Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНУ Кафедра истории.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
314.37 Кб
Скачать

IV. Основні вимоги до дипломних робіт з напрямку 0303 – “історія”

4.1. Дипломна робота як складова частина професійно-кваліфікаційної підготовки історика.

Дипломна робота є основною складовою частиною навчального процесу на історичному факультеті. Це підсумок та систематизація всіх вмінь та навичок, що отримав студент за попередній термін свого навчання у вищому навчальному закладі.

Дипломна робота, як правило, складається з декількох частин і є складовою частиною загальнонавчального процесу та узагальненням попередніх курсових робіт.

Дослідження та його захист має показати наскільки студент оволодів методологією і методикою історичного дослідження, засвоїв основний матеріал вивчених раніше дисциплін, спецкурсів та семінарів.

Дипломна робота повинна показати, наскільки студент вміє працювати самостійно, чи може послідовно та логічно розбиратися в історичних подіях минулого та зв’язувати їх з сучасністю, робити ґрунтовні висновки і знаходити взаємозв’язки в історичних подіях.

Дипломна робота показує наскільки ретельно студент оволодів навиками роботи з історичними джерелами, чи вірно він проводить їх класифікацію.

У дослідженні перевіряються практичні навики роботи з історичною літературою у контексті вивчення різноманітних проблем і грамотний (у науковому розумінні) опис літератури, вміння викласти свої думки та висновки.

Виходячи з цього формуються вимоги щодо написання дипломної роботи і критерії щодо її оцінки з напрямку “Історія”:

  • актуальність тематики, відповідність її сучасному стану історичної науки та перспективам її розвитку, практичним завданням сучасного викладання історії (методика);

  • робота показує ступінь вивчення та критичний аналіз монографічної і періодичної літератури з теми;

  • вона повинна будуватись на основі фактичного матеріалу, на ґрунтовній теоретичній базі, але ні в якій мірі вона не повинна бути компіляцією

  • вивчення та характеристика історії проблеми, яка досліджується, та її практичного стану, а також передового педагогічного (при наявності – й власного: опис та аналіз проведених автором експериментів) досвіду ;

  • чітка характеристика предмета, об’єкта, мети й методів дослідження;

  • узагальнення результатів, обґрунтування їх, висновки та практичні рекомендації;

  • робота повинна продемонструвати не тільки конкретні знання в галузі історії, але й розуміння їх місця в процесі розвитку суспільства, причини, хід та історичне значення тих чи інших подій;

  • студент зобов’язаний виявити історичні джерела і ознайомитися з певною кількістю літератури, що зберігається в бібліотеках міста. Якщо літератури обмаль, студент має право брати відрядження до бібліотек та архівів України або ж країн СНД, а також використовувати матеріали мережі INTERNET. Кількість використаних у посиланнях джерел та наукової літератури не обмежена, але не менш:

– у дипломній роботі спеціаліста – 40-50 одиниць

– у дипломній роботі магістра – 50-60 одиниць.

  • матеріал роботи повинен бути викладений у логічній послідовності і відповідно до норм літературної мови;

  • кожен факт або джерело в роботі повинні бути, як цитата або витяг, підкріплені посиланням на джерело та літературу, з яких вони взяті. В іншому випадку це є компіляція.