Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Testi_dlya_pidgotovki_do_Krok-1.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
09.07.2017
Размер:
474.11 Кб
Скачать

Життєвий цикл, поділ клітини. Гаметогенез, запліднення

1. Досліджуються клітини червоного кісткового мозку людини, які відносяться до клітинного комплексу, що постійно поновлюється. Яким чином у нормі утворюються ці клітини?

A* Мітоз

BБінарний поділ

CШизогонія

DМейоз

E Амітоз

2. У життєвому циклі клітини відбувається процес самоподвоєння ДНК. Внаслідок цього однохроматидні хромосоми стають двохроматидними. В який період клітинного циклу відбувається це явище?

A* S

BM

C G0

D G1

E G2

3. У малярійного плазмодія набір хромосом 1n = 12, далі він розмножується шляхом шизогонії (один з видів мітозу). Кількість хромосом в ядрі плазмодія, що розмножується в клітинах печінки людини, складе:

A * 12

B24

C32

D64

E76

4. У клітин, які здатні до поділу, відбуваються процеси росту, формування органел, їх накопичення, завдяки активному синтезу білків, РНК, ліпідів, вуглеводів. Як називається період мітотичного циклу, в якому відбуваються вказані процеси, але не синтезується ДНК:

A* Пресинтетичний

BСинтетичний

CПремітотичний

DТелофаза

EАнафаза

5. У пресинтетичному періоді мітотичного циклу синтез ДНК не відбувається, тому молекул ДНК стільки ж, скільки й хромосом. Скільки молекул ДНК має соматична клітина людини в пресинтетичному періоді?

A* 46 молекул ДНК

B 92 молекули ДНК

C23 молекули ДНК

D69 молекул ДНК

E48 молекул ДНК

6. Під час постсинтетичного періоду мітотичного циклу було порушено синтез білків-тубулінів, які беруть участь у побудові веретена поділу. Це може призвести до порушення:

A* Розходження хромосом

BСпіралізації хромосом

CЦитокінезу

DДеспіралізації хромосом

EТривалості мітозу

7. При поділі клітини досліднику вдалося спостерігати фазу, при якій були відсутні мембрана ядра, ядерце, центріолі знаходились на полюсах клітини. Хромосоми мали вигляд клубка ниток, які вільно розташовані у цитоплазмі. Для якої фази це характерно?

A* Профази

BМетафази

CАнафази

DІнтерфази

EТелофази

8. При вивченні фаз мітотичного циклу знайдено клітину, в якій хромосоми лежать в екваторіальній площині, утворюючи зірку. На якій стадії мітозу перебуває клітина?

A* Метафази

BПрофази

CАнафази

DТелофази

EІнтерфази

9. У клітині, яка мітотично ділиться спостерігається розходження дочірніх хроматид до полюсів клітини. На якій стадії мітотичного циклу знаходиться клітина:

A*Анафази

BМетафази

CТелофази

DПрофази

EІнтерфази

10. У мітозі розрізняють чотири фази. В якій фазі клітина людини має 92 однохроматидні хромосоми?

A*Анафаза

BТелофаза

CМетафаза

DПрофаза

EІнтерфаза

11. В анафазі мітозу до полюсів розходяться однохроматидні хромосоми. Скільки хромосом має клітина людини в анафазі мітозу?

A* 92 хромосоми

B46 хромосом

C23 хромосоми

D69 хромосом

E96 хромосом

12. У культурі лейкоцитів периферичної крові ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС було знайдено клітини з 44 і 48 хромосомами, що може свідчити про порушення мітотичного циклу на стадії:

A* Анафази

BСинтетичного періоду

інтерфази

CТелофази

DПрофази

EПресинтетичного періоду

13. У діагностиці хромосомних хвороб з метою вивчення каріотипу на культуру клітин під час мітозу діють колхіцином – речовиною, яка блокує скорочення ниток веретена поділу. На якій фазі буде зупинений мітоз?

A* Метафаза

BІнтерфаза

CПрофаза

DТелофаза

EАнафаза

14. При обстеженні 2-місячної дитини педіатр звернув увагу, що плач дитини нагадує мявкання кішки, знайдено мікроцефалію та ваду серця. За допомогою цитогенетичного методу був встановлений каріотип 46XY, 5p-. На який стадії мітозу дослідили каріотип хворого?

A* Метафаза

BПрометафаза

CПрофаза

DТелофаза

EАнафаза

15. На клітину подіяли колхіцином, що блокує “збирання” ахроматинового веретена. Які етапи мітотичного циклу будуть порушені?

A* Анафаза

BПрофаза

CЦитокінез

DПередсинтетичний

період інтерфази

EПостсинтетичний період

інтерфази

16. Під час мітотичного поділу диплоідної соматичної клітини на неї подіяли колхіцином. Хід мітозу порушився і утворилась одноядерна поліплоїдна клітина. Мітоз було призупинено на стадії:

A* Анафаза

BПрофаза

CМетафаза

DТелофаза

EЦитокінез

17. Соматичні клітини людини – диплоїдні (2n хромосом). Проте поліплоїдні клітини червоного кісткового мозку (мегакаріоцити) можуть мати до 64 n хромосом. Який механізм їх виникнення?

A* Ендомітоз

BПолітенія

CМітоз

DАмітоз

EМейоз

18. При дослідженні культури тканин злоякісної пухлини виявили поділ клітин, який відбувався без ахроматинового апарату шляхом утворення перетяжки ядра, при якому зберігались ядерна оболонка і ядерце. Який тип поділу клітин відбувався у злоякісній пухлині, що вивчалась?

A* Амітоз

BЕндомітоз

CМітоз

DЕкзомітоз

EМейоз

19. Згідно правила сталості числа хромосом кожний вид більшості тварин має певне і стале число хромосом. Механізмом, що підтримує цю сталість при статевому розмноженні

організмів є :

A* Мейоз

BШизогонія

CАмітоз

DРегенерація

EБрунькування

20. У життєвому циклі клітини і в процесі мітозу відбувається закономірна зміна кількості спадкового матеріалу. На якому етапі кількість ДНК подвоюється?

A * Інтерфаза

B Профаза

C Метафаза

D Анафаза

E Телофаза

21. У певних клітинах дорослої людини протягом життя не спостерігається мітоз і кількісний вміст ДНК залишається постійним. Ці клітини:

A * Нейрони

B Ендотелію

C М’язові (гладкі)

D Епідерміс

E Кровотворні

22. В експерименті на культуру тканин, що мітотично діляться, подіяли препаратом який руйнує веретено поділу. Це призвело до порушення:

A * Розходження хромосом

до полюсів клітини

B Постсинтетичного періоду

C Формування ядерної

оболонки

D Подвоєння хроматид

E Деспіралізації хромосом