Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

voronina

.pdf
Скачиваний:
522
Добавлен:
17.02.2018
Размер:
18.43 Mб
Скачать

і зливаються з нею, секретуючи їх вміст у позаклітинне середовище. Існує конститутивний і регульований екзоцитоз. Під час конститу- тивного шляху секреції речовини секретуються постійно клітинами, що їх виробляють (секреція фібронектину та колагену фібробласта- ми). Унаслідок регульованого шляху секреції певні білки й малі мо- лекули секретуються тільки після одержання клітиною відповідного сигналу ззовні (нервовий імпульс, вплив гормонів, медіаторів). Так, тучні клітини секретують гістамін у відповідь на зв'язування специ-

фічних лігандів з рецепторами на їх поверхні.

Міжклітинні взаємодії. Для того, щоб функціонувати як одне ці-

ле та координувати свою життєдіяльність, сусідні клітини однієї тка- нини повинні сполучатися одна з одною. Таке сполучення досягаєть- ся завдяки так званим щілинним контактам, які регулюють обмін іонів та молекул між клітинами. У місцях щілинних контактів утво- рюються пори, котрі з'єднують цитоплазму сусідніх клітин. Ці пори формуються із субодиниць, і відповідні структури називаються коне- ксонами. Конексони складаються із шести білкових субодиниць, які пронизують мембрану і зв'язані з конексонами сусідніх клітин так, що утворюється безперервний канал, з'єднуючий внутрішнє середо- вище двох клітин. Відкривання або закривання внутрішнього каналу відбувається внаслідок ковзання субодиниць відносно одна одної.

171

ГЛАВА 6. ОБМІН РЕЧОВИН І ЕНЕРГІЇ

Сутність життєдіяльності будь-якого організму становить постій- ний обмін речовин і енергії, із припиненням яких припиняється й жит- тя. Інакше кажучи, обмін речовин і енергії неодмінна ознака життя.

Обмін речовин (або метаболізм) – це безперервний і саморегу- льований кругообіг речовин, який відбувається в процесі існування живих організмів і супроджується їхнім постійним самовідновленням. Це сукупність хімічних, фізико-хімічних, фізіологічних і біологічних процесів, спрямованих на самовідновлення живих організмів у тісно- му зв'язку з оточуючим середовищем. Вся сукупність реакцій, що про- тікають у живих організмах, складає зміст обміну речовин між органі- змом та зовнішнім середовищем. До цих реакцій відноситься засво- єння поживних речовин та кисню, які надходять із навколишнього се- редовища, аж до утворення кінцевих продуктів (CO2, вода, сечовина та ін.), що виділяються назовні. Живі організми здатні вбирати з навко- лишнього середовища й перетворювати енергію (енергетичний об- мін), яка потім витрачається на побудову й підтримку їхньої структур- ної організації (пластичний обмін).

Вивчення процесів обміну речовин показало дивовижне узго- дження хімічних реакцій у просторі й у часі. Хімічні реакції в організ- мах проходять у певній послідовності і тісно пов'язані між собою. Процеси обміну речовин знаходяться під регулюючим впливом центральної нервової й ендокринної систем. Обмін речовин здійсню- ється за допомогою біокаталізаторів ферментів, що обумовлюють закономірний перебіг хімічних процесів в організмах. Виключення будь-якого з ферментів призводить до порушення нормального ходу обміну речовин, тобто до певної патології.

В обміні речовин прийнято виділяти два протилежні, але взає- моповязані процеси: катаболізм і анаболізм. Та частина загально- го обміну речовин, яка супроводжується поглинанням, нагрома- дженням і перетворенням організмом речовин навколишнього се- редовища в речовини власного організму називається анаболізмом (асиміляцією). При цьому завжди відбувається поглинання енергії.

Ту частину загального обміну речовин, яка супроводжується руйнуванням компонентів живого організму й виведенням продуктів їхнього розпаду з організму, називають катаболізмом або дисиміля- цією. При цьому виділяється енергія, значна кількість якої викорис- товується для процесів анаболізму, підтримання постійної темпера- тури тіла, механічної роботи тощо.

