Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Стандарты / (устар) СОУ 22.2-02477019-07 2007 Підручники і навчальні посібники.DOC
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
410.11 Кб
Скачать

5.3.4 Вимоги до видань для старшого шкільного віку

Шрифтове оформлення основного, додаткового та виокремленого тексту має відповідати вимогам таблиці 3.

Обсяг додаткового тексту не має перевищувати 2000 знаків на сторінці. Виокремлений текст обсягом до 200 знаків на сторінці може бути відтворений виворітним шрифтом: кеглем не менше ніж 10 пунктів із збільшенням інтерліньяжу на (1—2) пункти при оптичній густині фону не менше ніж 0,4.

Основний текст має бути розміщений на одній шпальті.

На двох шпальтах може бути розміщений основний текст, в тому числі віршований, у такому шрифтовому оформленні:

- кегель шрифту не менше ніж 9 пунктів;

- збільшення інтерліньяжу на 1-2 пункти;

- довжина рядка не менше ніж 3½ кв. (63 мм);

- відстань між шпальтами не менще.йш: ½ кв. (9 мм), якщо шпальти відокремлені лінією – не менше ніж ⅓ кв. (6мм).

У тексті математичного, природничого та спеціального навчального видання * інтерліньяж на одній сторінці може бути неоднаковий,

Стовпчики прикладів і задач можуть бути розміщені на двох і більше шпальтах, але відстань між шпальтами має бути не менше ніж 16 пунктів (6,0 мм).

Кегель шрифту в стовпчиках прикладів і задач має бути не менший від кегля шрифту додаткового тексту для відповідного виду навчального видання,

Кегель шрифту основних елементів у літерних і числових формулах може бути на 2 пункти менший від кегля шрифту основного тексту. Кегель шрифту допоміжних елементів має бути не менше ніж 6 пунктів.

Кегель шрифту основних елементів Мімічної формули має бути не менший від кегля шрифту основного тексту, кегель шрифту допоміжних елементів має бути не менше ніж 6 пунктів.

Кегель шрифту напису на наочному зображенні має бути не менше ніж 8 пунктів.

Кегель шрифту текстівок рекомендовано не менший ніж 8 пунктів із збільшенням інтерліньяжу на (1—2) пункти. Текстівка має бути розміщена на відстані не менше ніж 12 пунктів (4 мм) від ілюстрації.

На сторінці навчального видання не має бути більше ніж 12 переносів.

5.4 Вимоги до поліграфічного виконання

5.4.1 Формат навчального видання має відповідати вимогам 5.1.3. Граничний відхил від формату навчального видання в межах тиражу не має перевищувати 1 мм ширини та (або) висоти блока.

5.4.2 Ширина верхнього, зовнішнього та нижнього поля на сторінці видання має бути не менше ніж по 10 мм, а корінцевого поля – не менше ніж 13 мм. Граничний відхил від ширини однойменних полів на суміжних сторін­ках не має перевищувати 1,5 мм.

5.4.3 Зображення на сторінках навчального видання має бути чітке, однакової контрастності як в одному примірнику видання, так і в усьому тиражі.

Інтервал оптичних густий між елементами тексту, відтвореного чорною фарбою, та папером має бути не менше ніж 0,7. Оптична густина фону для тексту має бути не більше ніж 0,3.

На кольорових зображеннях фарби мають бути суміщені. Граничний від­хил від суміщення фарб не має перевищувати 0,2 мм.

5.4.4 У прописах та робочому зошиті на ділянках, призначених для письма, лінії мають бути товщиною від 0,2 мм до 0,5 мм.

5.4.5 Межі зображень на сторінках з лицьового та зворотного боків аркуша мають бути суміщені. Граничний відхил від суміщення меж зображень не має перевищувати 2,0 мм.

5.4.6 Блок навчального видання повинен бути скріплений шиттям капроновими нитками на марлі чи без марлі з подальшим приклеюванням марлі до корінця блока. Допускається приклеювання до корінця блока нетканого матеріалу, мікрокрепованого, мішкового чи іншого паперу, руйнівне зусилля якого у поперечному напрямі не менше ніж 30 Н (3,0 кгс), а також обкантовування блока мікрокрепованим, кабельним чи іншим папером за умови забезпечення належної міцності блока.

