Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Testi_dlya_pidgotovki_do_Krok-1.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
09.07.2017
Размер:
474.11 Кб
Скачать

Структурні компоненти ядра. Морфологія хромосом. Каріотип людини

1. На елетронній мікрофотографії науковий робітник визначив структуру, утворену вісьмома молекулами гістонових білків та ділянкою молекули ДНК, що утворює приблизно 1,75 обертів навколо гістонів. Яку структуру визначив дослідник?

A* Нуклеосома

BХромосома

CНапівхроматида

DЕлементарна фібрілла

EХроматида

2. Ядра клітин обробили препаратом, що зруйнував структуру гістонів. Які компоненти клітини зміняться внаслідок цього в першу чергу?

A* Хромосоми

BЯдерна оболонка

CРибосоми

DМітохондрії

EПлазматична мембрана

3. Аналіз ідіограми каріотипу жінки дозволив встановити, що в Х–хромосомі центромера розташована майже посередині. Така хромосома має назву:

A* Субметацентрична

BСубакроцентрична

CТелоцентрична

DАкроцентрична

E Супутникова

4. Методом цитогенетичного аналізу встановлено каріотип хворого – 47,XYY. Надлишкова хромосома в каріотипі має центромеру, розташовану дуже близько до одного з кінців хромосоми, внаслідок чого одна пара плечей набагато коротше іншої. Така хромосома називається:

A*Акроцентрична

BМетацентрична

CСубметацентрична

DТелоцентрична

EСубметацентрична, яка

має супутник

5. Проводиться каріотипування клітин здорової людини. В каріотипі знайдено дрібну акроцентричну непарну хромосому. Це може бути:

A* Y-хромосома.

BХ-хромосома.

CХромосома групи А

DХромосома групи В

EХромосам групи С

6. В ядерцевих організаторах хромосом 13-15, 21,22 людини знаходяться близько 200 кластерних генів, що синтезують РНК. Інформацію про який тип РНК несуть ці ділянки хромосом?

A*рРНК

BтРНК

CмРНК

DмяРНК

EтРНК + рРНК

7. У лабораторії група дослідників експериментально отримала без’ядерцеві мутантні клітини. Синтез яких сполук буде в них порушений у першу чергу?

A* Рибосомної РНК

BТранспортної РНК

CЛіпідів

DМоносахаридів

EПолісахаридів

8. Проводиться вивчення максимально спіралізованих хромосом каріотипу людини. При цьому процес поділу зупинили на стадії

A* Метафази

BАнафази

CІнтерфази

DТелофази

EПрофази

9. Вивчення каріотипу людини проводиться на стадії метафази. При цьому процес поділу клітин припинили за допомогою:

A* Колхіцину

BЙоду

CМетанолу

DKCl

EЕтанолу

Організація потоку інформації в клітині

1. Підтримка життя на будь-якому рівні зв’язано з явищем репродукції. На якому рівні організації репродукція здійснюється на основі матричного синтезу?

A* Молекулярному

BСубклітинному

CКлітинному

DТканинному

EРівні організму

2. При регенерації епітелію слизової оболонки порожнини рота (розмноження клітин) відбулася реплікація (авторепродукція) ДНК за напівконсервативним механізмом. При цьому нуклеотиди нової нитки ДНК є комплементарними до:

A* Материнської нитки

BЗмістовних кодонів

CДНК-полімерази

DІнтронних ділянок гену

EРНК-полімерази

3. У клітині людини під дією ультрафіолетового випромінювання відбулося пошкодження молекули ДНК. Спрацювала система відновлення пошкодженої ділянки молекули ДНК за допомогою специфічного ферменту по непошкодженому ланцюгу. Це явище має назву:

A* Репарація

BРегенерація

CРеплікація

DІніціація

EТермінація

4. Під дією різних фізичних і хімічних агентів при біосинтезі ДНК у клітині можуть виникати пошкодження. Здатність клітин до виправлення пошкоджень у молекулах ДНК називається:

A* Репарація

BТранскрипція

CРеплікація

DТрансдукція

EТрансформація

5. Під час опитування студентів за темою: “Молекулярна біологія” викладачем було задане запитання: “Чому генетичний код є універсальним?” Правильною повинна бути відповідь: “Тому що він…”:

A* Єдиний для більшості

організмів

BМістить інформацію про

будову білка

CЄ триплетним

DКодує амінокислоти

EКолінеарний

6. При лікуванні хворого на спадкову форму імунодефіциту було застосовано метод генотерапії: ген ферменту був внесений у клітини пацієнта за допомогою ретровірусу. Яка властивість генетичного коду дозволяє використовувати ретровіруси у якості векторів функціональних генів?

A* Універсальність

BСпецифічність

CКолінеарність

DНепереривність

EНадмірність

7. Відомо, що інформацію про послідовність амінокислот у молекулі білка записано у вигляді послідовності чотирьох видів нуклеотидів у молекулі ДНК, причому різні амінокислоти кодуються різною кількістю триплетів – від одного до шести. Як називається така особливість генетичного коду?:

A* Виродженість

BУніверсальність

CНеперекривність

DТриплетність

EСпецифічність

8. Студенти при вивченні особливостей генетичного коду з’ясували, що є амінокислоти, яким відповідають по 6 кодонів, 5 амінокислот - 4 різні кодони. Інші амінокислоти кодуються трьома і двома кодонами і тільки дві амінокислоти - одним кодоном. Вкажіть, яку властивість генетичного коду перевідкрили студенти?

