Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнародна торгівля - Бразилія.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
461.6 Кб
Скачать

Висновок

Після вивчення великої кількості довідкової літератури, журналів, а також різних Internet-сайтів і відбору найбільш об'єктивної інформації на закінчення роботи необхідно підвести підсумок відносно нинішнього стану господарського комплексу Бразилії. Отже

• Бразилія займає вигідне економіко-географічне положення. На сході вона омивається водами Атлантичного океану, що забезпечує можливість успішного розвитку морської торгівлі. Ця величезна за площею території країна надзвичайно багата корисними копалини. Проте відчувається недолік паливних ресурсів. Існують відмінні умови для розвитку багатогалузевого сільського господарства. Ліси Амазонії – унікальне багатство, що належить не тільки Бразилії, – це «легені» всій наший планети. У країні також великі запаси прісної води.

• Бразилія – країна з величезним людським потенціалом (5-е місце в світі по кількості населення). Основне населення країни складають бразильці. Для Бразилії характерне украй нерівномірне розміщення населення. Економічно активне населення складає 37%. У питанні трудових ресурсів існує маса проблем. Це і низький освітній рівень робочої сили, і безробіття, і проблема дитячої праці. Але головною проблемою залишається бідність. Так, 40% населення живуть за межею бідності, а 20% – взагалі, в умовах убогості.

• Промисловість – провідна галузь господарства Бразилії, частка якої в створенні ВВП складає 38,6% (2003 р.). У країні створена могутня гірничодобувна промисловість, яка базується на багатстві власних природних копалин. У енергетиці особливе місце займають ГЭС. Потреби країни в нафті і газі задовольняються за рахунок власних ресурсів тільки наполовину, що пояснює скорочення їх частки в енергобалансі країни із-за дорожнечі імпорту. Машинобудування лідирує за вартістю продукції в оброблювальній промисловості. Також добре розвинена чорна і кольорова металургія.

• Сільське господарство є значущою галуззю економіки. Продукція сільського господарства дає 35% експортної виручки. Провідна галузь – рослинництво. Бразилія є традиційним виробником і експортером таких сільськогосподарських продуктів, як кава, цукровий очерет, соя, кукурудза, какао, бавовник і ін. Тваринництво Бразилії переважно м'ясного напряму. Відмінною рисою сільського господарства країни є наявність крупних землеволодінь – латифундій.

• Сфера послуг – найважливіша галузь господарського комплексу Бразилії. У цій сфері зайнята більше половини всіх трудових ресурсів країни. Досить добре розвинена банківська система, а також податково-бюджетна сфера, хоча тут ще існує ряд невирішених проблем. Слід також відзначити стрімкий розвиток індустрії туризму. Проте положення справ в освіті вимагає радикальних перетворень, оскільки 20% населення країни залишається безграмотним.

• У Бразилії проблема транспортного освоєння території є дуже актуальною. Так, не дивлячись на великі зусилля в останні десятиліття, транспортна освоєність території відносно висока лише в прибережних районах. Провідна роль в пасажироперевезеннях і транспортуванні вантажів грає автомобільний транспорт. Морським транспортом перевозиться 98% всіх зовнішньоторговельних вантажів. Також важливу роль грає авіатранспорт.

• У Бразилії існують п'ять офіційно виділених економічних районів: Північ, північний Схід, Південь, південний Схід і Центро-захід. Відмінності в їх господарській спеціалізації і характеризують таке питання, як внутрішні відмінності Бразилії.

• Провідне місце в зовнішньоекономічних відносинах Бразилії займає торгівля товарами. Основні торгові партнери – США, Японія і країни ЄС. Одним з важливих заходів економічного розвитку країни є інтеграційні процеси. Дуже гостро коштує проблема зовнішньої заборгованості.