У ході катаболічних і анаболічних процесів відбувається онов- лення клітин та їх молекулярних компонентів. Так, еритроцити по- вністю оновлюють свій склад за 3–4 місяці. Хоча в результаті онов- лення різноманітні речовини, які входять до складу організму, весь час замінюються на нові, загальний склад дорослого організму про- тягом невеликих проміжків часу майже не змінюється. Живий орга- нізм являє собою стаціонарну систему, до того ж відкриту, оскільки він знаходиться в постійному обміні з навколишнім середовищем.

172

Обмін речовин як основний процес життєдіяльності можна роз- ділити на три етапи. Перший ентеральний обмін (травлення) – це механічна й хімічна переробка складових частин їжі в органах трав- лення і всмоктування.

Другий проміжний або внутрішньоклітинний обмін, який включає процеси розпаду й синтезу речовин тканин організму. Він супроводжується утворенням великої кількості проміжних, а надалі й кінцевих продуктів обміну. Проміжний обмін характеризується сту- пінчатістю процесів. При цьому високомолекулярні й низькомолеку- лярні сполуки, перед тим, як перетворитися на кінцеві продукти об- міну (CO2, H2O, сечовина та ін.), проходять ряд проміжних стадій, у яких реакції розпаду чергуються із процесами синтезу.

Третій етап це виділення кінцевих продуктів обміну з організму із сечею, калом, повітрям, що видихається і т.ін.

У процесі обміну речовин в організмі утворюються речовини, які називаються метаболітами. Це, наприклад, амінокислоти, жирні та ароматичні кислоти, пуринові й піримідинові основи, моносаха- риди, аміни, гормони та інші властиві організму сполуки. До мета- болітів слід віднести також і речовини, які не синтезуються в органі- змі, а надходять до організму ззовні, наприклад, вітаміни та інші природні сполуки, необхідні для організму.

Слід зазначити самостійність шляхів катаболізму й анаболізму, яка забезпечується так званою компартменталізацією (від англ. compartment – відділок, відсік): біосинтетичні реакції й відповідні реак- ції розпаду часто локалізовані в різних ділянках або відсіках клітини. Наприклад, у клітині одночасно може відбуватися окислення жирних кислот з довгим вуглеводневим ланцюгом до стадії оцтової кислоти у вигляді ацетил-КоА, і протилежно спрямований процессинтез жир- них кислот зацетил-КоА. Ці хімічно несумісні процеси у клітині можли- ві тому, що вони просторово розділені й відбуваються в різних її части- нах: окисленняжирних кислоту мітохондріях, а синтезу цитозолі.

Енергетика обміну речовин

Обмін речовин організмів нерозривно пов'язаний з обміном і перетворенням енергії, тобто обмін речовин неможливий без супут- нього обміну енергії. Різноманітні сторони прояву життя вимагають витрат енергії, організм потребує надходження енергії ззовні. Обмін енергії включає процеси вивільнення, трансформації, накопичення й використання енергії, що утворюється під час розпаду поживних ре- човин в організмі. Кожна органічна речовина, яка входить до складу живої матерії, має певний запас потенційної енергії, за рахунок якої може бути здійснена робота.

Розділ біохімії, який займається вивченням перетворення й ви- користання енергії в живих клітинах, має назву «біоенергетика». Енергія відома нам у різних формах: електричній, механічній, тепло- вій, хімічній, осмотичній, світловій та ін. Перетворення енергії в жи- вій клітині підпорядковується тим же законам термодинаміки, котрі діють у неживій природі. Існує два основні закони термодинаміки.

173

Згідно з першим законом різні види енергії можуть перетворю- ватися один в одний, але загальна кількість енергії у Всесвіті зали- шається сталою. Кількість загальної енергії в будь-якій системі може збільшуватися або зменшуватися за рахунок енергії оточуючого се- редовища. Перший закон це закон збереження енергії. Його можна сформулювати й так: енергія не виникає й не зникає, вона може пере- ходити тільки в інші форми. Кожного разу, коли енергія використову- ється для виконання роботи або ж переходить з однієї форми в іншу, загальна кількість енергії залишається незмінною.

Згідно із другим законом енергія може існувати у двох фор- мах: у формі вільній чи корисній і у формі некорисній (розсіюва- ній), яка не використовується. За цим законом при будь-якому фі- зичному чи хімічному явищі спостерігається тенденція до змен- шення вільної енергії, до її розсіювання і збільшення ентропії.

