :

Подовження губи Різне

Хоча ці співвідношення не є абсолютними, вони можуть служити орієнтиром при прогнозуванні відповіді м’яких тканин на хірургічне втручання на окремих структурах лицьового скелета.

Таким чином, загальний вигляд особи після лікування є результатом втручання на кісткових структурах і м'яких тканинах, що покривають їх. Цей факт був добре зрозумілий хірургами, що займаються косметичною ринопластикою, де зміни кісток носа можуть бути зменшені або посилені залежно від відносної товщини шкіри.

Фотографічний аналіз

При плануванні хірургічної корекції будь-якої дефекта особи потрібні відтворні фотографії. Вони є важливою частиною аналізу стану м'яких тканин в передопераційному періоді. Фотографії виступають в ролі корисних повчальних допоміжних засобів як для пацієнтів, так і для лікарів-ординаторів. Вони також служать джерелом точних відомостей об перед- і постопераційному стані пацієнта і являються частиною судово-медичної документації. Крім того, фотографії дозволяють хірургові судити про макровзаємовідношення кісток обличчя і вище розміщених м'яких тканин. Проте, що найбільш важливо, фотографії дають хірургові наглядний матеріал для ретроспективного аналізу у буду-щем. Періодичний критичний аналіз отримуваних результатів є джерелом змін, що вносяться в техніку хірургічних втручань.

Найбільш важливим аспектом медичних фотографій є їх сумісність один з одним. Слід використати 35-мм камеру з мікроскопічним об’єктивом фокусною відстанню 80-110 мм. При фотографуванні усього обличчя слід враховувати положення франкфуртської горизонталі. Ця площина може бути побудована шляхом з'єднання поріона (верхня сторона зовнішнього слухового проходу) з очноямковою точкою (сама нижня точка підочноямкового краю). Ця лінія на усіх фотографіях має бути паралельна землі.

Слід зробити не менше п'яти фотознімків: спереду, справа, ліворуч і два в косих проекціях. Крім того, слідує зробити знімків в підпідборідоно-верхівковій (вигляд знизу) проекції і фотографію прикусу великим планом збоку і спереду.

7. Матеріали активізації студентів під час викладання лекції.

Завдання для самоконтролю:

1. Хворий А., 23 років, звернувся до лікаря хірургові-стоматологові із скаргами на відсутність контакту між фронтальною групою зубів. Об'єктивно: контакт збережений на перших премолярах.

Вкажіть фахівців для оптимізації планування лікування?

(Відповідь: для оптимізації пацієнта з цією патологією потрібний мультидисциплінарний підхід.)

2. На прийомі у лікаря стоматолога пацієнт 21 років. Мезіальний щічний горбок першого моляра верхньої щелепи розташовується у фісурі на бічній (щічною) поверхні першого моляра нижньої щелепи.

Вкажіть клас прикусу згідно класифікації Енгля.

(Відповідь: перший клас)

3. Збільшення кута ANB більше 4° відповідає якому класу аномалій прикусу згідно класифікації Енгля?

Відповідь: (скелетна аномалія прикусу ІІ клас)

4. Які кути відносно прості для визначення і є основним джерелом інформації при аналізі взаємовідносин верхньої і нижньої щелепи?

(Відповідь: кути SNA, SNB, ANB)

5. На прийом до лікаря стоматологові звернулася пацієнтка 19 років. Об'єктивно: виражене виступання нижньої щелепи вперед, верхня щелепа в положенні ретрузії. Мезіальний щічний горбок першого моляра верхньої щелепи розташований дистальніше, ніж в нормі. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

(Відповідь: Мезіальний прикус ІІІ клас, скелетна форма)

Учбові завдання 3-го рівня (нетипові завдання) :

1. Хворий Д., у 41 році, звернулася до лікаря хірурга-стоматолога із скаргами естетична вада, хропіння, яке виникло понад 10 років тому. При об'єктивному дослідженні виявлено зменшення нижньої щелепи, фронтальний сегмент верхньої щелепи у позиції протрузії. При проведенні цефалометричнго аналізу був вичислений кут ANB який складав 5°.

Вкажіть попередній діагноз. Якій має бути тактика лікаря?

Які додаткові методи обстеження слід застосувати?

(Відповідь: скелетна аномалія прикусу ІІ клас, мультидисциплінарний підхід до процесів діагностики і планування лікування.

2. До щелепно-лицьового хірурга направили пацієнта з попереднім діагнозом: відкритий мезіальний прикус (ІІІ клас) скелетна форма. Прийнято рішення комбінованого лікування. Які проекції мають бути зроблені для повноцінного фотодокументального аналізу?

(Відповідь: Слід зробити не менше п'яти фотознімків: спереду, справа, ліворуч і два в косих проекціях. Крім того, слідує зробити знімків в підпідборідно-верхівковій (вигляд знизу) проекції і фотографію прикусу великим планом збоку і спереду.

3. Пацієнт А., 42 років, звернувся до хірурга-стоматолога у зв'язку з тим, що у нього після проведеної ортогнатичної операції виникло нічне хропіння (сонне апное). З анамнезу: була проведена операція на нижній щелепі по методу Obwegeser. Діагноз до операції мезіальний прикус (ІІІ клас) скелетна форма.

Вкажіть можливу помилку в проведенні хірургічного лікування.

(Відповідь: для уникнення вищезгаданих скарг треба було проводити біщелепну операцію).

Соседние файлы в папке УКР