Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Стандарты / (устар) СОУ 22.2-02477019-07 2007 Підручники і навчальні посібники.DOC
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
410.11 Кб
Скачать

5.2.2 Вимоги до фотоформ

Комплект фотоформ має бути на матеріалі одного виду, однакової оптичної густини. Фотоформи мають бути непошкоджені (без заломів, подряпин, тріщин тощо).

Зображення на фотоформі має бути позитивне або негативне (залежно від способу друкування).

На комплекті фотоформ, змонтованих на “друкарський аркуш”, мають бути контрольні шкали, мітки суміщення, мітки для фальцювання та розрізання.

Мінімальна оптична густина фотоформи має бути не більша ніж 0,15.

Оптична густина непрозорих ділянок на фотоформах для тексту і чорно-білих ілюстрацій з лініатурою растра до 40 см-1 (100 lрі) повинна бути не менше ніж 2,0, а для 4-фарбової продукції незалежно від лініатури растра і для чорно-білих ілюстрацій з лініатурою растра більше ніж 40 см-1 (100 lрі) повинна бути в межах 3,6 ± 0,3 для способу офсетного друкування і не менша ніж 3,0 для способу високого друкування. Граничний відхил оптичної густини кольоропо-ділених фотоформ в межах одного комплекту має становити не більше ніж 0,15.

На кожній кольороподіленій фотоформі має бути вказано, для якої фарби вона призначена. До комплекту кольороподілених фотоформ рекомендовано додати кольоропроби.

5.2.3 Вимоги до матеріалів

На всі матеріали, використовувані для виготовлення навчального видання, має бути висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи МОЗ Укра­їни щодо використання їх за призначенням. Матеріали мають відповідати вимогам нормативних документів на них, імпортні матеріали мають мати технічні та гігієнічні характеристики, не нижчі від установлених у вітчизняних нормативних документах ДСанПіН 5.5.6.012-98 та СанПіН 42-123-4240-86.

Навчальне видання має бути надруковане на офсетному чи друкарському папері. Непрозорість паперу має бути не менше ніж 90 %, білість має бути від 70 % до 88 %, поверхня паперу має бути гладка, без значного глянцю (від 8° до 10° за Кізером або від 4 % до 5 % за гляриметром). Папір навчального видання для молодшого шкільного віку має бути масою площі 1 м2 не менше ніж 80 г, для середнього і старшого шкільного віку – не менше ніж 65 г за умови забезпечення вимог до його непрозорості, білості і глянцю.

Тираж навчального видання має бути надрукований на папері однієї марки, гатунку, відтінку, з однієї партії (за згодою видавця папір може бути однієї марки, гатунку, але з різних партій) і однієї маси площі 1 м2.

Матеріал палітурки (обкладинки) має відповідати вимогам ГСТУ 29.4.

5.3 Вимоги до шрифтового оформлення

5.3.1 Загальні вимоги

Шрифтове оформлення навчального видання залежно від вікової категорії учнів та виду навчального видання має відповідати вимогам, встановленим у таблицях 1—3.

Основний, додатковий і виокремлений тексти у виданні (крім тексту заголовків) можуть бути відтворені шрифтами не більше ніж чотирьох гарнітур або чотирьох накреслень вічка.

Кегель шрифту назви навчального видання на титулі рекомендований не менше ніж 20 пунктів.

Кегель шрифту в пунктах та висота літери в міліметрах наведені в додатку А.

Кегель шрифту тексту, виокремленого кольоровою фарбою, має бути не менший від кегля шрифту тексту, відтвореного чорною фарбою.

Основний та додатковий текст заборонено відтворювати:

- виворітним шрифтом;

- шрифтом вузького накреслення вічка (крім заголовків);

- кольоровими фарбами.

Виокремлений текст заборонено відтворювати:

- виворітним шрифтом на кольоровому фоні;

- кольоровими фарбами на кольоровому фоні.

Окреме слово, частина слова, фраза або речення в тексті можуть бути виокремлені:

- шрифтом напівжирного накреслення;

- шрифтом курсивного світлого або напівжирного накреслення;

- рисованим шрифтом;

- кольоровою фарбою.

У навчальному виданні текст може бути виокремлений не більше ніж двома кольоровими фарбами (синьою та червоною).

Розташування окремих елементів тексту (заголовків, таблиць, формул, виносок, текстівок тощо) у навчальному виданні має бути однотипне. Граничний відхил від відстані між цими елементами та основним текстом у виданні не має перевищувати 6 пунктів (2 мм).

Якщо на полі навчального видання (крім корінцевого) є наочне зображення, позначення завдання чи текст обсягом до 50 знаків, то відстань між ним та текстом на сторінці має бути не менше ніж 14 пунктів (5 мм).

5.3.2 Вимоги до видань для молодшого шкільного віку

5.3.2.1 Вимоги до букваря

Шрифтове оформлення букваря має відповідати вимогам таблиці 1. Текст має бути відтворений шрифтом однієї гарнітури. Текст не може бути відтворений шрифтом курсивного накреслення, рисованим шрифтом (окрім зразків написання літер, слів, речень, пунктуаційних знаків). Окремі літери з букварній частині можуть бути відтворені рубленим шрифтом прямого, напівжирного або жирного накреслення кеглем не менше ніж 36 пунктів.

Текст має бути розміщений на одній шпальті.

Вірш може бути розміщений на двох шпальтах, але відстань між шпальтами має бути не менше ніж 1/2 кв. (9 мм). Якщо у тексті є перелік слів, то слова можуть бути розміщені в стовпчик. Відстань між стовпчиками слів має бути не менше ніж 1/2 кв. (9,0 мм).

Рекомендована ілюстративність букварної частини видання не менше ніж ; 50 %, післябукварної частини – не менше ніж 30 %.

На сторінці букваря не має бути більше 8 переносів.