Питоме зусилля розриву блока: між зошитами має бути не менше ніж 980 Н/м(1,0кгс/см).

Зошит форматом 70х100/16 та більших форматів має бути скріплений п’ятьма стібками, зошит менших форматів — чотирма стібками.

5.4.7 Допускається незшивне клейове скріплення блока навчального видання для молодшого шкільного віку, призначеного для розрізування чи роз’єднування, та навчального видання для середнього і старшого шкільного віку товщиною до 14 мм за умови забезпечення необхідної міцності блока.

Питоме зусилля вириву окремого аркуша з блока, скріпленого незшивним клейовим способом, має бути не менше ніж 690 Н/м (0,7 кгс/м).

5.4.8 Блок навчального посібника і практикуму товщиною до 10 мм може бути скріплений зшиванням дротом ззовні, 5.4.9 Заборонено скріплювати блок навчального видання зшиванням з від­ступом.

5.4.10 На краї корінця блока товщиною 12 мм і більше для покриття палі­туркою має бути наклеєний каптал. Наявність каптала на блоці меншої товщини визначає замовник та узгоджує з поліграфічним підприємством.

5.4.11 Навчальне видання залежно від його виду та товщини блока може бути в палітурці типу 5, 6 чи 7 або в обкладинці типу 1, 3 чи 4 згідно з ГСТУ 29.4.

Палітурка має мати гладку поверхню. Рекомендовано використання покривного матеріалу з прозорим полімерним покриттям.

Розмір кантів палітурки залежить від формату видання. Граничний відхил від розміру бокового канта не має перевищувати 1,5 мм, верхнього і нижнього -1,0 мм.

В обкладинці типу 3 і 4 може бути навчальне видання нетривалого корис­тування для молодшого шкільного віку товщиною блока до 15 мм і навчальні видання для середнього і старшого шкільного віку товщиною блока до 18 мм.

Навчальний посібник і практикум товщиною блока до 10 мм може бути в обкладинці типу 1.

Для виготовлення обкладинок дозволяється використовувати пігментований папір масою площі 1 м2 не менше ніж 220 г або папір зі спеціальним покриттям, а також офсетний або обкладинковий папір масою площі 1 м2 не менше ніж 220 г з подальшим преприсовуванням плівки.

Для посібників і практикумів нетривалого користування товщиною блока до 12 мм допускається використання офсетного або обкладинкового паперу масою площі 1 м2 не менше ніж 120 г.

Питоме зусилля вириву блока з палітурки повинно становити не менше ніж 1720 Н/м (1,75 кгс/см), з обкладинки – 600 Н/м (0,60 кгс/см).

5.4.12 Корінець навчального видання в палітурці товщиною блока понад 10 мм і навчального видання в обкладинці товщиною блока понад 9 мм має бути задрукований чи тиснений.

5.4.13 Критичні дефекти, за якими бракують примірник навчального видання:

- дефекти відтворення тексту та ілюстрації/за яких неможливе читання тексту та сприйняття зображення: незадруковані ділянки, чорниші, змазана фарба, багато забитих фарбою ділянок тексту чи ілюстрації, здвоєне зображення;

- наявність макулатурних, брудних, з механічними пошкодженнями чи незадрукованих аркушів у блоці;

- некомплектність і непослідовність елементів блока;

- дефекти скріплення блока, випадання елементів блока;

- затьоки клею на краї блока;

- дефекти приклеювання форзаца, які спричиняють пошкодження видання під час його розкривання;

- дефекти палітурки (обкладинки): пузирі, зморшки, жолоблення, механічне пошкодження;

- дефекти друкування та оздоблення палітурки (обкладинки): пропущені елементи тексту та/або зображення, осипання фольги та змазане зображення, нерівномірний плямистий шар полімерного покриття, його відшарування чи механічне пошкодження;

- здеформований корінець блока, який спричиняє деформацію навчального видання.

15