Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Testi_dlya_pidgotovki_do_Krok-1.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
09.07.2017
Размер:
474.11 Кб
Скачать

Хромосомна теорія спадковості. Генетика статі

1. До медико-генетичної консультації звернувся чоловік з кольоровою сліпотою (дальтонізмом). З якою ймовірністю у його дітей виявиться дана ознака, якщо в генотипі його дружини даного алеля немає?

A* 0

B25 %

C50 %

D75 %

E100 %

2. До медико-генетичної консультації звернулася жінка з приводу оцінки ризику захворювання гемофілією у її дітей. Її чоловік страждає гемофілією. Під час збору анамнезу виявилося, що у сім’ї жінки не було випадків гемофілії. Вкажіть ризик народження хворої дитини:

A* Відсутній

B25 %

C50 %

D75 %

E100 %

3. До медико-генетичної консультації звернулася жінка з приводу оцінки ризику захворювання гемофілією у свого сина. Її чоловік страждає гемофілією. Під час збору анамнезу виявилося, що у сім’ї жінки не було випадків гемофілії. Вкажіть ризик народження хлопчика з гемофілією в цій родині:

A* 0

B25 % хлопчиків хворі

C50 % хлопчиків хворі

D75 % хлопчиків хворі

E100 %

4. Гіпоплазія емалі зумовлена домінантним геном, локалізованим в Х-хромосомі. Мати має нормальну емаль зубів, а у батька спостерігається гіпоплазія емалі. У кого з дітей буде виявлятися ця аномалія?

A* Тільки в дочок

BУ всіх дітей

CТільки в синів

DУ половини дочок

EУ половини синів

5. У медико-генетичну консультацію звернулось подружжя з питанням про ймовірність народження у них дітей з X-зчепленою формою рахіту (вітаміностійкий рахіт - домінантна ознака). Батько здоровий, мати гетерозиготна і страждає цим захворюванням. На вітаміностійкий рахіт можуть захворіти:

A * Половина дочок і синів

BТільки дочки

CТільки сини

DУсі діти

EУсі діти здорові

6. Надмірна волосатість вушних раковин (гіпертрихоз) визначається геном, локалізованим у Y-хромосомі. Цю ознаку має батько. Імовірність народження хлопчика з такою аномалією дорівнює:

A* 100 %

B0

C25 %

D35 %

E 75 %

7. Гіпертрихоз - ознака, зчеплена з Y-хромосомою. Батько має гіпертрихоз, а мати здорова. У цій родині ймовірність народження дитини з гіпертрихозом складе:

A* 0,5

B0,25

C 0,125

D0,625

E1

8. Дуже великі зуби – ознака зчеплена з Y-хромосомою. У матері зуби нормальної величини, а у її сина - дуже крупні. Вірогідність наявності дуже крупних зубів у батька складе:

A* 100 %

B 75 %

C50 %

D25 %

E12,5 %

9. У пробанда зрослися пальці на ногах. У трьох його синів також зрослися пальці, а у двох дочок пальці нормальні. У сестер пробанда пальці нормальні. У брата і батька пальці також зрослися. Як називається ознака, що успадковується?

A* Голандрична

BДоминантна

CРецессивна

DХ-зчеплена

EАутосомна

10. До генетичної консультації звернулась жінка-альбінос (успадковується по аутосомно-рецесивному типу), з нормальним згортанням крові та І (О) групою крові. Який з перелічених генотипів більш імовірний для цієї жінки:

A * aaiiXHXH

B AaIAiXHXH

C aaIAIAXhXh

D AAiiXHXh

E AAIAIBXHXH

11. Людини з каріотипом 46,ХY має жіночий фенотип з розвиненими зовнішніми вторинними статевими ознаками. За цією інформацією лікар встановив попередній діагноз:

A* Синдром Морріса

BСиндром Дауна

CСиндром суперчоловіка

DСиндром Клайнфельтера

EСиндром Шерешевського-

Тернера