Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інформаційно-комунікаційне забезпечення фінансової діяльності навчальний посібник

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
5.31 Mб
Скачать

Основні тенденції розвитку українського ринку бухгалтерського ПЗ: зростання функціональної потужності малих програм;

перехід на Windows-інтерфейс;

зростання інтересу до складних управлінських програм, зокрема побудованих на базі архітектури "клієнт-сервер".

Українські підприємства, перш за все, надають перевагу формуванню комплексних бухгалтерських систем з розвиненими аналітичними можливостями. Комплексні рішення охоплюють усі ділянки обліку і формуються, як правило, за модульним типом (рис. 8.4). У процесі постачання конкретному користувачу можливе налаштування на потреби замовника.

Облік

заробітної

плати

Розрахунковофінансові операції

Облік касових операцій

Розрахунки з дебіторами

та кредиторами

Облік товарноматеріальних цінностей

Облік витрат

Головна книга та баланс

Фінансовий

аналіз

підприємства

Облік

основних

засобів

Розрахунки з підзвітними особами

Розрахунки з банками

Розрахунки з постачальни-

ками та покупцями

Рис. 8.4. Типова структура комплексної бухгалтерської системи

231

Завдяки наявності метабази даних досягаються гнучкість і налаштовуваність рішень на конкретні додатки. Усе це дозволяє швидко змінювати структуру і функції конкретного програмного модуля (додатка) в умовах змінного середовища. Як правило, можливі модифікації сценаріїв діалогу, переорієнтація "гарячих клавіш", налаштування вихідних форм і схем розрахунку з використанням генераторів звітів. Потенційною особливістю таких систем є також включення до них модулів фінансового аналізу підприємства і його партнерів, а також планування й аналізу інвестиційних проектів [88].

Слід розглянути найбільш використовувані в Україні системи автоматизації бухгалтерського обліку.

"1С: Бухгалтерія 8" – універсальна програма масового призначення для автоматизації бухгалтерського та податкового обліку, включаючи підготовку обов'язкової (регламентованої) звітності. Це готове рішення для ведення обліку в організаціях, що здійснюють будь-які види комерційної діяльності: оптову та роздрібну торгівлю, комісійну торгівлю (у тому числі субкомісію), надання послуг, виробництво і т. д. Крім того, за допомогою програми "1С: Бухгалтерия 8" можуть вести облік індивідуальні підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування або загальний режим оподаткування. Методика бухгалтерського обліку забезпечує одночасну реєстрацію кожного запису господарської операції як за рахунками бухгалтерського обліку, так і за необхідними аспектами аналітичного обліку, кількісного та валютного обліку. Користувачі можуть самостійно управляти методикою обліку в рамках налаштування облікової політики, створювати нові субрахунки й розрізи аналітичного обліку.

"1С: Бухгалтерия 8" забезпечує вирішення всіх завдань, що стоять перед бухгалтерською службою підприємства, якщо бухгалтерська служба повністю відповідає за облік на підприємстві, включаючи, наприлад, виписку первинних документів, облік продажів і т. д. Крім того, інформацію про окремі види діяльності, торгові й виробничі операції, можуть вводити співробітники суміжних служб підприємства, що не є бухгалтерами. В останньому випадку за бухгалтерською службою залишається методичне керівництво та контроль за налаштуванням інформаційної бази, що забезпечує автоматичне відображення документів у бухгалтерському та податковому обліку [88].

232

Інформаційна система управління підприємством БЕСТ-5 – це комплексна система автоматизації бухгалтерського, податкового та управлінського обліку для малих і середніх підприємств, що працюють у сфері торгівлі, виробництва, громадського харчування, послуг, а також бюджетних установ. Вона підтримує повний управлінський цикл, включаючи планування (бюджетування), збір даних (облік), контроль відхилень і аналіз даних.

