Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
культура.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
337.41 Кб
Скачать

2.3. Культура середньовіччя

Умови становлення, світоглядні орієнтири і соціальні норми доби Середньовіччя. Риси культури: теоцентризм, ієрархічність, анонімність, канонічність, символічність, аскетизм. Духовне вдосконалення – ідеал людини.

Візантійська культура: поєднання східних і античних традицій. Християнський світогляд і його православна гілка як ідеологічний фундамент духовного життя. Риси культури: високий рівень духовності, поєднаний з пишнотами, видовищністю, багатством; синтез світського і релігійного; канонічність; анонімність; відкритість, поєднання усного і писемного типів. Головні цінності культури. Втілення духовних спрямувань у художньому житті. Візантійське мистецтво та особливості відтворення образу світу і людини.

Християнський світогляд, його католицький варіант як основа духовного життя західноєвропейського середньовіччя. Загальна характеристика культури Західної Європи доби Середньовіччя: високий рівень духовності у поєднанні з прагматизмом і раціоналізмом, закритість, селянський тип культури, перевага культури усного типу. Раннє, класичне і пізнє середньовіччя. Художні ідеали. Дороманське, романське і готичне мистецтво. Пам’ятки мистецтва як втілення світогляду епохи.

Середньовіччя як етап еволюції культури Сходу, його хронологія і суттєві риси: підпорядкування духовного буття релігійним системам, поліетнічність, жорстока регламентація життя, перевага державних начал над особистісними, колективу над індивідом. Культура основних регіонів середньовічного Сходу: Арабський Схід, Індія, Китай, Японія. Характер духовних процесів. Ціннісні стандарти. Мистецтво середньовічного Сходу. Художні ідеали. Головні мистецькі пам’ятки.

Розділ III. Еволюція культури від доби Відродження до ХХ ст.

3.1. Культура доби Відродження в Західній Європі

Умови становлення, світоглядні орієнтири і соціальні норми культури доби Відродження. Секуляризація духовного життя. Риси культури: гуманізм, індивідуалізм, антропоцентризм, зверненість до ідеалів античності, відкритість, прояв національних начал у культурі. Відродження в Італії, його відмінності і етапи еволюції. Італійське мистецтво. Особа митця. Образотворче мистецтво як втілення образу нової людини. Пам’ятки мистецтва.

Духовні настанови Північного Відродження. Синтез сакральних і світських начал. Характеристика мистецтва. Формування національних художніх шкіл. Пам’ятки мистецтва.

3.2. Культура Західної Європи XVII – XVIII ст.

Новий погляд на Бога, Всесвіт, Природу, Людину в Західній Європі XVIII ст. Втрата єдності світоглядних позицій у Західній Європі XVII ст. Продовження ренесансних традицій. Формування наукової картини світу. Барокові світоглядні настанови в культурі. Розмаїтість художніх бачень світу: бароко, класицизм, реалізм. Особливості втілення провідних художніх напрямів у національних мистецьких школах. Пам’ятки мистецтва.

Доба Просвітництва в Західній Європі. Основні ідеї, характеристика Просвітництва: виховання особистості – умова вдосконалення світу, культ розуму, прагнення гармонії розуму і почуттів, “розумний егоїзм”, природна рівність всіх людей, ідеал прогресу, скептицизм та іронія. Художні пошуки епохи. Рококо, класицизм, реалізм, сентименталізм. Європейські художні центри, їх внесок у скарбницю світового мистецтва. Митці та їх творчі здобутки.