Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНЕ ПРЕКТУВАННЯ (КАФЕДРА РТ та МГ=09.03.20....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
2.85 Mб
Скачать

1.2. Нормативні документи

Основними нормативними документами для підготовки фахівців у Харківській державній зооветеринарній академії є освітньо-кваліфікаційні характеристики та освітньо-професійні програми. На їх основі складають всі документи, що регламентують види освітянської діяльності. Водночас враховують вимоги загальноосвітніх інструктивних документів, а саме:

  1. ДК 003-2010 Державний класифікатор України. Класифікатор професій.

  2. ДК 009-2005 Державний класифікатор України. Класифікація видів економічної діяльності.

  3. Довідник кваліфікаційних характеристик працівників. Центр продуктивності Міністерства праці та соціальної політики України.

  4. ДСТУ 3008-95 Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення.

  5. Закон України "Про вищу освіту".

  6. Методичні рекомендації щодо проведення практики студентів у аграрних вищих навчальних закладах.

  7. Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах.

  8. Рекомендації про порядок створення, організацію і роботу Державної екзаменаційної (кваліфікаційної) комісії у вищих навчальних закладах України (Лист Міністерства освіти України від 29.12.93 № 83 - 5/1259).

1.3. Принципи реального дипломного проектування

Реальне дипломне проектування (РДП) є найважливішою складовою завершального періоду навчання у Харківській державній зооветеринарній академії.

РДП необхідно здійснювати на всіх спеціальностях під час підготовки фахівців всіх освітньо-кваліфікаційних рівнів: бакалавр, магістр.

Обов'язковою умовою РДП є реальний об'єкт проектування та існуюча науково-виробнича проблема.

Об'єктами проектування у всіх випадках є системи (технічні, природно-технічні, економічні, біологічні, екологічні тощо).

Відповідно до ОКХ для різних освітньо-кваліфікаційних рівнів об'єктами проектування є: для бакалавра - елемент системи, магістра - цілісна система з урахуванням її взаємозв'язків із навколишнім середовищем, вивченням відповідної проблеми і розробкою нових технологій для вирішення проблеми, яка вивчається.

Не повинні допускатись до захисту роботи, що виконані без участі студента колективами проектувальників-виробничників, науковців, конструкторів.

РДП може доповнюватись заявками виробничої, наукової або проектної організації на розробку відповідного проекту (роботи). У реальному дипломному проекті слід розробляти заходи з реалізації (впровадження) роботи у виробництво.

Всі реальні дипломні проекти обов'язково повинні мати певний рівень новизни, носити оригінальний креативний або інноваційний характер і вміщувати результати наукових досліджень відповідного рівня.

Випускні кафедри, проблемні науково-дослідні лабораторії та СКБ, на базі яких здійснюється РДП, обов'язково повинні мати базу даних із досліджуваних проблем.

Організація реального дипломного проектування у Харківській державній зооветеринарній академії здійснюється в системі „освіта-наука-виробництво”. Складовими елементами реального дипломного проектування є:

  • закріплення студентів за випускними кафедрами для проведення науково-дослідної роботи (НДРС);

  • розробка на кафедрі тематичного плану реального дипломного проектування;

  • формування мережі базових підприємств і господарств, в яких готуються реальні дипломні проекти;

  • отримання заявок підприємств і господарств на виконання реальних дипломних проектів (робіт) з визначенням технологічних і галузевих параметрів виробництва;

  • проведення експериментальних досліджень (із обов'язковим статистичним обробленням даних з використанням ЕОМ) і розробкою шляхів впровадження результатів досліджень;

  • оформлення дипломних робіт відповідно до вимог стандартів, їх рецензування, захист, рекомендації до впровадження.

Однією з форм реального дипломного проектування може бути розробка бізнес-планів і їх реалізація шляхом отримання кредитів на створення випускниками власного виробництва. Ця форма є дуже перспективною, але для її реалізації необхідно створити відповідну нормативно-правову базу.