Система БЕСТ-5 складається з набору взаємозалежних функціональних компонентів – додатків. Кожний додаток автоматизує окрему область обліку або управління на підприємстві. Додатки можуть працювати як в автономному режимі, так і спільно один з одним, утворюючи єдиний інформаційний простір підприємства.

Додатки вирішують логічно пов'язані або "суміжні" види завдань, об'єднані у функціональні блоки (групи додатків), тобто система має дворівневу побудову. Набір функціональних блоків наступний (рис. 8.5).

Рис. 8.5. Функціональні можливості системи БЕСТ-5 [93]

"Інфо-Бухгалтер" – програма для автоматизації ведення бухгалтерського обліку на малих і середніх підприємствах різних форм

233

власності та видів діяльності, які працюють за будь-якою системою оподаткування [106].

Функціональні можливості програми настільки широкі, що дозволяють з легкістю охопити потреби будь-якого малого підприємства. Напрям діяльності підприємства може бути будь-яким: торгівля, виробництво, будівництво, страхова, адвокатська діяльність, аудит, сільське господарство, зовнішньоекономічна діяльність, реалізація ювелірних виробів, нафтопродуктів, цінних паперів, рекламні агентства, профспілки та ін.

Можливості стандартної професійної версії програми "ІнфоБухгалтер" дозволяють автоматизувати бухгалтерський облік будь-якої складності. Уся інформація з обліку на підприємстві відображається в журналі господарських операцій. На рис. 8.6 наведено зображення журналу. На підставі журналу автоматично формуються всі бухгалтерські звіти, починаючи від головної книги й до звітів у податкову інспекцію. У бухгалтера є можливість після цього вручну відкоригувати будь-який запис.

Рис. 8.6. Журнал господарських операцій

"Інфо-Бухгалтер" має у своєму арсеналі потужні засоби для фінансового та графічного аналізу стану підприємства. З урахуванням динаміки, яка склалися в результаті діяльності підприємства, відображаються

234

наявність, розміщення, використання ресурсів підприємства й потенційні фінансові можливості підприємства. Наочність дозволяє легко оцінити й спрогнозувати ефективність роботи підприємства.

Модуль бухгалтерського обліку системи Галактика ERP – надійний інструмент для ведення бухгалтерського та податкового обліку (рис. 8.7). Галактика ERP – система, що володіє широкою функціональністю для інформаційної підтримки завдань стратегічного планування та оперативного управління. У процесі розробки системи використовувалися тільки передові методології та концепції управління, новітні досягнення в галузі інформаційних технологій.

Рис. 8.7. Екранна форма роботи програми "Галактика"

Система складається з функціональних модулів, які об'єднуються в наступні контури:

бухгалтерський і податковий облік; планування і управління фінансами;

235

логістика; планування і управління виробництвом;

управління персоналом; адміністрування; спеціалізовані рішення [98].

Запитання і завдання для самоконтролю

Запитання

1.Назвіть зовнішніх та внутрішніх користувачів бухгалтерської інформації.

2.Які можливості має АІС бухгалтерського обліку?

3.Які основні функції АІС бухгалтерського обліку?

4.Які завдання вирішує АІС бухгалтерського обліку?

5.Назвіть функції бухгалтерів в умовах застосування АРМів.

6.У чому полягає сутність діалогової автоматизованої форми БО?

7.Які функції виконуються на АРМах нижчого, загальногосподарського рівнів та зведеного обліку?

8.Що таке інформаційне забезпечення АРМів БО?

9.Які існують основні класи програмних систем бухгалтерського профілю?

10.Які системи автоматизації БО представлені на ринку програмного забезпечення?

Тести

1.Відзначте комплекси облікових завдань: а) облік основних засобів і НМА;

б) розрахунок потреби в матеріальних ресурсах; в) складання договору на постачання продукції; г) фінансово-розрахункові операції; д) планування завантаження обладнання; е) складання штатного розпису.

