Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА Розділ 1.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
295.87 Кб
Скачать

Імовірність банкрутства підприємства у 2012-2014 рр. Згідно з наказом Мінекономіки України України № 10 від 17 січня 2001р.

Показник

2012 рік

2013 рік

2014 рік

Показник поточної платоспроможності, тис. грн.

135980

201265

154507

Коефіцієнт покриття

3,27

3,04

4,10

Коефіцієнт забезпечення власними

засобами

0,48

0,89

0,57

Згідно з отриманими даними у табл.3.5 ми також можемо сказати, що підприємство має достатній рівень фінансової стійкості, а отже і фінансової безпеки. Наведена вище рівність виконується у повному обсязі і навіть перевищує потрібну нормі. Коефіцієнти покриття та забезпечення власними засобами також знаходяться на рівні, вищому за нормативні значення. Якщо порівняє результати, отримані в ході оцінку ймовірності банкрутства підприємства з результатами аналізу активів та пасивів підприємства, а також аналізом фінансових результатів, з урахування усіх абсолютних та відносних показників, можна зробити загальний висновок щодо фінансового стану підприємства.

Всі основні засоби підприємства створені за рахунок власних коштів. Частки довгострокових та коротко строкових кредитів є досить низьким і, як наслідок, підприємство не має значної залежності від зовнішніх джерел фінансування.

Також підприємство є досить забезпеченим власними засобами, за рахунок яких воно частково здійснює фінансування обігових коштів, що забезпечує йому певну незалежність від короткострокових кредитів та позик. Наприкінці кожного звітного періоду підприємство отримує прибуток, не зважаючи на те, що у 2014 році спостерігається скорочення обсягів виробництва, збільшення обсягів запозичених коштів та зростання собівартості продукції. Таке становище могло бути викликане певними подіями в діяльності підприємства, а також зниженням платоспроможності частки покупців продукції.

Таким чином, шляхом співставлення усіх отриманих раніше результатів, можна сказати, що підприємство ВАТ «ПАТЕНТ» має стабільний нормальний рівень фінансової безпеки та фінансової рівноваги. В результаті цього на підприємстві спостерігається мінімальний ризик ймовірності банкрутства, що і підтвердили вище проведені дослідження по різноманітним методикам.

3.3. Комплексна оцінка фінансової безпеки підприємства

Комплексна оцінка фінансової безпеки підприємства проводиться на основі групування показників оцінки фінансової безпеки за групами: управління, економіка, фінанси, виробництво, ділова активність (табл. 3.6).

Отримані показники з оцінки рівня фінансової безпеки необхідно зіставити із значеннями розробленої діагностичної матриці «Матриця оцінки рівня фінансової безпеки підприємства за ключовими показниками» (Додаток Д).

Якщо в динаміці спостерігається збільшення цих показників, то його можна віднести до позитивної оцінки, якщо протягом декількох періодів оцінки спостерігається «застій», то це негативна оцінка.

Витрати на управління мають невелику частку в структурі сукупних витрат, плинність кадрів мінімальна. Такий рівень плинності кадрів забезпечується лише за рахунок досягнення працівниками пенсійного віку, виходу в декретну відпустку

Таблиця 3.6