Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА Розділ 1.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
295.87 Кб
Скачать

Визначення рейтингу показників фінансово безпеки

Варіант

Рейтинг

показників,

1

2

3

Клас

Показники

Клас

Бали

Клас

Бали

Клас

Бали

2012

2013

2014

1. Коефіцієнт покриття, Кп

25,00%

1

25

2

50

3

75

1

1

1

2. Коефіцієнт автономії, Ка

20,00%

1

20

2

40

3

60

1

1

1

3. Коефіцієнт забезпеченості матеріальних запасів, Коз

20,00%

1

20

2

40

3

60

1

1

1

4. Коефіцієнт оборотності активів, Коа

20,00%

1

20

2

40

3

60

1

1

1

5. Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості, Ккз

15,00%

1

15

2

30

3

45

3

1

1

Разом

100,00%

100

200

300

130

100

100

Клас

І

ІІ

ІІІ

І

І

І

3.2. Поглиблений аналіз фінансової безпеки підприємства.

У практичній діяльності підприємств застосовують такі підходи до оцінки фінансової безпеки підприємства:

1) індикаторний – передбачає порівняння фактичних значень показників фінансової безпеки з пироговими значеннями індикаторів її рівня. Під пироговими значеннями індикаторів фінансової безпеки розуміють їх граничні величини, недотримання яких призводить до формування негативних тенденцій (виникнення загроз) у сфері фінансової безпеки. За такого підходу найвищий рівень фінансової безпеки підприємства досягається за умови, що вся сукупність індикаторів знаходиться в межах пирогових значень, а пирогове значення кожного з індикаторів досягається не на шкоду іншим. Недоліком у використанні цього підходу є те, що оцінка фінансової безпеки залежить від визначення пирогових значень, котрі, у свою чергу, є плинними залежно від стану зовнішнього середовища, до якого підприємство має пристосовуватися і на який майже не може впливати.

Оцінка фінансової безпеки підприємства передбачає ідентифікацію його фінансового стану.

До основних напрямків аналізу фінансового стану підприємства відносять: оцінку ліквідності активів, платоспроможності і кредитоспроможності підприємства; оцінку його фінансової стійкості; оцінку ділової активності та рентабельності підприємства.

Визначення фінансових показників у вигляді коефіцієнтів ґрунтується на співвідношенні між окремими статтями звітності. Оцінка показників фінансового стану підприємства передбачає порівнювання їх фактичних значень з нормативними.

Для визначення рівня фінансової безпеки підприємства показники фінансової безпеки повинні мати порогові значення для можливості порівняння показників з їх граничними значеннями.

Розробка системи пирогових значень фінансової безпеки підприємства передбачає визначення показників, що характеризують безпеку, і виявлення їх кількісного значення. До таких показників стану фінансової безпеки підприємства відносять:

фінансові коефіцієнти;

стан дебіторської і кредиторської заборгованості;

темпи зростання прибутку, реалізації продукції, активів Показниками оцінки є: надлишок або нестача власних оборотних засобів, які необхідні для формування запасів і покриття витрат, пов’язаних з господарською діяльністю підприємства; надлишок або нестача власних оборотних засобів, а також середньорічних і довгострокових кредитів та позик; надлишок або нестача загальної величини оборотних засобів.

На підставі означених показників можна виділити п’ять рівнів фінансової стійкості та відповідно п’ять рівнів фінансової безпеки:

абсолютна фінансова стійкість та абсолютна фінансова безпека – підприємству достатньо власних оборотних засобів для функціонування;

нормальна фінансова стійкість та нормальна фінансова безпека – підприємству практично достатньо власних оборотних засобів;

нестійкий фінансовий стан і нестійкий рівень безпеки – підприємству недостатньо власних оборотних засобів, також воно залучає середньострокові та довгострокові позики і кредити;

критичний фінансовий стан і критичний рівень безпеки – підприємство окрім середньострокових та довгострокових позик і кредитів залучає короткострокові;

кризовий фінансовий стан і кризовий рівень безпеки – підприємство не може забезпечити фінансування своєї діяльності ані власними, ані залученими засобами.

Індикатори фінансових ризиків (загроз) підприємства та ступінь їх відхилення від нормативних значень наведені у додатку Г.

Всі показники та коефіцієнти, що використовуються для визначення фінансових ризиків підприємства були роз’яснені та проаналізовані вище. В таблиці наведенні відхилення показників від їх нормативно прийнятого значення. Вважається, що потенційною загрозою для підприємства може бути негативна динаміка та перевищення допустимих значень будь яким з коефіцієнтів.

Як бачимо з таблиці (додаток Г), всі, і на цьому варто наголосити, показники показують позитивну динаміку та значною мірою перевищують нормативні значення або знаходяться на рівні, який набагато нижчий за максимально допустимий згідно з нормами рівень.

