Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1, 2 часть.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
54.89 Кб
Скачать

2.2 Сучасна символіка міст та учбових закладів.

Для того щоб розробити герб, до уваги було прийнята українська символіка, символіка Дніпропетровська та різних навчальних закладів.

В першу чергу була розглянута українська символіка різних часів.

Герб Війська Запорізького - в ширшому трактуванні символ Великої України взагалі (без Києва) (дод. Ж.2.25). Символізує героїчну добу історії нашої нації, козацьку спадкоємність Українців, нашу завзятість, впертість і відчайдушність в обороні Рідного Краю.

Герб Королівства Галичини і Лодомерії - в ширшому трактуванні символ Західної України і Галичини (дод. Ж.2.26). За походженням є Гербом Галицьких королів. Зображується згідно національних Українських кольорів - золотим на синьому тлі. Водночас є символом духовного й культурного центру України - міста Львова.

Герб міста Києва - столиці Української Держави, найдревнішого міста Східної Европи. Зображує Архангела Михаїла - Святого покровителя, захисника і оборонця цієї Української перлини (дод. Ж.2.27). За леґендою, під час нападу на Київ печенігів у 1036 році Архангел Михаїл у вигляді молодого хлопця повідомив Короля Русі Ярослава Мудрого (який з військом тоді був поза столицею) про цей напад і в такий спосіб врятував місто.

Прапор боротьби за Волю України (дод. З.2.28). Виник у середині ХХ століття як символіка Української Національної Революції. Має багато трактувань, з яких найбільш розповсюджені „Воля або смерть" (червоний - традиційний колір волі; чорний - колір жалоби по умерлим), „кров борця за Україну на чорній Українській землі".

Червоно-чорне кольорове сполучення дуже поширене в Українській вишивці, в візерунках, в народному малюванні і є дуже древнім за походженням, можливо, воно мало сакральне значення.

Прапор Війська Запорізького - стяг малинового кольору, традиційно вважається Козацьким Прапором (дод. З.2.29). Малиновий колір є в геральдиці кольором шляхетності й рицарства, перемоги та відваги.

Бойовий Тризуб - Тризуб із зображенням середнього зуба у вигляді Меча є символом боротьби проти ворогів України, помсти катам нашого народу, справедливої відплати (дод. З.2.30). Виник у 1920-х роках у середовищі Українських Націоналістів, використовувався як офіційний символ ОУН; від 1940 року був емблемою ОУН полковника А. Мельника.

Герб Дніпропетровська мав дещо інший вигляд аніж зараз. Напрямки розвитку міста та зміна влади за історичними епохами впливала на символіку міста.

Так герб Дніпропетровська Російського періоду (дод.З.2.31), затверджений в 1796р, виглядав так: на щиті з главою, розтятою червоним і лазуровим, зображувався меч, що пронизує молодий місяць, на рукояті меча хрест і срібний щиток з лаврами і миртовим вінцем виражають приєднання цього краю від Порти Оттоманської. На першій частині глави дев'ятипроменева зірка, на другій золотий сніп. Щит встановлений на піраміду з вензелем її імператорської величності і короною, що представляє місто Катеринослав, прикрашене ім'ям і славою Катерини II. На п'єдесталі піраміди написаний 1787р., що зображує її величності присутність.

Герб Російського періоду, затверджений 29 липня 1811р., також видозмінився (дод. З.2.32). На лазуровому полi золоте вензелеве iм'я Катерини II, поставлене серед цифр, що означають рiк заснування мiста. Навколо вензеля - дев'ять зiрок, що означають переселення Iмператрицi Катерини II у вiчне блаженство i славу. Щит увiнчаний iмператорською короною, яка показує Найвище покровительство цiй Губернiї.

У 1970 році герб був знову видозмінений (дод. З.2.33). На червоному щиті з лазуровою базою золотий ливарний ківш над трьома зеленими пагорбами, що супроводжується золотою зірницею. На базі - дві срібні хвилі. Щит увінчаний шестернею з написом "Дніпропетровськ".

Сучасний герб Дніпропетровська не змінений і донині (дод. І.2.34). Він був затверджений 6 вересня 2001р. На лазуровому полі покледені в косий хрест срібні козацька шабля і стріла вістрями догори, над ними три срібні зірки з сімома променями, одна під двома. Щит обрамований картушем з золотого дубового листя і прикрашений золотою міською короною. На лазуровій девізній стрічці напис "Дніпропетровськ".

