Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Testi_dlya_pidgotovki_do_Krok-1.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
09.07.2017
Размер:
474.11 Кб
Скачать

Медична арахноентомологія

1. Відпочиваючи на дачі, хлопчик знайшов павука з такими морфологічними особливостями: довжина – 2 см, округле черевце чорного кольору, на спинному боці якого помітні червоні точки, розташовані в два ряди, чотири пари членистих кінцівок вкриті маленькими чорними волосками Визначте цього членистоногого:

A* Каракурт

BТарантул

CКліщ

DФаланга

EСкорпіон

2. Після ретельного обстеження хворого, який повернувся із Середньої Азії до України, було установлено попередній діагноз: весняно-літній енцефаліт. Через укус якого членистоногого збудник міг потрапити до організму?

A* Собачого кліща

BТайгового кліща

CСелищного кліща

DКоростяного свербуна

EМоскіта

3. У чоловіка, який повернувся з весняної дослідницької експедиції, спостерігається слабість, нудота, порушення сну, підвищення температури тіла, ознаки паралічу м’язів шиї і плечового поясу. З анамнезу відомо, що його кусали кліщі. При лабораторній діагностиці встановлено діагноз – весняно-літній енцефаліт. Який шлях зараження хворого?

A* Трансмісивний

BПеркутанний

CПероральний

DСтатевий

EКонтактно-побутовий

4. У лабораторію звернувся чоловік 40 років, який мешкає у глинобитному домі. В щілинах помешкання він знайшов членистоногих з овальним видовженим тілом з дещо загостреним переднім кінцем темно-сірого кольору. Ротові органи лежать в заглибленні на черевній поверхні. Чотири пари ходильних ніг, на рівні першої пари розташований статевий отвір. Визначте вид цього членистоногого:

A* Ornithodorus papillipes

BIxodes persulcatus

CIxodes ricinus

DSarcoptes scabiei

EDermacentor nuttalli

5. При обстеженні хворого встановлено діагноз – кліщовий поворотний тиф. Яким шляхом міг заразитися хворий?

A* Через укус селищного

кліща

BЧерез укус кліща роду

Sarcoptes

CЧерез укус тайгового кліща

DЧерез укус гамазового

кліща

EЧерез укус собачого кліща

6. До лікаря звернувся юнак 16 років зі скаргами на свербіння між пальцями рук і на животі, яке посилюється вночі. Під час огляду на шкірі були виявлені тоненькі смужки сірого кольору і дрібнокрапковий висип. Який збудник найбільш імовірно спричинив це захворювання?

A* Sarcoptes scabiei

BIxodes ricinus

COrnithidorus papillipes

DDermacentor pictus

EIxodes persulcatus

7. До лікаря звернувся пацієнт з приводу сильної сверблячки шкіри, особливо між пальцями рук, у пахових западинах. на нижній частині живота. При огляді шкіри хворого виявлено звивисті ходи білувато-брудного кольору. Який діагноз міг передбачити лікар?

A*Скабієс

BПедикульоз

CДерматотропний

лейшманіоз

DДемодекоз

EМіаз

8. У хворого, який страждає на вугрі та запальні зміни шкіри обличчя, при мікроскопії матеріалу з вогнищ ураження знайдені живі членистоногі розміром 0,2-0,5мм. Вони мають видовжену червоподібну форму, чотири пари тонких коротких кінцівок, які розташовані в середній частині тіла. Знайдені членистоногі викликають:

A* Демодекоз

BПедикульоз

CФтиріоз

DКоросту

EШкірний міаз

9. При огляді хворого з ранами, що кровоточать, лікар виявив пошкодження тканин личинками, а також локальні місця нагноєння. Поставив діагноз: облігатний міаз. Збудником цього стану є:

A* Муха вольфартова

BЖигалка осіння

CТриатомовий клоп

DМуха цеце

EМуха хатня

10. До лікарні звернулись працівники з приводу того, що на своєму тілі вони знайшли паразитів сірого кольору, довжиною біля 3 мм. Паразити викликають неприємне подразнення шкіри, в місці укусу виникає зуд, біль, папули синього кольору, крововиливи. У окремих робітників піднялась температура, на шкірі крововиливи. Яке захворювання найбільш ймовірне?

A* Педикульоз

BСаркоптоз

CКороста

DФтіріоз

EШкірний міаз

11. Мати хлопчика, що повернувся із літнього табору, виявила на одязі дрібних комах білуватого кольору довжиною близько 3 мм. Вкажіть назву паразита.

A * Pediculus humanus

humanus

B Phtirus pubis

C Pulex irritans

D Cimex lectularius

E Blattella germanica

12. Дитина поскаржилася на свербіж потиличної та скроневих ділянок голови. При огляді голови дитини мама виявила поверхневі виразки внаслідок розчухів і гниди білого кольору на волоссі. Вкажіть збудника цього патологічного стану:

A* Воша головна

BВоша одежна

CБлоха людська

DМуха вольфартова

EВоша лобкова

13. При медичному огляді юнаків у деяких під пахвами були виявлені комахи розміром 1,0 - 1,5 мм сірого кольору, з коротким широким тілом, вкритим волосками. Цими комахами були:

A* Лобкова воша

BБлоха

CГоловна воша

DПостільний клоп

EКоростяний свербун

14. У лікарню потрапив хворий з розчухами на голові. При огляді виявлені комахи, сірого кольору, довжиною 3 мм, із сплощеним у дорзовентральному напрямі тілом і трьома парами кінцівок. Зазначена ситуація характерна для:

A * Педикульозу

B Скабієсу

C Ураження шкіри клопами

D Алергії

E Демодекозу

15. За даними ВООЗ, на малярю щорічно на Землі хворіють приблизно 250 млн. чоловік. Ця хвороба зустрічається переважно в тропічних і субтропічних регіонах. Межі ії розповсюдження співпадають з ареалами комарів роду:

A * Анофелес

B Кулекс

C Аедес

D Мансоніа

E Кулізета