Будь-яка обмежена система може перебувати по відношенню до оточуючого середовища в трьох різних станах: 1) відкрита система, якщо в ній відбувається обмін речовин і енергії із середовищем; 2) закрита система, де обмін речовин із середовищем відсутній, але присутній обмін теплової енергії; 3) ізольована система, коли із се- редовищем немає обміну ні речовиною, ні енергією. Останні дві сис- теми називаються також замкнутими.

В основі всіх процесів життєдіяльності лежить постійний обмін речовин і енергії між організмом і оточуючим середовищем, тому всі живі організми належать до відкритих систем.

Співвідношення між кількістю енергії, яка надходить із їжею, і кількістю енергії, що виділяється в зовнішнє середовище, являє со- бою енергетичний баланс організму. Вивчення цього балансу має важливе теоретичне і практичне значення. Кількісне вивчення енер- гетичного балансу надає матеріал для розрахунків харчових раціонів.

Для подальшого вивчення розділу необхідно згадати поняття ко- рисної енергії. Існують дварізновиди корисної енергії: вільна й теплова.

Вільна енергія. Найважливішим показником енергетичного ефек- тукоефіцієнтом корисної дії реакціїє зміна величини вільної енергії. Кількість енергії, яка за певної температури й тиску може бути пере- творена на роботу, має назву вільної енергії. Зміни вільної енергії по- значають так: ∆F. Кількісне значення ∆F виражають у кілокалоріях, або кДж на 1 моль речовини. Величина ∆F – це різниця між кількістю зага- льної вільної енергії на початку реакції та її кількістю в момент досяг- нення рівноваги. Хімічні реакції звичайно перебігають або з виділен- ням енергії, або з її поглинанням. Якщо реакція йде з виділенням енер- гії, то вона супроводжується втратою чи зменшенням вільної енергії; такі реакції називають екзергонічними (екзотермічними). Реакція цього типу має негативне значення ∆F (-∆F) і може здійснюватися самовіль- но. До такого типу реакцій, наприклад, належать реакції гідролізу. Роз- пад складних речовин на простіші, як правило, супроводжується змен- шенням вільної енергії. Реакції, які йдуть з поглинанням енергії, нази- вають ендергонічними (ендотермічними). Вони супроводжуються збі- льшенням вільної енергії й мають позитивне значення ∆F (+∆F). Енде-

174

ргонічні реакції можуть існувати тільки в поєднанні з екзергонічними реакціями, тобто збільшення вільної енергії можливе лише за рахунок інших спряжених реакцій, що відбуваються зі зменшенням вільної енер- гії. Основні процеси, пов'язані з життєдіяльністю організму, більшість із різновидів клітинної роботи, реакції синтезу є ендергонічними, поєдна- ними з екзергонічними. Ендергонічні реакції в біологічних системах здійснюються за участю ферментів. Клітини одержують вільну енергію за рахунок вивільнення енергії хімічних зв'язків, зосередженої в біологі- чному «паливі» (вуглеводах, ліпідах, білках та ін.). Однак клітини вико- ристовують цюенергію специфічно.

Теплова енергія здатна здійснювати роботу тільки при зміні тем- ператури й тиску (їх перепаді). Тепло не є для клітин суттєвим дже- релом енергії, оскільки тепло здатне здійснювати роботу лише в тому випадку, якщо воно переходить від більш нагрітого тіла до менш нагрі- того. Цілком очевидно, що клітина не може спалювати своє «паливо» за температури згоряння вугілля (900°). Клітині доводиться добува- ти й використовувати енергію в умовах водного середовища, досить сталої й притому низької температури і дуже незначного коливання концентрації водневих іонів (pH). У таких умовах теплова енергія не може використовуватися для здійснення будь-якої роботи і є необхід- ною переважно для підтримання постійної температури організму.

Таким чином, корисною енергією для клітин є вільна енергія.

Особливості енергетики обміну речовини

Енергетика процесів біологічного обміну речовин ґрунтується на трьох головних принципах, які відрізняють їх від енергетичних реакцій, що здійснюються в неживій природі.