Перехрещені срібні шабля та стріла як данина традиції перейшли з печатки Кодацької паланки Війська Запорозького, центр якої, Новий Кодак, увійшов до меж сучасного Дніпропетровська. Разом із семипроменевими зірками вони символізують козацькі витоки історії міста. Стріла є символом руху, прагнення до нових висот, шабля - символом захисту, сили й могутності великого міста, яке завжди стоїть за державу, за Україну. Зірки символізують також бризки розплавленого металу, що є уособленням головної промислової галузі міста - металургії, яка наприкінці ХІХ - початку ХХ століть сприяла перетворенню невеличкого провінційного Катеринослава на один з найбільших індустріальних центрів України. Зірки також є уособленням космосу і відображають ракетну галузь, яка в ХХ столітті активно розвивалась у Дніпропетровську і зробила його космічною столицею України. Лазур символізує води могутнього Дніпра, що наповнюють місто життєвою енергією, золото - славу й багатство, срібло - досконалість і добру волю.

На думку фахівців, намальований Головним художником С. Полюшкіним герб по суті не відображає спадщину, яку представляє таке величезне індустріальне місто, з визначною, особливою історією, яким є Дніпропетровськ. Зважаючи н зображення на гербі не у відповідності з зображенням на печатці Кодацької паланки, а також те, що подібні зображувальні композиції вже є на кількох українських гербах, герб Дніпропетровська, у теперішньому вигляді, не є кращим із його можливих варіантів.

Крім іншого, важливою і характерною особливістю є те, що у створеному, на противагу рекомендованому Геральдичним товариством, картушу гербу рівнозначно зображено синьо-червону стрічку, що символізує 72-х річну історію Радянської України і символ із тисячолітньою історією - синьо-жовту стрічку, а також менш значиме положення, у нижньому кутку зображення, малинової стрічки - символу українського козацтва, історія якого налічує близько п'яти століть. Таким чином, чого у гербі більше - мистецтва політичного плакату, чи дійсно геральдичного дизайну - висновки робіть самі.

Незважаючи на належну повагу до символіки дубового листя, його зображення на картуші герба Дніпропетровська викликає великий сумнів. Для міста характерним є дерево з гідним уваги символічним змістом - акація (що було вірно засвідчено, відповідно геральдичному дизайну, у проекті герба Дніпропетровської області). Можна лише здогадуватися, - яке конкретне чи виключне значення мають для Дніпропетровська дуби.

На початку 2003 р. із долішньої частини картушу гербу м.Дніпропетровська було вилучено жолудь, а під кінець 2003 р. дубове листя на картушу тихо але помітно погустішало.

Навчальні установи також сторіччями використовували герби. Університети часто отримували герби їх засновників, як, наприклад, коледж Христа в Кембріджі, заснований леді Маргарет Бьюфорт. Ітонський коледж в 1449 році отримав герб від свого засновника короля Генріха VI.

Багато приватних і комерційних фірм і сьогодні прагнуть отримати герб, оскільки наявність такого герба додає фірмі солідність і надійність.

Так, наприклад на гербі Дніпропетровського університету економіки та права зображені зображена книга, шо є символом знань. На основі чинного гербу Національної металургійної академії України було створено герб кожного факультету (дод. І.2.35). Так самі виконавці символів для всіх факультетів НМетАУ пишуть: «Ми вважали за доцільне забезпечити стильову єдність нових факультетських емблем й герба академії. Потрібно було створити такі символи, щоб з першого погляду без додаткових пояснень було зрозуміло, що відповідний факультет входить до складу саме Національної металургійної академії. Адже, скажімо, механікобудівні, економічні, гуманітарні факультети є й в інших навчальних закладах. То ж, було визначено, що для втілення певних ідей у нових емблемах, як і в гербі академії, бажано застосовувати абстрактні геометричні фігури і обов’язково має використовувати чорно-золоту кольорову гаму НМетАУ.» Дніпропетровський національний унівеситет також має власну атрибудику (дод. І.2.36). Внизу герба надпис Дніпропетровський національний університет. Зображені на гербі предмети символізують різні напрямки підготовки навчального закладу, а колоси навколо щита свідчать про те що університет є українським. Напис «Docento discimus» в пер. з латинської означає «навчаючись ми вчимося».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]