Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні економічні відносини(КОНСПЕКТ)ред.docx
Скачиваний:
97
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
248.58 Кб
Скачать

Міжнародні економічні відносини.

ВСТУП

Навчальна програма курсу

Тема 1. Міжнародні економічні відносини (мев): предмет, завдання і значення, основні етапи розвитку

1. Предмет та завдання курсу міжнародних економічних відносин

2.Суть категорії МЕВ. Види та особливості МЕВ

3. Рівні, форми об’єкти і суб’єкти МЕВ

4. Особливості розвитку МЕВ на сучасному етапі

Тема 2. Середовище розвитку міжнародних економічних відносин

1. Суть і структура середовища МЕВ

2. Природно-географічне середовище МЕВ

3. Політико-правове середовище МЕВ

4. Економічне середовище МЕВ

5. Соціально-культурне середовище МЕВ

6. Інфраструктурне середовище МЕВ

ВСТУП

Розвиток країн світового співтовариства на межі XX—XXI сто­літь характеризується високим рівнем інтегрованості у світогосподарську систему. Спостерігається поглиблення і розширення економічних відносин між країнами, посилюється міжнародний поділ праці, розвиваються і укріплюються міжнародні структури. Цей процес і став основою формування міжнародних економіч­них відносин, метою яких є вирішення не лише економічних проблем окремих країн, а й проблеми які впливають на розвиток світового господарства.

Істотною рисою розвитку світогосподарських зв’язків на су­часному етапі є активне залучення до них всіх країн та регіонів світу. Економічний розвиток відбувається під впливом ряду фак­торів, найважливішими серед яких є прогрес наукової думки і технологій, перехід багатьох країн до моделі ринкових відносин. Нині жодна країна світу, навіть економічно найпотужніші держа­ви, не можуть забезпечити задоволення власних потреб не беручи участь у міжнародній спеціалізації і кооперації, і тому участь країн з перехідною економікою у системі міжнародних економі­чних відносин, широке використання її можливостях стали об’єктивною потребою для подолання економічної відсталості.

Нинішній стан економіки України потребує використання всіх факторів зростання економіки, зокрема, переваг міжнародного поділу праці, зовнішньоекономічної діяльності у розв’язанні складних проблем, структурної перебудови та забезпечення еко­номічної безпеки, тому розвиток міжнародних економічних від­носин є обов’язковою умовою для стабілізації економіки України.

Міжнародні економічні відносини є важливим сигментом за­гальної системи економічних відносин з приводу розподілу об­міну і споживання матеріальних благ і послуг. МЕВ мають ряд специфічних рис, які формують механізм міждержавних госпо­дарських зв’язків, специфіка яких визначається масштабами міжнародного ринку. Ринковий механізм МЕВ більш доскона­лий порівняно з національними ринками, це обумовлено висо­ким рівнем економічної обґрунтованості і об’єктивності систем ціноутворення.

В значній мірі це і обумовило необхідність у вивчені студен­тами вищих навчальних закладів дисципліни, яка вивчає світове господарство і розкриває суть міжнародних економічних відносин.

Методологічно правильним і фактично достовірним є висвіт­лення в посібнику міжнародних відносин як цілісної системи з відповідною характеристикою їх основних форм. Далі через ви­світлення особливостей та тенденцій розвитку світового процесу відтворення зосереджується увага на окремих формах міжнарод­них економічних відносин, зокрема на міжнародній торгівлі, на русі світових потоків капіталу, на функціонуванні світових фі­нансових ринків капіталу, на функціонуванні валютної системи, на міжнародних кредитних відносинах, на міжнародному ринку технологій тощо.

Навчальний посібник за змістом відповідає навчальній про­грамі курсу. В структурі розкриті основні теми з розвитку сучас­них міжнародних економічних відносин, надаються проблемні питання для дискусійного обговорення, надані теми рефератів, есе, докладів, логічним завершенням даного посібника є перелік наукової літератури, нормативної бази, періодичних видань і еле­ктронних ресурсів.

Головною метою навчального посібника — отримання студен­тами знань при вивчені основ ринкової економіки, зрозуміти сис­темну, логічну і чітку уяву про теоретико-прикладні основи між­народних економічних відносин, основні проблеми теорії міжнародної торгівлі, зовнішньоторговельну політику, валютну рівновагу.

Вивчення даної дисципліни повинно допомогти сформувати у майбутніх спеціалістів систему спеціальних знань з проблем роз­витку та сучасного стану міжнародних економічних відносин (МЕВ) для фундаментальної й спеціальної освіти та для практич­ної діяльності за фахом.