Першою, вельми важливою стороною енергетики обміну речовин у біологічних системах є перетворення хімічної енергії в інші форми без попереднього перетворення її в теплову енергію. Виходячи з цьо- го, живу систему розглядають як хемодинамічний, а не як тепловий двигун. Протягом мільйонів років еволюції клітини навчилися вико- ристовувати енергію економніше й ефективніше, ніж використовує її більшість машин, створених людиною. Наприклад, ККД звичайного двигуна 20–25%, реактивного до 45%, а мітохондрій силових ста- нцій організму 60–70%.

Другою особливістю біоенергетики є те, що вивільнення енер- гії під час хімічних і окислювальних процесів відбувається поступо- во, малими порціями, у довгому ланцюзі послідовних процесів, по- ки всі атоми водню й вуглецю не перетворяться на кінцеві продук- ти окислення воду й вуглекислий газ. Наприклад, у результаті окислення 1 моля глюкози виділяється 2881,2 кДж енергії. Якби ця енергія виділилася одразу, то стався б вибух і, очевидно, жива сис- тема була б не в змозі використати всю енергію, що виділилася протягом такого короткого проміжку часу.

Третя особливість полягає в тому, що потенційна хімічна енер- гія, замкнута в хімічних зв'язках молекул вуглеводів, ліпідів, білків та інших органічних сполук і звільнювана при їх розпаді, може накопи- чуватися в інших речовинах, які є своєрідними біологічними акуму-

175

ляторами енергії. Вони одержали назву високоенергетичних або ма- кроергічних сполук і мають у своїх формулах знак (символ) ~ (тиль- да). Цим знаком позначають зв'язок, гідроліз якого супроводжується вивільненням значної кількості вільної енергії. Ця енергія надалі ви- користовується в різноманітних процесах життєдіяльності.

Основу енергетики складає енергетика елементарних одиницьатомів і молекул. При розгляді енергетичного стану атома важливо враховувати взаємодію ядра й електрону, який обертається навколо нього. Позитивний заряд ядра з певною силою притягує негативно за- ряджений електрон. У свою чергу кінетична енергія електрона (чи його рух) дозволяє йому продовжувати політ на певній орбіталі навколо яд- ра. Надавши електрону додаткову кількість енергії, стає можливим пе- ревести його на більшу відстань, де сила притягання ядра слабко впли- ває на електрон. При поверненні електрона на вихідну орбіталь ми зно- ву одержимо витрачену енергію, яка виділиться у вигляді тепла, світло- вої чи іншої променевої енергії. Однак на зворотному шляху електрон може змінити ядро-хазяїн, особливо якщо в сусіднього ядра є вільне мі- сце на відповідній орбіталі. Коли довжина шляху повернення переви- щить шлях віддалення від ядра, певна кількість енергії виділиться воточуюче середовище. Більше того, переважну частину природних ре- човин можна підрозділити на дві групи: до однієї належать речовини, схильні електрони віддавати (донори електронів), а до іншоїтакі, що схильні електрони приймати (акцептори електронів). При зближенні молекул з такими різними властивостями електрони прагнуть перейти від донорів до акцепторів. Тому умовно прийнято говорити, що в моле- кулі донора електрон знаходиться на більш високому енергетичному рі- вні відносно молекули акцептора, до складу якої він прагне перейти. Урезультатітакихпереходівенергіявиділяєтьсявоточуючесередовище.

Отже, основним носієм енергії є електрон (е). Отримавши певну кількість енергії, він переходить на більш високий енергетичний рівень, тобто збуджується. Здійснюючи зворотнийперехідна нижчу електронну орбіталь, він вивільняє таку ж кількість енергії. Якщо ця енергія витра- чається для виконання будь-якої роботи, то вона, як уже зазначалося, називається вільною. Невикористана на роботу енергія переходить утепло івважається витраченою. Сказане стосується йживої природи.

Первинним джерелом енергії для всіх організмів на Землі є со- нячне випромінювання (електромагнітна енергія у вигляді фотонів або квантів), яке виникає внаслідок реакцій ядерного синтезу. Всю різноманітність живих організмів, що живуть на земній поверхні, можна розділити на дві основні групи, які відрізняються викорис- танням первинних джерел енергії: аутотрофи та гетеротрофи. Ау- тотрофи це передусім зелені рослини, деякі водорості та інші ор- ганізми, що містять хлорофіл. Вони здатні безпосередньо викорис- товувати променеву енергію Сонця в процесі фотосинтезу, утворю- ючи органічні сполуки (вуглеводи, амінокислоти, жирні кислоти, лі- піди, білки тощо) з неорганічних речовин: вуглекислоти, азоту, фос- фору, сірки та інших мінеральних елементів. Інакше кажучи, проме- нева енергія перетворюється цими рослинами на потенційну енер- гію хімічних зв'язків вуглеводів, ліпідів, білків та ін.

