Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на запитання по МІ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
198.66 Кб
Скачать

117. Розтлумачите сутність національних інтересів в інформаційній сфері.

Проблема забезпечення національних інтересів актуальна для будь-якої країни протягом усього її існування. Адже національні інтереси — це усвідомлена інтегрована система по­треб для існування, відтворення і розвитку людини, суспільства і держави. Національні інтереси України відобра-жають фундаментальні цінності, прагнення і потреби її народу.

125 Сутність класифікації інформації за ступенем її таємності.

Всю інформацію за ступенями таємності можна розділити на п'ять рівнів. Це інформація: •  особливої важливості (особливо важлива); •  зовсім секретна (строго конфіденційна); •  секретна (конфіденційна); • для службового користування (не для друку, розсилається за списком); • несекретна (відкрита).

100 Структура законодавства України в галузі інформації.

Зако­ни України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення та радіомовлення», «Про інформаційні агентства», «Про дер­жавну таємницю», «Про зв'язок», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист жур­налістів», «Про рекламу», «Про Концепцію національної програми інформатизації», «Про Національну програму інформатизації», «Про науково-технічну інформацію», «Про захист інформації в автоматизованих системах», «Про елек­тронний підпис», «Про електронний документообіг» та інші.

124. Визначите сучасний рівень розвитку авторського права в Інтернеті.

На цьому етапі і зароджуватиметься і формуватиметься Інтер-нет-право, як правова форма регулювання суспільних відносин, які виникають при обміні інформацією в глобальній мережі. Авторське право виникає в результаті створення (а не в результаті розміщення) твору науки, літератури, мистецтва і не змінюється при розміщенні матеріалів в Інтернеті. Слід зазначити, що умовна одиниця інформації в мережі — сторінка — представляє синтетичний об'єкт, оскільки вклю­чає різкі елементи авторського права: текст програми на мові HTML (Hyper Text Markup Language) і інші програмні об'єкти — зображення, фотографії, відео і аудіо матеріали.

63. Розкрийте сутність традиційних підходів до інформатизації суспільства.

Інформатизація суспільства — це створення високоор-ганізованого інформаційного середовища, яке обумовлює вирышення всього комплексу завдання, що висуваються суспільством. В ос­новному реалізуються традиційні підходи до інформати­зації, що полягають в: розвитку національних і корпоративних комп'ютерних мереж; створенні інформаційних порталів, баз даних і баз знань; вдосконаленні телекомунікаційної інфраструктури; розширенні сфери використання Веб-технологій.

65. Охарактеризуйте сутність Національної програми інформатизації суспільства України.

У 1998 році в Україні біла прийнята Національна програ­ма інформатизації та відповідний закон5. Цей Закон визна­чає загальні засади формування, виконання та корегування Національної програми інформатизації. Національна програма інформатизації визначає стратегію вирішення проблеми забезпечення інформаційної підтримки соціально-економічної, екологічної, науково-культурної та іншої діяльності у сферах загально-державного значення. Згідно Закону про Національну програму інформатизації, за­вданням є створення правових, організаційних, науково-технічних, економічних, фінансових, методичних і гуманітар­них засад регулювання процесу формування та виконання цієї Програми та окремих її завдань (проектів).