2.Відзначте характерні риси пакета "Міні-бухгалтерія": а) використання на малих підприємствах; б) розгорнутий аналітичний облік на всіх ділянках обліку;

236

в) єдине програмне ядро; г) занесення бухгалтерських проведень до журналу проведень;

д) складання бухгалтерської звітності.

3.Визначте характерні риси пакета "Інтегровані бухгалтерські системи":

а) нескладний аналітичний облік за ділянками обліку; б) наявність окремої програми на кожну ділянку обліку; в) можливість роботи в обчислювальній мережі; г) єдине програмне ядро; д) складання зведеної бухгалтерської звітності .

4.Відзначте риси, властиві пакету "Комплексні бухгалтерські сис-

теми":

а) наявність окремої програми на кожну ділянку обліку; б) розгорнутий аналітичний облік; в) використання на малих підприємствах;

г) автоматизація всіх функцій управління підприємством; д) комплексна автоматизація бухгалтерського обліку.

5.До якої групи користувачів бухгалтерської інформації належать аудитори:

а) зовнішні користувачі; б) внутрішні користувачі?

6.На якому рівні організації АРМ бухгалтера вирішується завдання автоматизації фінансово-розрахункових операцій підприємства:

а) нижчому; б) загальногосподарському; в) зведеному?

7.У рамках якого комплексу завдань вхідною інформацією є обсяг випуску продукції:

а) облік ТМЦ; б) облік коштів і фінансових операцій;

в) облік готової продукції, її відвантаження та реалізації?

8.Підсистема бухгалтерського обліку становить:

а) забезпечувальну підсистему АІС; б) функціональну підсистему АІС; в) організаційну підсистему АІС.

237

9. АІС обліку належить до:

а) автоматизованих систем управління технологічними процесами; б) систем співробітництва на підприємстві; в) систем обробки операцій.

10. У рамках якого комплексу завдань вихідною інформацією є бухгалтерський баланс:

а) обліку витрат на виробництво; б) обліку праці та зарплати; в) зведеного обліку?

Практичні завдання

Завдання 8.1. У системі "1С:Предприятие 8.2" додайте в підпорядкований довідник інформацію про банківський рахунок організації. Для цього в командній панелі елементу виберіть пункт меню "Перейти – Банковские счета" й у вікні підпорядкованого довідника, що відкрилося,

створіть новий елемент (кнопкою "Добавить"). Заповніть реквізити банківського рахунка відповідно до рис. 8.8.

Реквізит

Значення

 

 

Найменування

Основний розрахунковий

 

 

Банк

Будь-який

 

 

Вид

"Розрахунковий"

 

 

Дата відкриття

01.02 поточного року

 

 

Валюта рахунка

UAH

 

 

Рис. 8.8. Реквізити банківського рахунку

Екранна форма заповненого елементу "Банковские счета" наведена на рис. 8.9.

Завдання 8.2. У системі "1С: Предприятие 8.2" сформуйте договір з покупцем, оформіть операції продажу товарів (рис. 8.10). Підприємство продає товар на суму 35 000 грн, а саме столів – 5 шт., стільців – 20 шт. та полиць – 20 шт.

Сплануйте надходження грошових коштів від покупця, сформуйте документ "Платежное поручение входящее" (рис. 8.11).

238

Рис. 8.9. Новий банківський рахунок

Рис. 8.10. Приклад оформлення замовлення

239

Рис. 8.11. Оформлення "Платежное поручение входящее"

Оформіть податкове зобов'язання за документом "Налоговая накладная", використавши режим введення на підставі документу "Реали-

зация товаров и услуг" (рис. 8.12).

Рис. 8.12. Приклад оформлення податкового зобов'язання

Завдання 8.3. Назвіть класи бухгалтерських програм відповідно до наведених характеристик (табл. 8.1).

Таблиця 8.1

 

Вихідні дані для завдання 8.3

 

 

Клас програми

Характеристика

 

 

1

2

 

 

 

Система надає широкі можливості в галузі менеджменту та

 

маркетингу

 

 

 

240