176

Енергія сонячного світла передається у вигляді фотонів або кван- тів. У клітинах аутотрофів сонячне світло з певною довжиною хвиль по- глинається хлорофілом. Поглинута енергія переводить електрони ускладній молекулі хлорофілу з основного енергетичного рівня на більш високий рівень. Подібно «збуджені» електрони прагнуть знову повернутися на свій основний стабільний енергетичний рівень, віддаю- чи при цьому поглинуту ними енергію. Електрони відриваються від молекул хлорофілу й переносяться молекулами-переносниками елект- ронів, передаючи їх один одному по замкнутому ланцюгу реакцій. Про- ходячи цей шлях поза молекулою хлорофілу, збуджені електрони посту- пово віддають свою енергію й повертаються на свої колишні місця в молекулі хлорофілу, яка після цього стає готовою до поглинання друго- го фотона. Тим часом енергія, віддана електронами, використовується на утворення аденозинтрифосфату з аденозиндифосфату й фосфату, тобто на «зарядження» аденозинфосфатної системи фотосинтезу клі- тини. Кінцевий продукт фотосинтезуглюкозамає досить значну кі- лькість сонячної енергії, яка міститься в її молекулярній конфігурації. З вуглеводів клітини зелених рослин та інших організмів утворюються органічні молекули, які входять до складу цих клітин (амінокислоти, жирні кислоти, білки, ліпіди та інші різноманітні органічні молекули).

Гетеротрофи це живі організми, не здатні до фотосинтезу. Во- ни одержують уже готові органічні речовини, використовуючи їх як джерело енергії або пластичний матеріал для побудови свого орга- нізму. До них належать організми людини і тварин. Гетеротрофи одержують енергію внаслідок згоряння або окислення вуглеводів, ліпідів, білків та інших органічних сполук у процесі, який називається клітинним диханням і в якому бере участь молекулярний кисень ат- мосфери. Енергія, яка вивільнилась при переході електронів на більш низьку енергетичну орбіталь, частково витрачається на тепло для підтримки температури тіла. Інша її частина переводиться в енергію хімічних зв'язків, головним чином фосфатного, з утворен- ням насамперед аденозинтрифосфату (АТФ), який являє собою най- важливішу легкодоступну форму енергії в організмі.

Врешті-решт усі живі організми одержують енергію від соняч- ного світла, причому рослинні клітини одержують її безпосередньо від сонця, а тварини непрямим шляхом:

Основні високоенергетичні (макроергічні) сполуки. Провідна роль АТФ у біоенергетиці

У людини і тварин головними макроергічними сполуками є фос- фор- та сірковмісні сполуки. Це значною мірою зумовлено особливос- тями структури атомів фосфору й сірки. В обох цих елементів зовнішній енергетичний рівень знаходиться відносно далеко від ядра атома, тому електрони, які знаходяться на ньому, порівняно слабко зв'язані з ядром. Саме тому вони можуть легше приєднуватися або відщеплюватися від атома, у зв'язку з чим змінюється й енергетичний стан атомів фосфору

177

та сірки. Завдяки цьому органічні сполуки, до складу яких входить фос- форабосірка, упевнихумовахможутьпоглинатиабовіддаватиенергію.

Макроергічні сполуки фосфатних похідних у живих організмах можна розділити на декілька типів.

Ангідриди фосфорної кислоти. З них найважливішою є АТФ:

АТФ є похідною аденілової кислоти, до фосфатного залишку якої приєднані ще дві молекули неорганічного фосфату у вигляді пірофос- фату. У молекулі АТФ наявні два макроергічні зв'язки, а в молекулі АДФ тільки один. Внаслідок синтезу АТФ шляхом окислювального фосфорилювання (див. нижче) до АДФ додається ще один зв'язок, тобто енергія окислення субстрату трансформується в енергію піро- фосфатних зв'язків у молекулі АТФ. Встановлено, що в живому орга- нізмі більшість процесів, які супроводжуються вивільненням вільної енергії, повязані здебільшого з одним і тим же процесом, а саме із синтезом АТФ. З іншого боку, відомо й те, що процеси, які протікають зі зростанням вільної енергії (синтетичні, виконання певного виду ро- боти та ін.) повязані із процесом розщеплення АТФ. За цими даними АТФ являє собою поєднувальну ланку між енергопостачальними та енергопоглинаючими процесами в організмі.

