Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Стандарты / (устар) СОУ 22.2-02477019-07 2007 Підручники і навчальні посібники.DOC
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
410.11 Кб
Скачать

5.3.2.2 Вимоги до прописів

У прописах, призначених допомогти освоїти написання елементів літер, самих літер, з’єднувальних елементів між літерами та окремих слів і речень відстань між горизонтальними напрямними лініями для малих літер має бути в межах від 20 пунктів (7,0 мм) до 32 пунктів (12,0 мм).

Відстань між рядками має бути не менше ніж 32 пункти (12,0 мм).

Рекомендовано похилі лінії розташовувати під .кутом 65°.

Для написання зразків літер і їх елементів рекомендовано передбачити суцільні або пунктирні лінії, стрілки, які вказують напрям руху ручки під час письма. Зразки літер можуть бути відтворені однією кольоровою фарбою.

5.3.2.3 Вимоги до інших навчальних видань

Шрифтове оформлення основного, додаткового та виокремленого тексту , має відповідати вимогам таблиці 1.

Якщо обсяг тексту на сторінці видання не перевищує 200 знаків, довжина рядка основного тексту може бути довільна.

Висота літер рисованого шрифту має відповідати кеглеві шрифту не менше ніж 16 пунктів (6 мм). Інтерліньяж має бути збільшений не менше ніж на 4 пункти.

Кегель шрифту текстівки рекомендовано не менше ніж 12 пунктів.

Проміжок між словами має бути не менший від кегля шрифту основного тексту.

Основний текст має бути розміщений на одній шпальті. Якщо текст займає не більше ніж ½ сторінки, він може бути розміщений на двох шпальтах.

У гуманітарному навчальному виданні на двох шпальтах може бути розміщений вірш; перелік слів і словосполучень – на двох і більше шпальтах. Відстань між шпальтами має становити не менше ніж ½ кв. (9,0 мм).

Стовпчики прикладів і задач у математичному навчальному виданні можуть бути розміщені на двох і більше шпальтах, але відстань між шпальтами має бути не менше ніж 16 пунктів (6,0 мм). Стовпчики може відокремлювати лінія або вони можуть бути розташовані на кольоровому фоні.

Поряд з основним текстом на другій шпальті можуть бути допоміжні відомості (запитання, завдання тощо), ілюстрація. Текст та ілюстрація мають бути розміщені так, щоб мінімальна довжина рядка становила 4½ квадрата (81 мм). Текстівка має бути розміщена від ілюстрації на відстані не менше ніж 12 пунктів (4мм).

У робочому зошиті на ділянках, призначених для розфарбовування, розмір мінімального окремого елемента малюнка має бути не менше ніж 5 мм, а товщина обмежувальної лінії малюнка — не менше ніж 2 пункти (0,7 мм). Ділянка, призначена для писання, не може бути на кольоровому або сірому фоні.

Рекомендована ілюстративність навчального видання не менше ніж 30 %.

На сторінці видання не має бути більше 8 переносів.

5.3.3 Вимоги до видань для середнього шкільного віку

Шрифтове оформлення основного, додаткового та виокремленого тексту має відповідати вимогам таблиці 2.

Основний текст має бути розміщений на одній шпальті.

Допускається розміщувати текст на двох шпальтах, якщо його обсяг займає не більше ніж ½ сторінки видання. У гуманітарному навчальному виданні на двох шпальтах може бути розміщений вірш; перелік слів і словосполучень, хронологічні дані — на двох і більше шпальтах. Відстань між шпальтами має становити не менше ніж ½ кв. (9 мм).

Обсяг додаткового тексту для безперервного читання не має перевищувати1000 знаків на сторінці.

Додатковий та виокремлений текст може (5ути відтворений шрифтом напівжирного та курсивного накреслення або кольоровими фарбами.

Додатковий текст, відтворений чорною фарбою, може бути без збільшення інтерліньяжу.

Дозволяється зменшувати довжину рядка додаткового і виокремленого тексту до 3½ кв. (63 мм).

Для додаткового та виокремленого тексту дозволяється застосовувати виворітний шрифт кеглем (12—14) пунктів з оптичною густиною фону не менше ніж 0,5.

У тексті математичного та природничого навчального видання інтерліньяж на одній сторінці може бути неоднаковий.

Стовпчики прикладів і задач можуть бути розміщені на двох і більше шпальтах, але відстань між шпальтами має бути не менше ніж 1/2 кв. (9,0 мм),

якщо стовпчики розташовані на кольоровому фоні чи їх роз’єднує відокремлю-вальна лінія – не менше ніж 16 пунктів (6,0 мм).

Кегель шрифту основних елементів у літерних і числових формулах може бути на 2 пункти менший від кегля шрифту основного тексту. Кегель шрифту допоміжних елементів має бути не менше ніж 6 пунктів.

Кегель шрифту основних елементів хімічної формули має бути не менший від кегля шрифту основного текстур кегель шрифту допоміжних елементів має бути не менше ніж 6 пунктів.

Кегель шрифту текстівок рекомендовано не менший від кегля шрифту додаткового тексту. Текстівка має бути розміщена на відстані від ілюстрації не менше ніж 12 пунктів (4 мм).

Кегель шрифту напису на наочному зображенні у навчальному виданні має бути не менше ніж 8 пунктів.

На сторінці навчального видання не має бути більше 12 переносів.