Підприємство ВАТ «ПАТЕНТ» є абсолютно ліквідним. Оскільки всі показники ліквідності підприємства в рази перевищують нормативні значення. Підприємство має достатній обсяг власних обігових коштів. Вони складають близько половини від усіх обігових коштів підприємства. Йому вистачає власних обігових коштів аби забезпечити себе запасами за власний рахунок. Про це свідчить коефіцієнт покриття запасів, який перевищує нормативне значення – 1, на 0,341. Значить, наявність запасів на підприємстві ні в якій мірі не залежить від поведінки та вимог кредиторів.

Коефіцієнт фінансової автономії також відповідає вимогам нормативів та наближується з кожним звітним періодом все ближче до 1. Така тенденція коефіцієнта автономії свідчить про зростання незалежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування. Коефіцієнт фінансової залежності також показує позитивну динаміку – зменшення. Його значення свідчить про поступове послаблення впливу зовнішніх джерел фінансування на діяльність підприємства.

Коефіцієнт фінансового ризику знаходиться на допустимому рівні та простежується тенденція до зниження даного показника. Таке зниження є позитивним для діяльності підприємства, оскільки поступово зменшується ступінь фінансового ризику на підприємстві.

Показники, які характеризують ділову активність підприємства та рентабельність виробництва знаходяться на рівні, вищому за норму. По коефіцієнтам ділової активності спостерігається позитивна тенденція до росту, що позитивно відобразиться на діяльності та фінансових результатах підприємства. Показник рентабельності дещо знизилися, проте утримуються на середньому рівні. Таке зниження показників рентабельності було спричинено за рахунок зменшення обсягів виробництва та росту собівартості виготовленої продукції.

Виходячи з вищесказаного виходить наступне: підприємство має нормальний рівень фінансової безпеки та нормальну фінансову стійкість. Підприємству практично вистачає власних обігових коштів, кредити залучаються, як правило, з метою фінансування основних засобів та нематеріальних активів.

У світовій практиці накопичений достатній досвід інтегральної оцінки фінансового стану підприємств. Для цього кожному первинному фінансовому показнику приписується деякий фінансовий коефіцієнт. У якості мінімального критерію стійкості фінансового стану підприємства, як правило, використовується ймовірність банкрутства.

Показники двох факторної моделі Альтмана розраховуються за формулою:

Z1 = – 0,3877 – 1,0736Кшв + 0,0579Кдз,пз, (3.2)

де Кшв – коефіцієнт швидкої ліквідності;

Кдз,пз – питома вага довгострокових та поточних зобов’язань в валюті балансу.

ЯкщоZ1 > 0 - імовірність банкрутства перевищує 50%;

Z1 = 0 - імовірність банкрутства становить 50%;

Z1< 0 - імовірність банкрутства не перевищує 50%.

Результати діагностики банкрутства підприємства за двохфакторноюмоделлю Альтмана представлені в табл. 3.3.

Таблиця 3.3

Імовірність банкрутства підприємства ВАТ «ПАТЕНТ» у 2012–2014 р.р.

за двохфакторною моделлю Альтмана

Показник

2012 рік

2013 рік

2014 рік

1.Коефіцієнт швидкої ліквідності (Кшв)

1,34

1,57

1,91

2.Питома вага довгострокових та поточних зобов'язань в валюті балансу (Кдз,пз)

0,249

0,282

0,225

3.Показник імовірності банкрутства (Z1)

-1,817

-2,054

-2,425

Оцінка імовірності банкрутства

не <50%

не < 50%

не <50%

Згідно з результатами оцінки ймовірності банкрутства підприємства по двох факторній моделі Альтмана, ймовірність банкрутства на підприємстві ВАТ «ПАТЕНТ» не перевищує 50%. А враховуючи досить значний розрив між допустимим значенням та значенням показника, то можна зробити висновок, що ймовірність не скоро може досягти рівня 50%.

П’ятифакторна модель Альтмана має вигляд:

Z2=3,3Кчок+1,0Ра+0,6Ка+ 1,4 Кфз + 1,2 Ка', (3.3)

де Кчок - середня за звітний період питома вага чистого оборотного капіталу в валюті балансу;

Ра- коефіцієнт рентабельності активів;

Ка - коефіцієнт оборотності активів;

Кфз - коефіцієнт фінансової залежності;

Ка' - коефіцієнт оборотності активів за доходом (виручкою) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Якщо Z 2 < 1,8 - імовірність банкрутства є високою;

1,8 <Z2< 2,7 - імовірність банкрутства середня;

2,7 <Z2 < 2,99 - імовірність банкрутства невисока;

Z2> 2,99 - імовірність банкрутства низька.

Результати діагностики банкрутства підприємства за п’ятифакторною моделлю Альтмана слід представити в табл. 3.4

Таблиця 3.4