Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнародна торгівля - Бразилія.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
461.6 Кб
Скачать

Класифікація нетарифних обмежень

Групи нетарифних обмежень

Інструменти застосування нетарифних обмежень

Економічні

Демпінг

Експортні кредити

Субсидії при експорті

Внутрішні податки та збори

Надання пільг

Валютно-кредитні інструменти

Групи нетарифних обмежень

Інструменти застосування нетарифних обмежень

Адміністративні

Реєстрація експортних та імпортних товарів

Технічні бар'єри (реєстрація-облік зовнішньоекономічних контрактів, екологічний контроль, санітарно-епідеміологічний контроль, ветеринарний контроль, фітосанітарний контроль, сертифікація імпортних товарів (продукції), контроль за експортом брухту і відходів чорних та кольорових металів, гемологічний контроль, державне регулювання експорту, імпорту алкогольних напоїв та тютюнових виробів, експортний контроль тощо)

Вимоги про вміст місцевих компонентів

Політика в рамках державних закупівель

Кількісні обмеження: ліцензування та квотування

Добровільні обмеження експорту

Правові

Правові режими

Міжнародні конвенції

Двосторонні угоди

[16]

РОЗДІЛ ІV. РЕКОМЕНДАЦІЇ АВТОРА СТОСОВНО ПЕРСПЕКТИВНИХ НАПРЯМКІВ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ КРАЇН

Серед усіх партнерів по експорту для України – Бразилія є стратегічно важливою країною.

Перспективні напрямки торговельної взаємодії Бразилії та України:

  1. Ринок сировини: так як Бразилія не багата сировинними ресурсами, вона повинна їх експортувати з різних. Традиційною основою українського товарного експорту становить продукція металургійної промисловості, машинобудування, хімічної та нафтохімічної промисловості, агропромислового комплексу, легкої, харчової та місцевої промисловості. Для України характерними є домінування в експорті такої промислової продукції, яка потребує значних виробничих потужностей, але не має суттєвого наукового вмісту. Україна та Бразилія можуть скооперуватися, і використовувати попит однієї та пропозицію іншої країни.

  2. Головна спеціалізація України - це продукція важкої металургії, прокат та заготівки з чорних металів, отже енерго- та працемісткі види виробництва. У Бразилії також є попит на цей вид продукції. Спільна торгівля в цій галузі дасть вигоду обом країнам.

  3. Для України є типовою ситуація, за якої для забезпечення експортних поставок необхідно здійснити великі закупівлі по імпорту енергоносіїв. Бразилія володіє енергоносіями. Отже, для України важливим є не просто нарощування присутності на зовнішніх ринках, а оптимізація структури експорту, поліпшення якості, підвищення економічної та технологічної ефективності експортного виробництва.

  4. Україні потрібно здійснювати стимулювання інвестиційної діяльності як іноземних фізичних та юридичних осіб в експортоорієнтованому секторі економіки за допомогою податкових, усього широкого спектра фінансових та організаційних механізмів. Бразилія може стати інвестором для України, це буде вигідно для обох сторін.

  5. Особливі надії Україна покладає на поліпшення торгівлі з Бразилією товарами агропромислового комплексу.

  6. Однією з найвпливовіших галузей співпраці донині є науково-освітня сфера. Уже тривалий час продовжується співпраця між українсько-бразильськими університетами, створюються механізми взаємного обміну інформацією, досвідом, кадрами, відбувається обмін досвідом у галузі радіаційної медицини, оздоровлюються й лікуються у ФРБ люди, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, Бразилією постачаються профілактичні й лікувальні апарати.

  7. Бразилія – вигідний партнер, який сприяє визнанню інноваційних досягнень України ефективними: випробовує українські електрокардіографи, скальпелі на основі кристалів, розроблених Харківським інститутом монокристалів, впроваджує запорізькі технології виробництва сплавів на основі алюмінію й титану, впроваджує розробки КПІ в галузі мікрохвильової телерадіоінформаційної системи.

Якщо б не інертність, пасивність і неоперативність з боку української сторони на пропозиції партнерів у ФРБ, то в України з Бразилією на даний момент було б набагато більше спільних можливостей і перспектив: зондування космосу на основі української науково-технічної бази, розробка промислових програм, збільшення зовнішньоторговельних угод щодо постачання необхідної металургічної (чорних і кольорових металів, технологій вироблення сплавів), космічної і сільськогосподарської продукції.