178

Енергія, яка вивільняється при реакціях гідролізу різних речо- вин, як правило, невелика. Якщо вона перевищує 30 кДж/моль, то зв'язок, який гідролізується, називається високоенергетичним. Енер- гія гідролізу АТФ, залежно від локалізації в клітині, може змінюва- тися в межах від 40 до 60 кДж/моль, у середньому її прийнято вважа- ти рівною 50 кДж/моль.

АТФ не має якогось надлишкового запасу енергії, яка готова виді- лятися подібно вибуху. Величина останнього макроергічного зв'язку становить близько 33,0–42,0 кДж/моль (10–12 ккал/моль). АТФ є голо- вною поєднувальною ланкою між клітинними реакціями, які відбува- ються з виділенням і поглинанням енергії. Вона є термодинамічно не- стійкою молекулою й, гідролізуючись, утворює АДФ або АМФ і залиш- ки фосфатів. При цьому виділяється вільна енергія. Саме ця нестійкість молекули АТФ дозволяє їй виконувати функцію переносника хімічної енергії. Для утворення АТФ необхідні АДФ, неорганічний фосфат, пев- на кількістьенергії ∆F і наявність ферменту АТФ-синтетази:

АДФ + H3РO4 + ∆F АТФ + H2O

У ході цієї реакції енергія запасається в АТФ і в подальшому ви- користовується на різні види роботи. Реакція оборотна. У зворотному напрямку фермент працює як АТФаза, тобто розщеплює АТФ. В сут- ності, вільний неорганічний фосфат під час розкладу АТФ утворюєть- ся рідко. Звичайно він не залишається у вільному стані, а приєднується до іншої органічної сполуки, передаючи енергію. Цей тип реакції міжмолекулярного переносу називається трансфосфорилюванням.

Отже, у термодинаміці клітини АТФ можна розглядати як бага- ту на енергію або «заряджену» форму носія енергії, а АДФ як бідну на енергію або «розряджену» форму.

АТФ забезпечує енергією практично всі процеси життєдіяльнос- ті в організмі:

Таким чином, енергія поживних речовин у клітині трансформу- ється спочатку в хімічну енергію АТФ, а потім AТФ служить безпо- середнім джерелом енергії для здійснення різного роду роботи в біохімічних і фізіологічних процесах. Звідси вміст АТФ у клітинах має першорядне значення з точки зору енергетичного режиму.

179

Головний шлях синтезу АТФ це біологічне окислення, спряжене із процесом фосфорилювання, який відбувається в мітохондріях.

До сполук, які містять макроергічний звязок, окрім АТФ нале- жать ГТФ, ЦТФ, УТФ, ТТФ.

Інший шлях синтезу АТФ з АДФсубстратне фосфорилювання

(перефосфорилювання). Субстратне фосфорилювання локалізоване в цитоплазмі і зрештою енергія разом з активним залишком фосфату передається на АДФ з утворенням АТФ. У процесі субстратного фос- форилювання використовуються високоенергетичні сполуки: 2-фос- фоенолпіровиноградна кислота, 1,3-дифосфогліцеринова кислота і креатинфосфат.

Тіоефірні похідні. Крім фосфатних похідних, які мають макроергі- чні зв'язки, існують також тіоефірні сполуки, що утворюються в про- цесі активації молекул різних кислот, у тому числі й оцтової кислоти, за участю коферменту ацетилювання, що позначається КоА~SH (КоА кофермент ацетилювання, а SH – функціональна група). Акти- вна форма оцтової кислоти має такий вигляд:

180

Соседние файлы в предмете Биохимия
  • #
    17.02.20187.89 Mб44gubsky_biologicheskaya_khimia.pdf
  • #
    17.02.201818.43 Mб522voronina.pdf
  • #
    17.02.20184.19 Mб74Гонський Біохімія людини.pdf