Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L5.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
335.87 Кб
Скачать
  1. Характеристика бюджету як основного фінансового плану держави. Показники, що характеризують стан бюджету. Загальний і спеціальний фонд бюджету.

Правова характеристика бюджету пов'язана із його законода­вчим регулюванням. Бюджет виступає документом (фінансовим планом), в якому подається розпис доходів і видатків держави та органів місцевого самоврядування на бюджетний період. Держа­вний бюджет України затверджується законом.

Бюджет як фінансовий план відіграє дуже важливу роль у діяльності держави. Він спрямовує фінансову діяльність держави, визначає її фінансові можливості та пріоритети.

Бюджет як фінансовий план - розпис доходів і видатків дер­жави, який затверджується органами законодавчої та пред­ставницької влади у вигляді закону чи відповідного рішення.

Як фінансовий план бюджет відображає економічну, соці­альну, міжнародну, військову політику держави.

Видатки на економіку визначаються двома факторами:

  • масштабами державного сектора;

  • методами економічної політики (бюджетне фінансування економічної діяльності чи податкове регулювання).

Рівень та обсяг соціальних видатків визначається фінансовою моделлю суспільства.

Через систему доходів бюджету реалізується податкова полі­тика.

Оптимальність розподілу видатків визначається ефективністю використання бюджетних коштів з позицій забезпечення економіч­ного зростання та соціальної гармонії у суспільстві.

Збалансування бюджету найбільш складне завдання, оскільки, як правило, потреби у видатках перевищують реальні можливості у формуванні доходів.

Стан бюджету як фінансового плану може характеризуватись трьома показниками:

  • перевищення доходів над видатками — бюджетний надлишок (профіцит);

  • рівновага доходів і видатків;

  • перевищення видатків над постійними доходами — бюджет­ний дефіцит.

Найбільш доцільним і обгрунтованим станом бюджету є рівнова­га доходів і видатків. Вона означає, що всі видатки мають відповідні постійні джерела фінансування.

Бюджетний надлишок може виступати однією з форм бюджетних резервів. З позицій планування він не може бути значним за розміром, адже тоді краще або зменшити доходи, або збільшити видатки.

Бюджетний дефіцит є найскладнішим явищем і досить пошире­ним у світі. Наявність дефіциту вимагає встановлення джерел його покриття, якими можуть бути:

  • державний кредит;

  • емісія грошей.

Бюджет може складатися із загального та спеціального фондів.

Загальний фонд бюджету включає:

  • усі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зара­хування до спеціального фонду;

  • усі видатки бюджету за рахунок надходжень до загаль­ного фонду бюджету;

  • фінансування загального фонду бюджету.

Спеціальний фонд бюджету включає:

  • бюджетні призначення на видатки за рахунок конкрет­но визначених джерел надходжень: гранти або дарунки (у вартісному обчисленні), одержа­ні розпорядниками бюджетних коштів на конкретну мету;

— різницю між доходами і видатками спеціального фонду бюджету.

Розподіл бюджету на загальний та спеціальний фонди виз­начається законом про Державний бюджет України. Джерела формування спеціального фонду визначаються тільки закона­ми України.

Підставою для рішення відповідної ради про створення спеціального фонду у складі місцевого бюджету може бути виключно закон про Державний бюджет України.

Передача коштів між загальним і спеціальним фондами бюджету дозволяється тільки в межах бюджетних призначень шляхом внесення змін до закону про Державний бюджет Ук­раїни чи рішення відповідної ради.

Платежі за рахунок спеціального фонду здійснюються в ме­жах коштів, що надійшли до цього фонду на відповідну мету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]