A*Надлишковість

BУніверсальність

CКолінеарність

DОднонаправленість

EТриплетність

9. Мутація структурного гена не призвела до заміни амінокислот в білку. В цьому проявилась властивість генетичного коду:

A* Надлишковість

BМутабільність

CКолінеарність

DНедостатність

EУніверсальність

10. Експериментально була встановлена кількість та послідовність амінокислот у молекулі гормона інсуліна. Ця послідовність кодується:

A* Кількістю та

послідовністю

нуклеотидів у екзонних

частинах гена

BПослідовністю

структурних генів

CКількістю та

послідовністю азотистих

основ ДНК

DПевним чергуванням

екзонних та інтронних

ділянок

EКількістю та

послідовністю

нуклеотидів у інтронних

ділянках гена

11. У клітині людини відбувається транскрипція. Фермент РНК-полімераза, пересуваючись вздовж молекули ДНК, досяг певної послідовності нуклеотидів. Після цього транскрипція припинилась. Ця ділянка ДНК:

A* Термінатор

BПромотор

CРепресор

DОператор

EРегулятор

12. Встановлено, що деякі сполуки, наприклад токсини грибів, та деякі антибіотики можуть пригнічувати активність РНК-полімерази. Порушення якого процесу відбувається в клітині при пригніченні дії цього ферменту?

A* Транскрипція

BРеплікація

CПроцесінг

DТрансляція

EРепарація

13. Синтез іРНК відбувається на матриці ДНК за принципом компліментарності. Якщо триплети ДНК АТГ-ЦГТ, то відповідні кодони іРНК будуть:

A* УАЦ-ГЦА

B УАГ-ЦГУ

CТАГ-УГУ

D АТГ-ЦГТ

EАУГ-ЦГУ

14. Більшість структурних генів евкаріот (фрагмент ДНК) є функціонально неоднаковими. Вони містять екзони (інформативні ділянки) та інтрони (неінформативні фрагменти). Яка молекула РНК синтезується спочатку на цій ДНК?:

A* Про-іРНК

B іРНК

CтРНК

D рРНК

EмРНК

15. В ядрі клітині з молекули незрілої і- РНК утворилася молекула зрілої і-РНК, яка має менший розмір, ніж незріла і-РНК. Сукупність етапів цього перетворення має назву:

A* Процесінг

BРеплікація

CРекогніція

DТрансляція

EТермінація

16. Ген, що кодує ланцюг поліпептиду, містить 4 екзони і 3 інтрони. Після закінчення процесингу в зрілій і-РНК ділянки будуть комплементарні:

A* 4 екзонам

B2 екзонам і 1 інтрону

C1 екзону і 1 інтрону

D3 інтронам

E4 екзонам і 3 інтронам

17. Для утворення транспортної форми амінокислот для синтезу білка необхідно:

A* Аміно-ацил-тРНК-

синтетаза

BРибосома

CмРНК

DГТФ

EРевертаза

18. На рибосомах відбувається трансляція – біосинтез поліпептиду. Транспортні РНК доставляють до рибосом амінокислоти. Триплети т-РНК (антикодони) у цьому процесі будуть комплементарними:

A* Змістовним кодонам

іРНК

BАмінокислотам

CПевним білкам

DІнтронам

EЕкзонам

19. Одним з етапів синтезу білка є рекогніція. Першій триплет іРНК починається з триплету – УAУ. Який комплементарний триплет знаходиться в тРНК?

A* АУА

BAАA

CГУГ

DУГУ

EЦУЦ

20. У хворого визначено зниження вмісту йонів магнію, які необхідні для прикріплення рибосом до гранулярної ендоплазматичної сітки. Відомо, що це призводить до порушення синтезу білка. Який саме етап біосинтезу буде порушено?

A* Трансляція

BРеплікація

CТермінація

DТранскрипція

EАктивація амінокислот

21. У клітині в гранулярній ЕПС відбувається етап трансляції, при якому спостерігається просування іРНК щодо рибосоми. Амінокислоти з’єднуються пептидними зв’язками в певній послідовності – відбувається біосинтез поліпептиду. Послідовність амінокислот у поліпептиді буде відповідати послідовності:

A* Кодонів іРНК

BНуклеотидів тРНК

CАнтикодонів тРНК

DНуклеотидів рРНК

EАнтикодонів рРНК

22. Деякі триплети іРНК (УАА, УАГ, УГА) не кодують амінокислоти, а є термінаторами в процесі зчитування інформації, тобто здатні припинити трансляцію. Ці триплети мають назву:

A* Стоп-кодони

BОператори

CАнтикодони

DЕкзони

EІнтрони

23. В клітині відбувається процес трансляції. Коли рибосома доходить до кодонів УАА, УАГ або УГА – синтез поліпептидного ланцюга закінчується. Ці кодони у процесі біосинтезу поліпептиду не розпізнаються жодною тРНК і тому є сигналом:

A* Термінації

BПосттрансляційної

модифікації

CПочатку транскрипції

DЕлонгації

EІніціації

24. Встановлено враження Т-лімфоцитів вірусом ВІЛ. При цьому фермент віруса зворотня транскриптаза (РНК-залежна ДНК-полімераза) каталізує синтез:

A* ДНК на матриці вірусної

РНК

BВірусної іРНК на матриці

ДНК

CіРНК на матриці вірусного

білка

DВірусної ДНК на матриці

ДНК

EДНК на вірусній рРНК

25. Поліпептид, синтезований в рибосомі, складається з 54 амінокислот. Яку кількість кодонів мала і-РНК, що слугувала матрицею для даного синтезу?

A * 54

B 27

C 108

D 162

E 44

26. РНК вірусу СНІДу проникла всередину лейкоцита і за допомогою ферменту ревертази змусила клітину синтезувати вірусну ДНК. В основі цього процесу лежить:

A * Зворотна транскрипція

B Репресія оперона

C Зворотна трансляція

D Дерепресія оперона

E Конваріантна

реплікація