Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА Розділ 1.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
295.87 Кб
Скачать

2.4. Аналіз рентабельності підприємства

Рентабельність демонструє ефективність фінансово-господарської діяльності підприємства та показує скільки гривень прибутку (валового, операційного, до оподаткування, чистого) приходиться на 1 грн. реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) – активів, власного капіталу тощо.

Підприємство вважається рентабельним, якщо доходи від реалізації продукції покривають витрати виробництва, і, крім того, забезпечують прибуток, достатній для нормального його функціонування.

Основні завдання аналізу рентабельності:

оцінка ефективності діяльності підприємства на поточний момент;

виявлення зміни рентабельності протягом певного періоду;

визначення резервів зростання рентабельності.

Рентабельність оцінюють із різною метою залежно від потреби. Найчастіше рентабельність підприємств оцінюють потенційні інвестори з метою визначення доцільності інвестування коштів. Для державних підприємств така оцінка може здійснюватися на державному рівні з метою виявлення можливостей підвищення рентабельності за наявності негативних тенденцій у державному секторі. На приватних підприємствах оцінку рентабельності проводять власники й директори з метою прийняття необхідних управлінських рішень, спрямованих на підтримку

або підвищення рівня рентабельності.

Коефіцієнт рентабельності активів (майна) – показує, який прибуток отримує підприємство з кожної гривні, вкладеної в його активи. Протягом 2012-2013 року спостерігалося зростання даного показника, але у 2014 році спостерігається різке зниження коефіцієнту рентабельності майна підприємства. Тобто, збільшення собівартості продукції призвело до росту її ціни, а як наслідок, зниження попиту на продукцію. Такий спад несе негативні наслідки для підприємства, оскільки це означає, що з кожної гривні, вкладеної в активи підприємства, воно отримає лише 6 копійок прибутку.

Коефіцієнт рентабельності сукупного капіталу характеризує рівень валового прибутку, що генерується сукупним капіталом підприємства. В останньому звітному році даний коефіцієнт зазнав зниження.

Таблиця 2.9

Показники рентабельності майні підприємства

Показник

Джерело інформації

2012 рік

2013 рік

2014 рік

1. Коефіцієнт рентабельності майна

0,11

0,15

0,06

2 Коефіцієнт рентабельності капіталу

0,15

0,18

0,08

3.Коефіцієнт рентабельності власного капіталу

0,15

0,20

0,09

4.Коефіцієнт рентабельності продаж

0,16

0,15

0,12

5. К-т валової рентабельності основної діяльності

0,19

0,18

0,14

6.Коефіцієнт рентабельності операційної діяльності

0,11

0,11

0,06

7. Коефіцієнт чистої рентабельності реалізованої продукції

0,06

0,07

0,04

8.Коефіцієнт рентабельності необоротних активів

0,22

0,41

0,19

В першу чергу це може відбитися на активності інвесторів стосовно вкладання своїх коштів у діяльність підприємства. Зниження цього коефіцієнту викликане в першу чергу зниженням обсягу реалізації та доходу підприємства.

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу, цей показник цікавить наявних і потенційних власників і акціонерів. На кінець 2014 року коефіцієнт рентабельності знизився з 0,20 до 0,09. Отже, в останньому звітному періоді кожна інвестована грошова одиниця принесла лише 9 коп. чистого прибутку проти 20 коп. 2013 року. Такий спад свідчить про зниження виробничої активності підприємства та зниження отриманого прибутку.

Коефіцієнт валової рентабельності реалізованої продукції (коефіцієнт рентабельності продаж).У 2012-2013 роках з кожної гривні чистого доходу на підприємство надходило 16 та 15 копійок відповідно. У 2014 році цей показник знизився до 13 копійок з кожної гривні. Виходячи з такої тенденції можна сказати, що у 2014 році відбувся спад ефективності виробничої діяльності підприємства. Також, можна зробити припущення, що у підприємства погіршилася політика ціноутворення.

Коефіцієнт валової рентабельності основної діяльності. Даний коефіцієнт дає змогу прослідити, скільки копійок прибутку формує кожна гривня понесених витрат. Так, у 2014 році цей коефіцієнт не став винятком і також знизився. Зниження коефіцієнта валової рентабельності основної діяльності свідчить про зниження ефективності роботи структурних підрозділів, порушення балансу формування змінних витрат на виготовлення продукції, а також про зростання собівартості виробленої продукції.

Коефіцієнт рентабельності операційної діяльності. У 2012-2013 роках цей коефіцієнт залишився на однаковому рівні, а у 2014 році різко знизився до рівня 0,06, що в половину менше показника минулих років. Скорочення цього коефіцієнта свідчить про незбалансованість у формуванні виробничої собівартості та порушення у збутовій діяльності підприємства, а також інших операційних витратах. Іншими словами, коефіцієнт рентабельності операційної діяльності показує, на скільки ефективно використовуються витрати, які безпосередньо беруть участь у виготовленні та реалізації продукції підприємства.

Коефіцієнт чистої рентабельності реалізованої продукції відображає відношення чистого прибутку до розміру виручки від реалізації продукції підприємства. На кінець звітного періоду (2014 року) цей коефіцієнт скоротився, що є закономірним у розрізі загального спаду усіх відносних показників рентабельності діяльності підприємства.

Коефіцієнти рентабельності необоротних та оборотних активів демонструють ефективність їх використання на підприємстві. Так, у 2013 році ефективність використання оборотних та необоротних активів підприємства зросла у порівнянні з 2012 роком, а у 2014 році впала нижче рівня 2012 року.

Виходячи з проведеної оцінки показників рентабельності підприємства, можна зробити загальний висновок, що рентабельність ВАТ «ПАТЕНТ» на кінець аналізованого періоду значною мірою скоротилася. Такий спад віддачі виробництва був викликаний зниженням обсягів виробництва, порушеннями у політиці ціноутворення та методики збуту продукції. Всі ці та багато інших факторів значної мірою вплинули на зниження рентабельності підприємства, що негативно відбилося на результатах його діяльності: прибуток, що приносить кожна витрачена на виробництво гривня зменшився на половину. Підприємству необхідно впровадити заходи щодо стимулювання покупців, зниження собівартості продукції і, як результат, зниження, або хоча б утримання на сталому рівні, цін на продукцію.

РОЗДІЛ ІІІ АНАЛІЗ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА