Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н. Верт - Історія радянської держави (1900 - 19....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
3.11 Mб
Скачать

IV. Кінець непу

1. Зима 1927-28 р., хлібозаготовча криза

XV з'їзд підвів підсумки багаторічної боротьби з троцькізмом і заявив про його ліквідацію. Суперечки про визначення економічної полі гики були короткими. У резолюціях з'їзду намітилася поки ще погано сформульована тенденція до зміни політичного курсу «ліворуч». Це означало «посилення ролі соціалістичних елементів на селі» (делегати мали на увазі розвиток рад-госпів-гігантів, наприклад радгосп ім. Шевченко в Одеській області, про до­свід якого писали годі всі газети); обмеження діяльності куркулів і непманів шляхом значного підвищення податків; заохочувальні заходи відносно най-біднішого селянства; переважний розвиток важкої промисловості. Виступи партійних діячів свідчили про глибокі розходження; Сталін і Молотов були особливо вороже настроєні протії куркулів-«капіталістів», а Риков і Бухарін попереджали делегатів з'їзду про небезпеку дуже активної «перекачки» кош­тів із сільського господарства в промисловість. 1, проте, всі вони лише фор­мулювали загальні задачі. 'З'їзд не прийняв ніякої конкретної програми. Зда­валося, що майбутнє непу ще попереду.

Гпм часом, як тільки закінчився з'їзд, власті зіткнулися із серйозною кри­зою хлібозаготівель. У листопаді постачання сільськогосподарських проду­ктів державі сильно скоротилися, а в грудні положення стало просто катаст­рофічним. Партія була захоплена зненацька. Ще в жовтні Сталін публічно заявив про «прекрасні відносини» із селянством. У січні 1928 р. довелося по­глянути правді в очі: незважаючи на хороший урожай, селяни поставили тіль­ки 300 мли. пудів зерна (замість 430 мли., як у попередньому році). Експорту­вати було нічого. Країна виявилася без валюти, необхідної для індустріаліза­ції. Більше того, продовольче постачання міст було поставлене під загрозу. Зниження закупівельних цій, дорожнеча і дефіцит промтоварів, зниження податків для найбідніших селян (що позбавляло їх від необхідності продава­ти надлишки), плутанина на пунктах здачі зерна, чутки про початок війни, поширювані па селі. - все це незабаром дозволило Сталіну заявити про те, що в країні відбувається «селянський бунт».

Для виходу із цього становища Сталін і його прихильники в Політбюро вирішили вжити термінових заходів, які нагадували продрозкладку часів громадянської війни. Сам Сталін відправився у Сибір. Інші керівники (Анд-рєєв, Шверппк, Мікоян, Постишев, Косіор) роз'їхалися по основних зерно­вих реї іонах (Поволжя, Урал. Північний Кавказ). Партія направила в село «оперуповноважених» і «робітничі загони» (було мобілізовано 30 тис. кому­ністів), їм було доручено провести чистку в ненадійній і непокірній сільраді і партосередках, створити на місцях «трійки», яким належало знайти сховані надлишки, заручившись допомогою бідняків (за що отримували 25% зерна, вилученого у більш заможних селян) і використовуючи 107 статтю Карного кодексу, згідно з якою будь-яка дія, «що сприяла підняттю ціп», каралася позбавленням волі терміном до трьох років. Почали закриватися ринки, що вдарило не лише по заможних селянах, оскільки велика частина зерна па продаж знаходилася, природно, не тільки у «куркулів», але й у середняків. Вилучення надлишків і репресії посилили кризу. Звичайно, власті зібрали зерна майже стільки ж, як у 1927 р. Але наступного року селяни зменшили посівні площі.

Хлібозаготовча криза зими 1927-28 р. зіграла вирішальну роль в пода­льшому: Сталін зробив ряд висновків (у багатьох його виступах в травпі-червні 1928 р.) про необхідність змістити акцент з кооперації, яка раніше га­ряче захищалася Леніним, на створення «опор соціалізму» в селі - колгоспів-гігантів і машиино-тракторних станцій (МТС). Завдяки значним можливос­тям цих «опор» по виробництву сільськогосподарської продукції для прода­жу на ринку передбачалося, що вони дадуть державі 250 мли. пудів зерна (одну третину дійсних потреб), що дозволить забезпечити постачання клю­чових галузей промисловості та армії, а також вийти на внутрішній і зовніш­ній ринок, тим самим змусивши селян продавати надлишки державі. Почи­наючи з 1927 р. почала складатися система «контрактації» (контракт перед­бачав, що в обмін на продукцію, яку селяни постачають державі, вони отри­мують від неї необхідну техніку), що дозволяло державі покращити конт­роль за продовольчими надлишками. Влітку 1928 р. Сталін вже не вірив у неп, але ще не прийшов остаточно до ідеї загальної колективізації. За планом подальшого розвитку народного господарства (який був складений на неве­ликий термін: три-чотпрп роки) приватний сектор повинен був існувати й надалі. У той же час набирала силу політична боротьба з «правою опозиці­єю».