Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Testi_dlya_pidgotovki_do_Krok-1.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
09.07.2017
Размер:
474.11 Кб
Скачать

Моно-, ди- та полігібрідне схрещування

1. У людини один і той же генотип може спричинити розвиток захворювання з різними ступенями прояву фенотипів. Ступінь прояви ознаки при реалізації генотипу у різних умовах середовища – це:

A* Експресивність

BПенетрантність

CСпадковість

DМутація

EПолімерія

2. При обстеженні новонароджених в одному з міст України у дитини виявлено фенілкетонурію. Батьки дитини не страждають на цю хворобу та мають двох здорових дітей. Які генотипи батьків?

A* Аа х Аа

BАА х аа

Cаа х аа

DАа х аа

EАа х АА

3. Фенілкетонурія є захворюванням, яке зумовлено рецесивним геном, що локалізується в аутосомі. Батьки є гетерозиготами за цим геном. Вони вже мають двох хворих синів і одну здорову дочку. Яка ймовірність, що четверта дитина, яку вони очікують народиться теж хворою?

A* 25 %

B0

C50 %

D75 %

E100 %

4. У одного з батьків підозрюється носійство рецесивного гену фенілкетонурії. Який ризик народження в цій родині дитини, хворої на фенілкетонурію?

A* 0

B25 %

C50 %

D75 %

E100 %

5. Відсутність малих корінних зубів успадковується як автономно-рецесивна ознака. У сім’ї, де батьки мали нормальну зубну систему, народилася дитина без корінних зубів. Визначте імовірність народження дітей без патології (%) у цій родині

A* 75

B50

C25

D12,5

E0

6. У деяких, майже клінічно здорових людей, в умовах високогір'я виявляються ознаки анемії. При аналізі крові в них виявляють серповидні еритроцити. Генотип цих людей:

A* Аа

Bаа

CАА

D ХcХc

E ХCХc

7. E родині студентів, що прибули з Африки, народилась дитина з анемією, яка невдовзі померла. Дослідження виявило, що еритроцити дитини мали аномальну півмсяцеву форму. Визначте ймовірні генотипи батьків дитини.

A* Аа х Аа

BАА х аа

Cаа х аа

DАа х аа

EАа х АА

8. При обстеженні 12-річного хлопчика з затримкою росту виявлена ахондроплазія: непропорційна будова тіла з помітним вкороченням рук та ніг внаслідок порушення росту епіфізарних хрящів довгих трубчастих кісток. Ця хвороба є:

A* Спадковою за

домінантним типом

BСпадковою за рецесивним

типом

CСпадковою, зчепленою зі

статтю

DВродженою

EНабутою

9. Схильність до цукрового діабету обумовлює автосомний рецесивний ген. Цей ген проявляється лише в 30 % гомозиготних особин. Цей частковий прояв ознаки є прикладом такої властивості гена:

A * Пенетрантність

B Домінантність.

C Експресивність

D Дискретність.

E Рецесивність.

Множинний алелізм. Генетика груп крові

1. Жінка з I (0) Rh- групою крові вийшла заміж за чоловіка з IV (AB) Rh+ групою крові. Який варіант групи крові і резус-фактора можна очікувати у дітей?

A* III (B), Rh+

BI (0), Rh-

CIV (AB), Rh+

DIV (AB), Rh-

EI (0), Rh+

2. У чоловіка за системою АВ0 встановлена IV (АВ) група крові, в жінки – III (В). У батька жінки I (0) група крові. В них народилося п’ять дітей. Вкажіть генотип тієї дитини, яку можна вважати позашлюбною :

A* ii

B IAIB

C IBIB

D IAi

E IBi

3. У хлопчика І (І0І0) група крові, а у його сестри IV (IАIВ). Які групи крові у батьків цих дітей?

A * ІІ (ІАІ0) та IІІ (IВI0)

B І (І0І0) та IV (IАIВ)

C І (І0І0) та IІІ (IВI0)

D IІІ (IВI0) та IV (IАIВ)

E ІІ (ІАІА) та IІІ (IВI0)

4. У жінки з резус-негативною кров’ю ІІ групи народилася дитина з ІV групою, у якої діагностували гемолітичну хворобу внаслідок резус-конфлікту. Яка група крові можлива у батька дитини?

A* ІІІ (В), резус-позитивна

BІ (0), резус-позитивна

CІІ (А), резус-позитивна

DІV (АВ), резус-негативна

EІІІ (В), резус-негативна

5. У жінки з ІІІ (В) Rh- групою крові народилася дитина з ІІ групою крові. У дитини діагностували гемолітичну хворобу внаслідок резус-конфлікту. Яка група крові за системою АВ0 та резус-фактором можлива у батька дитини?

A* ІІ (А), Rh+

BІ (0), Rh+

CІІ (А), Rh-

DІ (0), Rh-

EІІІ (В), Rh+

6. У жінки з I (А), Rh- групою крові народилась дитина з IIІ (В), Rh+ групою крові. У дитини діагностовано гемолітичну хворобу новонародженого. Яка найбільш вірогідна причина розвитку захворювання?

A* Резус-конфлікт

BСпадкова хромосомна

патологія

CАВ0- несумісність

DВнутрішньоутробна

інтоксикація

EВнутрішньоутробна

інфекція

7. При яких групах крові батьків за системою резус-фактор можлива резус-конфліктна ситуація під час вагітності?

A* Жінка Rh–, чоловік Rh+

(гомозигота)

BЖінка Rh+, чоловік Rh+

(гомозигота)

CЖінка Rh+, чоловік Rh+

(гетерозигота)

DЖінка Rh–, чоловік Rh–

EЖінка Rh+(гетерозигота),

чоловік Rh+ (гомозигота)

8. Відомо, що ген, відповідальний за розвиток груп крові з системи MN, має два алельних стани. Якщо ген М вважати вихідним, то поява алельного йому гена N відбулася внаслідок:

A* Мутації

BКомбінації генів

CРепарації ДНК

DРеплікації ДНК

EКросинговеру